Vrijdag 14/05/2021

Puigdemont

Carles Puigdemont legt vandaag eed af. Of niet

► Carles Puigdemont tijdens een recente persconferentie in Brussel. Hij verblijft al een tijd in België, maar gisteren was zijn verblijfplaats niet geweten. Beeld EPA
► Carles Puigdemont tijdens een recente persconferentie in Brussel. Hij verblijft al een tijd in België, maar gisteren was zijn verblijfplaats niet geweten.Beeld EPA

Om te weten of Carles Puigdemont vandaag de eed aflegt als Catalaans minister-president, is het wachten tot 15 uur. Of wordt hij meteen opgepakt? Volgens het Catalaanse parlement liggen alle opties open.

In Catalonië zijn alle ogen op Carles Puigdemont gericht. De afgezette Catalaanse leider moet rond 15 uur de eed afleggen als Catalaans minister-president. Volgens de Catalaanse kieswet moet een nieuwe regering binnen de tien werkdagen na de eerste dag van de legislatuur ingezworen worden. Zo niet, riskeert parlementsvoorzitter Roger Torrent vervolging. Om de eed te kunnen afleggen, moet de minister-president fysiek aanwezig zijn in het Catalaans parlement, oordeelde het Grondwettelijk Hof afgelopen weekend. Een eedaflegging per videoconferentie telt niet.

Hoewel vandaag dus D-day is voor Puigdemont, was het gisteren gissen naar zijn verblijfplaats. Ook zijn Spaanse advocaat zei niet te weten waar de afgezette leider zich bevindt. Op zijn Instagram-account postte Puigdemont nog een foto van een straat vlak bij het parlement, al is het onzeker dat die foto echt gisteren genomen werd.

Onderhandelen met N-VA

En zo volgt er een nieuwe aflevering in de soap-Puigdemont. Die verblijft sinds eind oktober met de helft van zijn afgezette regering in ons land, nadat de Spaanse regering Catalonië onder curatele plaatste na het onafhankelijkheidsreferendum begin die maand. Puigdemont en zijn vier ministers worden in Spanje gezocht voor onder meer rebellie en misbruik van overheidsgeld. Zetten ze een voet op Spaanse bodem, dan worden ze opgepakt.

De afgelopen maanden dook Puigdemont vaak op als eregast op allerhande N-VA-recepties. Afgelopen weekend berichtte het Spaanse persagentschap EFE dat Puigdemont met de partij onderhandelde over de mogelijkheid om zijn inhuldigingsspeech vanuit het Vlaams Parlement te geven. Verschillende partijen uitten meteen kritiek en Open Vld-fractieleider Bart Somers drong bij parlementsvoorzitter Jan Peumans aan op duidelijkheid. Al snel bleek het om een gerucht te gaan. Puigdemont had geen aanvraag ingediend en had geen intenties in die zin.

Puigdemont was de afgelopen dagen naarstig op zoek naar een oplossing. Hij stuurde parlementsvoorzitter Torrent een brief met de vraag om zijn parlementaire onschendbaarheid te garanderen. Volgens de wet kan Puigdemont enkel worden opgepakt als hij op heterdaad betrapt wordt op een misdrijf, betoogt hij. Puigdemont vraagt Torrent "de nodige middelen te voorzien om de rechten van het parlement en zijn leden te vrijwaren".

Het blijft dus een groot vraagteken wat er vandaag gebeurt. Volgens het parlement liggen op dit moment alle opties open. Zal Puigdemont in het parlement verschijnen, en wordt hij dan opgepakt? Die kans zit er zeker in, denkt Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de UGent. "Tenzij de Spaanse overheid haar verstand gebruikt en besluit om dit niet verder op de spits te drijven. Puigdemont is geen crimineel. Hij is een politicus met een grote aanhang. In een democratie ga je praten. Tot dusver heeft de Spaanse overheid op elke tweesprong de foute optie gekozen. Het zou slim zijn om hem nu wel de hand te reiken."

Vervanger

Hier en daar wordt er gefluisterd dat de separatisten de piste-Puigdemont verlaten hebben en een vervanger zoeken. Oriol Junqueras zou de eerste op het lijstje zijn, al zit de leider van de Catalaanse socialisten in de cel. David Criekemans, hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, acht zo'n scenario weinig waarschijnlijk. "Wat zou dat oplossen?"

Criekemans verwacht niet meteen een einde van de Catalaanse impasse. "Ik denk dat de Spaanse regering voet bij stuk zal houden. Tenzij de andere Europese leiders gaan lobbyen bij Madrid dat de uitslag van de verkiezingen gerespecteerd moet worden. Dat eisen ze van Polen, maar over Catalonië blijven ze stil."

Drie andere Catalaanse ex-ministers die naar ons land waren gevlucht, zijn vandaag zeker niet in het parlement aanwezig. Zij hebben beslist hun zetel af te staan aan partijgenoten om de separatistische meerderheid niet in gevaar te brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234