Zondag 21/07/2019

Geld

Cashbetalingen afronden tot op 5 cent wordt verplicht

Beeld Photo News

Cashbetalingen moeten voortaan verplicht afgerond worden tot op 5 cent. De ministerraad heeft vandaag het wetsontwerp van vicepremier en minister van economie Kris Peeters daarover goedgekeurd, zo meldt Het Laatste Nieuws.

“De kleine eurocenten van 1 en 2 cent worden door veel handelaars en consumenten als storend ervaren. Omdat ze meer worden opgepot dan gebruikt, ontstond er enkele maanden geleden zelfs een schaarste”, legt Peeters uit. “Handelaars kunnen al sinds 2014 bedragen afronden, maar van die mogelijkheid maken ze maar weinig gebruik. Niemand wil blijkbaar de eerste zijn die met afronden begint. Daarom maken we de afronding bij cashbetalingen nu verplicht. Afhankelijk van het bedrag wordt naar boven of beneden afgerond. Gemiddeld zal de consument dus niet meer betalen dan vandaag.”

De handelaarsorganisaties Comeos, Unizo en UCM steunen de verplichte afronding. Zij namen enkele maanden geleden een gemeenschappelijk standpunt in waarin ze daarvoor pleitten. Voor elektronische betalingen verandert er niets: handelaars kunnen daar zoals nu het geval is afronden tot op 5 cent, maar zijn dat niet verplicht.

De verplichte afronding voor cashbetalingen gaat in op 1 december 2019. Er komt bovendien een campagne om de maatregel aan te kondigen. Het Prijzenobservatorium zal de eventuele gevolgen van de verplichte afronding opvolgen.

Dit zijn de afrondingsregels:

• 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
• 3 en 4 cent worden verhoogd tot 5 cent
• 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent
• 8 en 9 cent worden verhoogd tot 10 cent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden