Woensdag 13/11/2019

Cassatie gaat over tot orde van de dag

Het Hof van Cassatie is de verdediging gisteren een heel klein beetje tegemoetgekomen in de vele procedurekritieken die ze in de Agusta-rechtszaak heeft geuit. Vanaf vandaag gaat het proces dus écht van start.

Brussel.

eigen berichtgeving

Het Hof van Cassatie verklaarde zich om te beginnen goed en wel bevoegd voor de behandeling van het Agusta/Dassault-dossier. Het Hof ziet verder geen enkele reden om de publieke vordering van procureur-generaal Eliane Liekendael al bij voorbaat 'onontvankelijk' te verklaren, zoals de voltallige verdediging had geëist.

Een nieuw uitstel van het proces komt er evenmin, want de vijftien raadsheren weigeren in te gaan op de vragen van meerdere betichten om voor een aantal juridische vraagstukken bij het Arbitragehof te rade te gaan. Ook verworpen is de eis van onder anderen ex-minister Willy Claes (SP) om het zogenaamde onderzoeksdossier-bis, dat over een mogelijk smeergeldcircuit tussen (opnieuw) de firma Dassault en (deze keer) de PSC gaat, bij het te behandelen procesdossier te voegen. Tot slot gaat het Hof ook voorbij aan de vraag van ex-SP-kabinetschef Johan Delanghe om een integrale vertaling te bekomen van het dossier.

Zoals door vele waarnemers verwacht, gaf Cassatie wel op enkele detailkritieken toe. Twee, om precies te zijn. Het proces-verbaal van een verhoor van Johan Delanghe de dato 29 juni 1995 wordt wegens nietigheid uit het dossier gehaald. Het verhoor vond plaats in Luik in aanwezigheid van een vertaalster, maar zonder dat het proces-verbaal expliciet vermeldt dat deze laatste 'beëdigd' was. Tegelijkertijd licht Cassatie wel ook een verdedigingsnota van Delanghe zelf uit het dossier. Die 'conclusies' waren in het Nederlands opgesteld, terwijl het gerechtshof van meet af aan had duidelijk gemaakt dat de officiële voertaal tijdens het proces het Frans zou zijn.

En dan begingen rechercheurs tijdens het onderzoek nog een vormfout, deze keer ten aanzien van de Franse vliegtuigbouwer Serge Dassault. Hij werd op 22 november 1995 in het kader van een rogatoire opdracht van de Luikse onderzoeksrechter Prignon in Parijs ondervraagd. Aanleiding daarvoor waren enkele belastende verklaringen van zakenadvocaat Raymond Puelinckx. Voor het Hof van Cassatie staat met dat laatste vast dat Dassault van in het begin als verdachte behandeld had moeten worden. In strijd daarmee hadden zijn ondervragers hem echter vooraf de eed van waarheidsgetrouwheid doen afleggen. "Miskent de rechten van de verdediging", las Cassatie-voorzitter Lahousse gisteren uit het tussenarrest voor, "omdat de aldus afgelegde eed de ondervraagde persoon ertoe dwingt tegen zichzelf te getuigen dan wel schuld te bekennen."

Het gevolg is dat het proces-verbaal van Dassaults verhoor in Parijs evengoed uit het strafdossier wordt gewipt. En hetzelfde gebeurt met nog een ander verhoorverslag, dat op Dassaults verklaringen voortborduurt. Tijdens de gelaakte ondervraging gaf Serge Dassault onder andere vrijmoedig toe "dat iedereen in de wapenindustrie commissielonen betaalt".

Voor zijn antwoord op de overige procedurebezwaren had Cassatie duidelijk veel inspiratie gevonden in zijn eigen Uniop-arrest van twee jaar geleden. Ook toen heette het al dat de berechting van ministers, hoe minimaal wettelijk geregeld ook, toch voldoende rechtszekerheid garandeert. Ook toen heette het al dat verdachten geen absoluut recht hebben op een voorafgaand tegensprekelijk strafonderzoek, en evenmin op een behandeling van hun zaak in hoger beroep. En ook toen werd al beslist dat het Hof van Cassatie geen prejudiciële vragen over mogelijke discriminaties hoeft te stellen aan het Arbitragehof, wanneer het ministers berecht. Die stellingen komen in het tussenarrest van gisteren stuk voor stuk terug. Blijft de vraag - zoals de advocaten op het Agusta-proces niet nalaten op te werpen - of binnenkort ook de Europese Mensenrechteninstanties in Straatsburg er zo over denken...

Pol Deltour

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234