Zaterdag 04/04/2020

Cassatie blijft grommen tegen Octopus

Brussel.

eigen berichtgeving

Het Hof van Cassatie en ook de vijf hoven van beroep houden hun verzet tegen sommige Octopus-voorstellen staande. Gisterenmorgen, vlak voor een kamercommissie aan de ultieme bespreking van de hervormingen bij justitie begon (zie hiernaast), lieten de twee topmagistraten van Cassatie de kamerleden nog eens een 27 pagina's tellende nota bezorgen. Daarin spitsen eerste-voorzitter Pierre Marchal en procureur-generaal Eliane Liekendael hun bezorgdheid toe op drie opties van de acht Octopus-partijen: het onttrekken aan de diverse hoven van de mogelijkheid om een eigen voorzitter aan te wijzen, het opdoeken van het voordrachtrecht van diezelfde hoven voor de nieuwe raadsheren tout court, en tot slot de invoering van een tijdelijkemandatensysteem voor de korpsoversten bij het gerecht. In al die gevallen gaat het volgens Marchal en Liekendael om te allen prijze te mijden inbreuken op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.

De twee topmagistraten baseren hun betoog voor wat het eigen Hof van Cassatie betreft, op de unieke positie die dit laatste bekleedt. Als 'Opperste Gerechtshof' staat Cassatie garant voor de eenheid van de rechtspraak en de rechtszekerheid, wordt gezegd, en dat verleent het Hof "een quasi-normatieve rol die het onderscheidt van de overige rechters". Maar ook de vijf hoven van beroep zien voor zichzelf een te belangrijke taak weggelegd om zomaar aan hun statuut te laten knagen. "Temeer", zo vertolken Marchal en Liekendael die bekomernis, "nu de Grondwetgever de berechting van ministers aan de hoven van beroep heeft toevertrouwd."

Voor de topmagistraten moet het Hof van Cassatie "het recht om zijn leiders te kiezen", absoluut behouden. Het alternatief van een benoeming door de regering "zou het prestige van het Hof aanzienlijk verminderen" omdat "het Hof dan aan de uitvoerende macht ondergeschikt zou worden gemaakt". Het feit dat Cassatie zelf zijn voorzitter verkiest - in de praktijk gaat het doorgaans om de raadsheer met de meeste anciënniteit - waarborgt bovendien kwaliteit alsook "rust en sereniteit". "Sinds het ontstaan van het Hof", aldus Marchal en Liekendael, "staat dit systeem borg voor 's Hofs goede werking, aangezien geen van de voorgangers van de huidige eerste-voorzitter is tekortgeschoten."

Voor de vijf hoven van beroep geldt een lichtjes genuanceerdere kijk. "Weliswaar is het voorgekomen dat daar een minder goede eerste-voorzitter gekozen werd", geven de twee Cassatie-verantwoordelijken toe. "Maar ook door benoeming (vanwege de regering, pd) zijn er minder goede chefs aan het hoofd van een korps komen te staan." Dezelfde argumenten bewegen de magistraten ertoe om ook het voordrachtrecht voor nieuwe raadsheren in de diverse hoven te verdedigen.

Een bijkomende nota kraakt nog het systeem van tijdelijke mandaten dat de Octopus-wetsvoorstellen voor de korpsoversten voorzien. Gewaarschuwd wordt voor een "massaal vertrek van de korpschefs", dat zich "elke zeven jaar zal herhalen". "Men kan zich nauwelijks de wanorganisatie en de malaise voorstellen die daaruit voor het geheel van de hoven en rechtbanken zullen volgen!"

Pol Deltour

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234