Zondag 09/05/2021

Carla Bruni breit nieuwe episode aan Sarkozysoap

Nauwelijks twee maanden na zijn scheiding heeft de Franse president Sarkozy zich in Disneyland Parijs met ex-model en zangeres Carla Bruni laten fotograferen. Dat er van een formele relatie sprake is, wordt bevestigd noch ontkend.

DOOR LODE DELPUTTE

PARIJS l 'Een nieuwe episode in de avonturen van het prinsdom Elysée', vindt de socialistische oppositie.

Of hij dat nu wil of niet, een paparazzipresident is Nicolas Sarkozy (52) alleszins. Toen zijn toenmalige tweede echtgenote Cécilia Ciganer er met reclameman Richard Attias vandoor ging en beelden daarvan in het societyblad Paris Match verschenen, reageerde Sarkozy woest. Nadat Ciganer luttele maanden later naar Parijs was teruggekeerd en zich met Sarkozy verzoend had, zwoer deze laatste dat hij de pers nooit nog toegang tot zijn privéleven zou geven.

Ook twee maanden geleden, in de aanloop naar zijn echtscheiding, herhaalde Sarkozy zijn dreiging aan het adres van de pers. Hij stuurde zelfs CBS-journaliste Lesley Stahl wandelen toen deze niettemin een vraag over Cécilia gesteld had.

Maar Sarkozy is ook een onverbeterlijke showman. De redacties van Point de Vue, Paris Match en Closer gaven zelf te verstaan dat de foto's die ze zaterdag in Disneyland Parijs namen, met toestemming van de president gemaakt waren. Hij zou de fotoreporters in persoon naar het pretpark hebben laten komen met de expliciete bedoeling zich aan de zijde van de Frans-Italiaanse Carla Bruni (38) te laten vereeuwigen.

Op de later deze week op het voorblad van de bewuste magazines te verschijnen beelden, zouden de president en de zangeres even minzaam als gewillig naar de lens lachen. Geen foto's waarbij het stel voor een gejaagde persmeute op de vlucht moet, dus. Tezelfdertijd weigert het Elysée ieder commentaar, een beetje zoals in de aanloop naar de echtscheiding tussen Sarkozy en Ciganer-Albéniz het geval was, toen het dagen wachten bleef op de officialisering van het nieuws.

De meeste Franse kranten brachten het nieuws over het uitje met Bruni op hun eerste pagina. Enkel Le Monde volstond met een discreet artikel binnenin. Die mediabelangstelling is niet verwonderlijk. Lang voor er van de moeilijkheden met Cécilia sprake was, had de toenmalige minister van achtereenvolgens Binnenlandse Zaken, Economie en opnieuw Binnenlandse Zaken zijn privéleven al ruim in de pers geëtaleerd: zijn familie, zijn kinderen, zijn afkomst, zijn vrienden, zijn tijdverdrijf. Het verhaal dat op die manier ontstond, werd stilaan een soap. In de publieke opinie werd en wordt er niet minder aandacht aan besteed dan aan de politieke verwezenlijkingen van het staatshoofd.

In de politieke wereld bleven de reacties op de vermoedelijke nieuwe liaison van het staatshoofd beperkt. "Carla zingt erg goed", reageerde minister van Volksgezondheid Roselyne Bachelot, een partijgenote van de centrumrechtse president. "Des te beter. Zolang hij maar gelukkig is", vond minister van Huisvesting Christine Boutin, dezer dagen felbelaagd vanwege haar relativisering van het daklozen- en huisvestingsprobleem in Frankrijk.

Aan socialistische zijde had voorman François Hollande, enkele maanden geleden zelf in snelheid genomen toen zijn toenmalige partner Ségolène Royal hun scheiding aankondigde, "geen commentaar". "Een nieuwe episode in de avonturen van het prinsdom Elysée", verwees een andere PS'er, Benoît Hamon, naar de zeer Monaco-achtige sfeer die hij dezer dagen op het presidentiële paleis ontwaart.

Alleszins heeft Nicolas Sarkozy met Carla Bruni geen onbesproken dame aan zijn zij. Meer nog, Bruni heeft er al een hele reeks ophefmakende relaties op zitten. Tot haar ex'en zouden behalve Donald Trump en Mick Jagger ook Eric Clapton en Kevin Costner behoren. Zelf was de brunette tot voor een paar jaar fotomodel, en deelde ze de catwalk met Claudia Schiffer, Cindy Crawford en Linda Evangelista.

Bruni maakte in 2000 een opmerkelijke comeback als zangeres. Van haar album Quelqu'un m'a dit, waarop ze zelfgeschreven nummers op de gitaar begeleidt, gingen destijds meer dan twee miljoen exemplaren over de toonbank.

De aristocratische familie Bruni Tedeschi is afkomstig uit Turijn, waar de grootvader van het oud-model naam maakte in de rubberindustrie. Omdat de familie zeer kapitaalkrachtig was en bang was voor ontvoeringen door de Rode Brigades, emigreerde ze halfweg de jaren zeventig naar Parijs. Terwijl een deel van de familie later naar Italië terugkeerde, bleven Carla en haar acterende zus Valeria Bruni Tedeschi, onder meer bekend van haar rol in Munich van Steven Spielberg, in Parijs.

Pikant detail: Carla Bruni heeft een veeleer links imago. Bruni nam een opvallende plaats in bij een van de laatste meetings van PS-kandidate Ségolène Royal, toen een reeks bekende Fransen, artiesten zowel als intellectuelen, haar hun steun kwamen betuigen. Recenter ondertekende Bruni ook een linkse petitie tegen de DNA-test die de regering-Sarkozy aan migranten wil opleggen.

Societybladen pakten afgelopen weekend uit met foto's van Sarkozy en Bruni

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234