Zaterdag 27/02/2021

Carl Devos: "Het idee van de linkse student is voorbijgestreefd"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De populariteit van Groen en N-VA had politicoloog Carl Devos (UGent) zien aankomen. Maar de ondergang van sp.a, die noemt hij ronduit dramatisch. "Zij hebben de aansluiting met de studenten gemist en zijn in hun ogen versleten."

Wat valt u op?
"Laat ik eerst zeggen wat me niet verrast, namelijk de lage score van het Vlaams Belang en het sterk resultaat van Groen. Dat N-VA hoog eindigt, zal sommigen wellicht verbazen, maar mij niet. Die partij wordt steeds meer aanvaard door studenten. Vandaag zie en hoor ik veel N-VA-stemmers in mijn lessen. De Vlaams-nationalisten zetten vooral in op de strijd tegen de socialistische belastingregering en studenten zijn vatbaar voor dat discours. Het is ook, net als Groen, een verzetspartij. Veel jongeren zien hen als fris en alternatief."

De klassieke partijen doen het, op Open Vld na, niet goed.
"Voor CD&V ziet het er op Vlaams niveau niet slecht uit. Ik zou niet ontevreden zijn. Dat Open Vld het beter doet dan in traditionele peilingen, komt door hun urbane en kosmopolitische uitstraling. Het filosofisch-liberalisme heeft het altijd goed gedaan bij studenten en er wordt ook nu nog veel over gesproken. De liberalen tellen ook veel jongerenverenigingen en debatclubs, iets waar CD&V ook op heeft ingezet. De Jongsocialisten zie ik dan weer heel weinig opduiken. En laat nu net de score van sp.a het meest dramatisch zijn. Respectievelijk 9 en 11 procent is ronduit zwak."

Hoe verklaart u dat?
"De socialisten hebben de aansluiting met de studenten volledig gemist, terwijl je toch zou verwachten dat die partij juist bij deze groep erg sterk zou staan. Ze zijn in de ogen van veel jongeren versleten, kapot geregeerd zelfs. Het frisse is er van af, hoewel ze zeker goede voorstellen in huis hebben. Helaas voor hen draait die plaat door en vinden ze de klik niet. Sp.a moet weer een sprankelende identiteit krijgen. De socialistische boodschap is universeel en nog lang niet versleten, maar ze is wel toe aan een frisse wind."

Het is natuurlijk een indicatieve peiling, maar kan voorzitter Bruno Tobback dit zomaar opzijschuiven?
"Dit is erg slecht nieuws voor hem en hij moet hierbij stilstaan. Hij mist de aansluiting bij de bevolkingsgroep die eigenlijk zeer goed bij zijn partij past. Als voorzitter verdedigt hij continu de collectieve voorzieningen waar sp.a voor heeft gestreden. En laten nu juist de verbruikers van die voorzieningen niet geloven in zijn boodschap. Dan heb je een probleem. Een probleem dat op termijn nog groter kan worden, want mensen starten in hun politieke voorkeur links en eindigen rechtser. En met dit resultaat in gedachten blijven er dan amper kiezers over. Sp.a zal zich moeten bezinnen over hoe zij de sociaaldemocratische boodschap nog kunnen verkopen bij de elite van de toekomst. Ik hoor veel socialisten zeggen dat hun partij een oppositiekuur nodig heeft, maar vijf jaar is een lange tijd."

Student zijn stond altijd synoniem met progressief kiezen. Die tijd is voorbij?
"Het idee van de linkse student is voorbijgestreefd. De wereldverbeteraars zijn verdwenen en studenten zijn tegenwoordig een stuk ouder in hun hoofd dan twintig jaar geleden. Ik heb dat zien veranderen door de democratisering van het hoger onderwijs. Toen ik studeerde, maakte een links-intellectuele elite de dienst uit. Dat zorgde voor een soort groepsdruk waarin rechts zijn amper werd getolereerd. Dat het politieke pluralisme nu ook bij de studenten voorkomt, vind ik dan ook een fantastische ontwikkeling."

Zorgt dat pluralisme ervoor dat ze Kris Peeters opnieuw als minister-president willen, ook al is CD&V niet echt populair?
"Peeters is een merk op zichzelf en is groter dan CD&V. Hij voert ook al vijf jaar lang campagne en dat heeft hem een aureool bezorgd. Natuurlijk is hij niet hip, maar dat hoeft ook niet. Hij stijgt immers boven de leeftijden uit en straalt staatsmanschap uit. Datzelfde geldt voor Elio Di Rupo. Toen hij hier mijn openingscollege kwam geven, applaudisseerde de hele zaal. Dat gebeurde ook toen Peeters langskwam. En waar ik hun speeches bij momenten weinig begeesterend vond, hoorde ik achteraf studenten zeggen dat ze het geweldig vonden."

Maar toch, een meerderheid geeft in de peiling aan dat de politiek te weinig aandacht besteedt aan jongeren.
"Ze hebben het gevoel dat er amper over hun leefwereld wordt gesproken. Als het over veiligheid in de stad gaat, benadrukken partijen vaak het controlerende of zelfs repressieve aspect. Dat is niet waar jongeren op zitten te wachten en daardoor krijgen ze de indruk dat ze niet serieus worden genomen. Ik kan dat begrijpen, want bijvoorbeeld in de discussies over de betaalbaarheid van het pensioen en het opkrikken van de leeftijdsgrens vragen de partijen niets aan twintigers. Neen, zij winnen advies in bij dertigers, veertigers of zelfs vijftigers. En dat terwijl de jongeren degenen zijn die het langste in dat nieuwe systeem zullen vertoeven."

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

Politicoloog Carl Devos. Beeld BELGA
Politicoloog Carl Devos.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234