Donderdag 22/04/2021

Carrièrewending Rik Torfs zet ‘subtoppers’ van CD&V op afvallersbank

De blijde intrede van kerkjurist Rik Torfs op de Senaatslijst is niet voor alle discipelen van CD&V even goed nieuws. De uittredende senatoren wachten met een bang hart af hoe de verkiesbare plaatsen zullen worden ingevuld. ‘Toch wel een domper’, zucht Elke Tindemans. ‘Ik heb er een slapeloze nacht aan overgehouden.’

Hugo Vandenberghe is zo’n man die altijd en overal bereikbaar is, behalve gisteren. De uittredende CD&V-senator - een dag eerder nog winnaar van het ‘rapport van het parlement’ van De Morgen - bleef Oost-Indisch doof voor telefoontjes van de media. Omstreeks 19.00 uur ’s avonds liet hij alsnog weten “geen commentaar” te willen leveren. “De lijstvorming is al moeilijk genoeg.” Het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe de top acht van de CD&V-Senaatslijst er zal uitzien. Behalve Els Van Hoof, die hoogstwaarschijnlijk de derde stek krijgt na voorzitster Marianne Thyssen en Torfs, is niemand zeker van een verlengd verblijf in het rode pluche.

Het kartel CD&V/N-VA rijfde in 2007 negen Senaatszetels binnen, waarvan één voor de N-VA, maar zal nu al heel blij zijn met opnieuw acht verkozenen. De ongeschreven regel is dat de meeste uittredende senatoren terugkeren aan de top van de lijst. Twee van hen, Nahima Lanjri en Pol Van Den Driessche, wijken uit naar de Kamerlijst. Els Van Hoof, Wouter Beke en Tony Van Parys mogen vrijwel zeker zijn van een mooie plaats en dus een verlengd verblijf in de Senaat, en ook Sabine de Bethune zou nog in de top zes zitten. Vraag is wie plaats zeven, en in het slechtste geval ook plaats acht, bekleedt.

“Tja, er zijn meerdere kandidaten”, reageert Elke Tindemans, zevende op de Senaatslijst in 2007. “Ik ben een beetje anders dan de anderen (Tindemans - het nichtje van - is een late politieke roeping, MJ), maar ik heb nog veel op stapel staan en hoop natuurlijk mijn parlementaire werk te kunnen verderzetten. Door de komst van Torfs riskeer ik uit de boot te vallen, en daar heb ik vannacht toch wel wakker van gelegen. Ik hoop dat ik er terug bij ben, maar het is bang afwachten en geduld uitoefenen.”

Ook Vandenberghe (vijfde in 2007) en Dirk Claes (gecoöpteerd uit kieskring Leuven) hopen vurig op een tweede mandaat. Vandenberghe is al 68 maar heeft er nog altijd heel veel zin in. “In alle mogelijke scenario’s die nu voorliggen, krijgt Hugo een prominente plaats op de Senaatslijst”, zegt een ingewijde. Met de nuance: “een prominente plaats is niet noodzakelijk een verkiesbare plaats”.

Dirk Claes wil wel verklappen dat hij “goeie hoop” heeft op een verkiesbare plaats. Hij verwacht vandaag of morgen een telefoontje met het definitieve resultaat. Dat de partij voor Torfs kiest en de ‘mindere goden’ daardoor een plaatsje zakken, noemt hij begrijpelijk. “Rik Torfs is iemand die nu verantwoordelijkheid durft opnemen, die de partij versterkt”, meent Claes. “Ik vind niet dat de partij die kans mag laten liggen. Hij gaat ook effectief zetelen en zal het aanzien van de Senaat zeker verhogen.”

Sommige christendemocraten twijfelen echter aan de meerwaarde van Torfs. “Er is zeker ongenoegen en onrust over het feit dat hij als BV ineens op de tweede plaats mag staan”, luidt het. “De laatste tijd kwam hij alleen nog op tv als lolbroek in De slimste mens, met een vrouw op zijn schoot of een leren masker aan.” Anderen zijn milder: “We moeten openstaan voor vernieuwing. Kijk naar Inge (Vervotte, MJ), dat was een schot in de roos. Ook Torfs verdient minstens het voordeel van de twijfel.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234