Zaterdag 10/04/2021

Carrefour krijgt onterecht kritiek

‘Opel Antwerpen sluit en krijgt subsidies aangeboden om hier te blijven. Carrefour blijft in België, maar krijgt bakken kritiek voor zijn herstructurering. Dat is onterecht’, vindt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Fedis.

Dominique Michel, topman van handelsorganisatie Fedis, springt in de bres voor Franse warenhuisketen

Eind februari kondigde Carrefour een zware herstructurering aan. Eenentwintig winkels gaan onherroepelijk dicht. Bijna 1.700 banen sneuvelen bij de Franse distributiegroep en mogelijk staan nog meer banen op de tocht, want Carrefour onderhandelt nog over de verkoop van een aantal vestigingen. Bij Fedis, de koepel van de distributiesector, zijn ze hevig geschrokken van de vele negatieve reacties op de herstructurering.

“Subsidies worden geblokkeerd. Er wordt gedreigd om brugpensioen onmogelijk te maken. Van alle politieke partijen hebben we negatieve reacties gekregen. Die reacties staan in schril contrast met de manier waarop Opel wordt aangepakt. Opel kondigt aan zijn vestiging in Antwerpen te sluiten en uit Vlaanderen te vertrekken. Desondanks doet men er alles aan om het bedrijf te steunen en liggen er subsidies klaar”, aldus Michel.

U bent boos.

“Ja. Wij zijn boos. Hier wordt met twee maten en twee gewichten gewerkt. Carrefour krijgt bakken kritiek, terwijl het bedrijf toch in België wil blijven. Het enige wat je Carrefour vandaag kan verwijten is dat het bedrijf te lang heeft gewacht om de problemen aan te pakken.”

Het stoort u dat Opel in de watten wordt gelegd.

“Wij hebben geen probleem met steun aan Opel, maar je mag niet uit het oog verliezen dat onze sector nog een groot potentieel heeft om nieuwe jobs te creëren. Jammer genoeg slaat die boodschap niet aan.

“Na twee weken zien we weinig verandering in de houding van de politici. Het is begrijpelijk dat politici emotioneel reageren, maar je zou toch mogen verwachten dat ze aan het algemeen belang denken.”

Neemt u het Vlaams minister-president Kris Peeters kwalijk dat hij opleidingssteun voor Carrefour blokkeert?

“Een bedrijf dat in Vlaanderen blijft, moet je niet culpabiliseren. Die opleidingssteun komt in de eerste plaats bij de werknemers terecht. Laten we dus positief blijven. Enkel bij minister Laurette Onkelinx (PS) hoorden we een ander geluid. Zij vroeg speciale aandacht voor arbeidsintensieve sectoren. Met 300.000 werknemers en 100.000 zelfstandigen zijn wij niet alleen de grootste, maar ook de meest arbeidsintensieve sector in het land. Maar onze sector kan zijn volle potentieel niet benutten. Met onze werkgelegenheidscijfers zitten we onder het Europees gemiddelde.”

Hoe komt dat?

“Dat komt doordat de lasten op arbeid nog steeds te hoog zijn. Een caissière in Frankrijk is 20 procent goedkoper dan in België. Voor alle duidelijkheid. Je hoort me niet zeggen dat het nettoloon van onze werknemers te hoog ligt, wel kosten ze te veel aan bedrijven. En daardoor gaan ook de prijzen voor de consument omhoog.”

Hoe pak je dat probleem aan?

“We vragen dat de loonlasten in onze sector niet hoger zijn dan in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Een studie van professor Joep Konings (KU Leuven) toont aan dat met een verlaging van de arbeidskosten met tien procent de sector 40.000 nieuwe banen kan creëren. Loop maar eens binnen in een winkel. Het is heel moeilijk om er iemand te vinden die de klant persoonlijk kan helpen. Aan de kassa’s is het aanschuiven omdat er vaak te weinig caissières zijn. Bedrijven besparen op personeel omwille van de hoge loonlasten. In Amerika is er personeel om boodschappen in te pakken. Dat kan hier allemaal niet.”

Vraagt u subsidies?

“We vragen geen subsidies. We willen niet dat de overheid financieel tussenbeide komt. Wel vragen we minder regulering en een positief ondernemingsklimaat, zodat bedrijven hun job kunnen doen. Op uitzondering van Luxemburg zijn we het meest gereguleerde distributieland in Europa. En in België zijn we de meest gereguleerde sector.”

Waaraan ergert u zich dan?

“Het duurt soms tot tien jaar voor een nieuwe vestiging groen licht krijgt. De nieuwe wet op de handelsvestigingen belooft weinig goeds. Bedrijven die een nieuwe vestiging willen openen, moeten eerst aantonen dat ze de arbeidswetten en de consumentenrechten respecteren. Maar hoe moet je dat in godsnaam vooraf bewijzen? Wij vrezen dat deze wet aanleiding kan geven tot verschillende interpretaties en mogelijke betwistingen voor de rechtbank. Ik betreur dat eens te meer een negatief signaal wordt gegeven. Waarom neemt men de handelaars steeds extra onder de loep? Het is een teken van wantrouwen.”

Misschien wil de overheid vermijden dat de grote winkelketens de kleine handelszaken uit de markt concurreren.

“We zijn vragende partij voor overleg over hoe je in Vlaanderen kan komen tot een duurzaam winkellandschap. Er is nood aan een goed evenwicht tussen grote en kleine winkels. Maar vergeet niet dat kleine zelfstandigen ook baat hebben bij een grote winkel in de buurt. Bij de jongste staking bij Carrefour klaagden de omliggende zelfstandigen steen en been omdat ze geen klanten over de vloer kregen.”

Maken de ontslagen Carrefour-werknemers kans om elders in de sector aan de slag te geraken?

“Onze sector heeft de voorbije jaren telkens 4.000 jobs per jaar gecreëerd. In 2009 zal het iets minder zijn, maar de sector blijft ook in tijden van crisis extra personeel aanwerven. We zijn bereid onze nek uit te steken.

We willen met de gewesten bekijken hoe we een link kunnen maken tussen mensen die hun job hebben verloren en bedrijven die mensen zoeken. Er is plaats in de handel, zeker voor 1.500 à 2.000 mensen die morgen hun job kwijt zijn. Destijds bij de sluiting van Renault Vilvoorde vonden ook heel veel mensen een job in de handel.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234