Zondag 07/03/2021

Herstructurering

Carrefour komt met voorstel met minder ontslagen, maar voor wat, hoort wat

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De directie van Carrefour heeft de vakbonden een gewijzigd herstructureringsplan voorgelegd. In ruil voor meer flexibiliteit, wil de supermarktketen de hypermarkten in Angleur en Genk ombouwen tot gewone supermarkten in plaats van ze te sluiten. In andere winkels zou het oorspronkelijk aangekondigde banenverlies beperkt kunnen worden. Volgens de socialistische vakbond kunnen 191 jobs gered worden.

In het "transformatieplan" dat Carrefour in januari aankondigde was sprake van een impact op maximaal 1.233 werknemers: 1.053 in de hypermarkten en 180 op de hoofdzetel in Evere. Twee structureel verlieslatende hypermarkten wilde Carrefour sluiten: Genk en Belle-Île in Angleur. Enkele andere hypermarkten zouden kleiner worden in oppervlakte.

Nu komt Carrefour met een nieuw voorstel op de proppen. De winkels in Genk en Angleur zouden kunnen open blijven, maar dan als kleinere supermarkt en onder andere loon- en arbeidsvoorwaarden. In de winkels van Westerlo, Brugge Sint-Kruis, Haine-Saint-Pierre en Turnhout zou het banenverlies dan weer beperkter kunnen zijn dan in januari aangekondigd werd.

Maar: voor wat hoort wat, vindt Carrefour. De bonden moeten voor de zomer hun handtekening zetten onder een formeel akkoord over andere elementen van het transformatieplan. 

Zo wil de directie een nieuwe werkorganisatie voor de hypermarkten implementeren, en wil ze dat de "polyactiviteit" van het personeel wordt uitgebreid. Dat betekent dat het personeel in sommige gevallen meer verschillende taken moeten kunnen uitvoeren in een winkel. Ook moeten de bonden aanvaarden dat er nieuwe technologieën worden geïnstalleerd in alle hypermarkten voor eind 2019.

Cijfers

Carrefour geeft zelf geen cijfers van het nieuwe voorstel. De bonden doen dat wel. Volgens BBTK kunnen in Westerlo 10 banen minder op de schop gaan, in Haine-Saint-Pierre 19, in Brugge Sint-Kruis 12 en in Turnhout 25. Van die laatste hypermarkt zou de winkeloppervlakte niet verminderd worden, maar wordt gekeken om "een of meerdere externe en complementarie partners" in de winkel binnen te brengen. 

Als de winkels in Genk en Angleur tot slot alsnog open zouden blijven, zouden daar nog respectievelijk 45 en 80 mensen aan de slag kunnen blijven. Voor de winkel in Genk bekijkt Carrefour wel of er een geschiktere locatie is in de stad. Het huurcontract op de huidige locatie in een shoppingcentrum loopt nog tot december 2019.

De bonden hinken op twee gedachten. "We zijn blij dat er een nieuwe toekomst kan zijn voor de winkels in Genk en Belle-Île, en dat er heel wat jobs kunnen blijven in vier andere winkels. Er zouden 191 jobs gered kunnen worden", zegt Jan De Weghe van BBTK. "Anderzijds koppelen ze er de voorwaarde aan dat er een akkoord wordt ondertekend. Wij willen dat wel doen, maar we moeten daarom nog niet akkoord gaan met alles wat de directie zegt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234