Maandag 21/10/2019

Carolus. Keizer Karel V 1500-1558

Sint-Pietersabdij, Gent

Nadat het Keizer Kareljaar eerder van start ging met onder meer de tentoonstelling 'Alamire', opent nu de eerste echte Karel V-expo. Met 'Carolus', de hoofdtentoonstelling van de eerste helft van het Kareljaar, treedt de bezoeker in het voetspoor van de keizer. Aan de hand van schilderijen (van o.a. Titiaan, Dürer, Leoni en Cranach), kunstschatten, geschriften en artefacten uit de collecties van o.m. het Prado en het Kunsthistorisches Museum in Wenen wordt een beeld opgehangen van het historische Gent, de Nederlanden en Europa. Op die manier wil de expo een steeds complexer wordende wereld tonen, waarin de wereldeconomie vorm krijgt, de Nieuwe Wereld wordt veroverd en het belang van de boekdrukkunst groeit. Na Gent reist deze prestigieuze expo naar Bonn, Wenen en Toledo.

'Carolus. Keizer Karel V 1500-1558' loopt van 6 november tot 30 januari 2000, elke dag van 10 tot 18 uur, op dinsdag tot 22 uur, in de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent. Tickets: 350 frank (8,68 euro). Info en tickets: 070/233.882 of www.charlesv2000.org

Staaltjes van Japanse textielkunst

Japanse Toren, Brussel

Klassieke mannen- en vrouwenkleding, theaterkostuums, uniformen, huishoudtextiel, ceremoniële kleding, weelderig gekleurde stoffen... In deze tentoonstelling vormt het allemaal het stalenboek van Japanse textielproducten, voornamelijk uit de zogenaamde Edo-periode (1603-1868). Wij kennen dat textiel vooral onder de algemene noemer 'kimono', wat letterlijk 'wat wordt gedragen' betekent maar niet zegt om welk kledingstuk het gaat. Vanaf de 17de eeuw volgt die Japanse kleding voornamelijk dezelfde eenvoudige snit, zodat er gezocht moest worden naar weef- en decoratietechnieken om zich te kunnen onderscheiden en dat niet enkel in de praalkleding. Denk maar aan de uniformen van de samoerai. De getoonde kimono's worden vergezeld van hun accessoires zoals decoratieve gordels en haarsieraden die de juwelen vervingen.

'Staaltjes van Japanse textielkunst' loopt nog tot en met 12 maart, van dinsdag tot zondag van 10 tot 16.45 uur in de Japanse Toren, Van Praetlaan 44, 1020 Brussel. Tickets: 120 frank (2,97 euro). Info: 02/268.16.08 of www.kmkg-mrah.be

Mexico

Galeries Beukenhof, Kluisbergen

Na Japan gaat het richting Mexico en wel via de Kwaremontberg. Daar in Galeries Beukenhof stelt Christina Acke de Velazquez haar aquarellen en een installatie voor. Acke vindt haar inspiratie bij de traditionele culturen die ze op haar vele reizen ontmoette en meer bepaald in het Centraal-Mexicaanse bergdorpje Tepoztlan. De mensen met wie ze daar samenleeft, documenteerde ze eerst in schetsen, later in aquarellen. Vooral de denkwijze en hetgeen we kunnen leren van deze Indianen boeit haar. Naast de aquarellen is er ook ruimte voor traditionele objecten, de filosofie van de indianen, poëzie en literatuur, én Acke bouwt ook een traditioneel dodenaltaar. Zo'n altaar waarop de foto's van de overledenen centraal staan, wordt kunstig versierd waarbij de goudsbloem een belangrijke rol speelt. Slechte geesten die afkomen op de vele kaarslichtjes worden weggejaagd met sterke geuren.

'Mexico' loopt nog tot 21 november van donderdag tot zondag van 14 tot 19 uur in Galeries Beukenhof, Ronde van Vlaanderenstraat 9 (top van de Kwaremontberg), 9690 Kluisbergen. Vrije toegang. Info: 055/38.83.87.

Vanhoof, Loveniers en Mooy

Galerie Exelmans, Neeroeteren-Maaseik

"Een schilderij is een vast beeld van iets onvatbaars", zegt Philippe Vanhoof over zijn kunstwerken. Zelf wordt hij gefascineerd door de eindeloze zoektocht naar de meest volmaakte vorm van schoonheid, waarbij hij elke visie pertinent afwijst. Armand Loveniers zoekt zijn inspiratie dan weer in de vrouw die hij weergeeft in magisch-realistische sculpturen met een gewilde geheimzinnige uitstraling. Hij sublimeert de vrouw niet maar toont aspecten als tederheid, elegantie, liefde en genegenheid. Daarnaast toont hij in deze tentoonstelling wandsculpturen die landschappen voorstellen. De Zuid-Afrikaanse kunstenaar Jessy Mooy neemt in zijn keramiek eveneens de vrouw als onderwerp. Die onderhoudt een nauwe band met de natuur en leeft ermee in harmonie. Dieren en planten die veelvuldig in de sculpturen voorkomen geven er een exotische sfeer aan.

'Vanhoof, Loveniers en Mooy' loopt van 6 november tot 19 december op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur in galerie Exelmans, Zandbergerstraat 10, 3680 Neeroeteren-Maaseik. Vrije toegang. Info: 089/86.45.58 of www.users.skynet.be/exelmans

Schilders van de ziel

Museum van Elsene

In deze tentoonstelling worden twee generaties Franse symbolisten samengebracht, goed voor een veertigtal kunstenaars (Gustave Moreau, Camille Claudel, Puvis de Chavannes e.a.) van wie vele werken niet meer werden tentoongesteld sinds het begin van deze eeuw. Door hun affiniteit met literatuur, occultisme, godsdienst, legenden en mythologie brachten ze een verbeeldingswereld voort die karakteristiek was voor het vorige fin-de-siècle en het begin van de 20ste eeuw. Zo tonen ze een wonderlijke wereld van poëtische landschappen en een geïdealiseerd verleden maar ook een wereld van onrust en nachtmerries. Hun impact was doorheen de 20ste eeuw voelbaar in diverse stromingen: avant-garde, surrealisme, Japanse manga.

'Schilders van de ziel: het idealistisch Symbolisme in Frankrijk' loopt nog tot 31 december van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 18.30 uur en op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur in het Museum van Elsene, Jean Van Volsemstraat 71, 1050 Brussel. Toegang: 250 frank (6,20 euro). Info: 02/515.64.21 of musee.ixelles@skynet.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234