Dinsdag 25/06/2019

Schietpartij Luik

Carl Devos: "Dit is niet het krachtige signaal dat je verwacht"

Carl Devos (UGent). Beeld Bob Van Mol

Hoe was het mogelijk dat Benjamin Herman tijdens zijn penitentiair verlof een moordende raid kon aanrichten in Luik? Het parlement debatteerde over de zaak, maar veel zijn we daar niet mee opgeschoten, vindt politicoloog Carl Devos (UGent).

Wat onthoudt u van het debat?

"Er waren veel vragen, maar echte antwoorden kwamen er niet. Hoe is dit kunnen gebeuren? Waarom kreeg de dader penitentiair verlof? Had niet eerder moeten zijn opgemerkt dat hij radicaliseerde? Op zulke momenten verwacht je een krachtig signaal. De regering analyseert het probleem en legt dan een aantal maatregelen voor om dat aan te pakken. Je maakt de bevolking duidelijk dat je de situatie onder controle hebt. Dat moment kwam er niet."

Heeft Geens dan geen duidelijkheid gebracht?

"Er was veel verwarring. Na zijn eerste tussenkomst, heeft hij verschillende keren zaken moeten verhelderen. Geens heeft als een professor gecommuniceerd, maar de leerlingen waren blijkbaar niet mee. Zo was het bijvoorbeeld niet duidelijk of de gevangenisdirecteur op de hoogte was van de twee rapporten van de Staatsveiligheid waarin de naam van Herman voorkwam. Premier Michel zei van niet, Geens zei het tegenovergestelde. Hoe het nu eigenlijk zit, is me niet duidelijk." 

Premier Charles Michel (MR) kondigde wel aan dat het parlement het penitentiair verlof grondig tegen het licht zal houden.

"Dat blijft toch allemaal vaag. Hij stelde geen concrete maatregelen voor, zoals nieuwe investeringen in gevangenissen of dat hij geld vrijmaakt voor een betere begeleiding van gedetineerden. Plots duikt er een nieuwe werf op, die niemand had zien uitkomen."

Komt hier nog iets van in huis?

"Michel wil ook nog het energiepact afronden, een regeling over de zware beroepen uitwerken en dan is er nog zijn pact voor de werkgelegenheid. Het zou al moeilijk genoeg zijn, de samenhang is zoek. De budgettaire ruimte is sowieso beperkt. En welke politicus wil er in aanloop naar de verkiezingen geld vrijmaken voor gevangenen? Daar win je weinig stemmen mee."

Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter nam geen genoegen met de uitleg van Geens.

"Het valt op dat Open Vld zich erg hard opstelt. Het was ook al vicepremier Alexander De Croo die dinsdag zich meteen al openlijk vragen stelde bij het penitentiair verlof van de dader. De liberalen maken zo het verschil met de N-VA, die toch eerder een constructieve houding aanneemt. Open Vld heeft geen gezagsdepartementen in de regering, en heeft daarom meer speelruimte. Bij de Vlaams-nationalisten komt toch al snel binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) in het vizier."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden