Dinsdag 28/06/2022

InterviewCarine Vrancken

Carine Vrancken: ‘Abortus dient als schaamlapje voor de politieke impasse’

Vrouwenrechtenactivisten demonstreren in Brussel voor de uitbreiding van de abortuswet. Beeld Photo News
Vrouwenrechtenactivisten demonstreren in Brussel voor de uitbreiding van de abortuswet.Beeld Photo News

Na CD&V maakt nu ook N-VA een halszaak van de uitbreiding van de abortuswet. Carine Vrancken, directeur van LUNA, de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra, ziet het met lede ogen aan. ‘De argumenten die ze aanvoeren, zijn soms flagrante leugens.’

Sara Vandekerckhove

De uitbreiding van de abortuswet, die misschien deze week goedgekeurd wordt, voorziet in onder meer een uitbreiding van de termijn van twaalf tot achttien weken en een inkorting van de wachttijd van zes dagen naar twee. “Vorige winter dacht ik nog: die uitbreiding zal er komen. Maar nu, na alle grote uitspraken, vrees ik ervoor. Abortus dient als schaamlapje voor de politieke impasse.”

Aan het woord is Carine Vrancken, directeur van LUNA, de fusie-vzw van vier Nederlandstalige abortuscentra. Vijfentwintig jaar al werkt ze in een abortuscentrum. Al die tijd zag ze vrouwen en koppels worstelen met ongeplande of ongewenste zwangerschappen. “Tot uit den treure hebben wij CD&V-politici uitgenodigd naar onze centra. Niet om hen van mening te doen veranderen, wel om hen te tonen waar wij daadwerkelijk mee bezig zijn. Maar ze komen niet. Ik snap dat wel. Het zou het moeilijker maken om die onzin te verkopen. De abortuswet: bij CD&V-politici veroorzaakt dat post-traumatische stress denk ik.”

Nu treedt N-VA hen almaar nadrukkelijker bij. ‘Komt die uitbreiding er, dan wordt abortus een gewone medische handeling. Zoals een tand trekken’, klinkt het. Wat vindt u daarvan?

Vrancken: “Het is niet omdat abortus niet meer in de strafwet staat, dat artsen zomaar kunnen doen wat ze willen. Helemaal niet. Houdt een arts zich niet aan de voorwaarden, dan zijn er nog genoeg andere manieren om die voor een rechtbank te krijgen.

“Feit is dat ze hier op de emotie spelen, door een zwangerschap te vergelijken met een tand trekken. Bij een zwangerschap denkt iedereen aan een gewenste zwangerschap. Aan hoe blij je bent als je twee dagen over tijd bent, of hoe groot de teleurstelling is als de menstruatie toch doorbreekt. Dat is ook het moeilijke aan dit thema. Maar er zijn nu eenmaal ook ongewenste zwangerschappen en vrouwen die – omdat ze twijfelen, omdat ze het eenvoudigweg niet wisten – toch over die termijn van twaalf weken gaan. Voor die extreme uitzonderingen, het gaat over amper 400 à 500 vrouwen per jaar, moet de hulpverlening er ook kunnen zijn.”

We weten niet wie die vrouwen zijn, stellen N-VA en CD&V.

“Nonsens. We weten dat wel, maar het is geen homogene groep. We weten dat ze gemiddeld iets jonger zijn, lager opgeleid en dat de kans iets groter is dat ze werkloos zijn. Maar nee, ze hebben niet allemaal zwart haar en groene ogen. Er is niet één makkelijke manier om die vrouwen te bereiken via preventie en ze voor een ongewenste zwangerschap te behoeden.”

Een abortus op achttien weken is wel veel ingrijpender dan op twaalf weken. ‘We moeten eerst de medische en psychologische impact van een late zwangerschapsafbreking onderzoeken', benadrukt parlementslid Els Van Hoof (CD&V).

“Natuurlijk is zo’n abortus ingrijpender. Dat betwist niemand. Waarom vinden N-VA en CD&V het zo moeilijk om vrouwen en koppels te vertrouwen in hun beslissing of ze een kind willen of niet? Alsof je IQ met 30 punten daalt tijdens een zwangerschap. ‘Beseffen die vrouwen wat een zwangerschap van 18 weken betekent?’ Als iémand dat beseft, dan toch een vrouw die 18 weken zwanger ís? Wat een kromme redenering.

“Overigens: wat is de psychologische impact als je zwanger moet blijven en bevallen van een ongewenst kind? Daar gaat het nooit over. Niemand beweert dat dit makkelijke beslissingen zijn, maar ze moeten wel genomen worden.”

‘Abortus omdat men niet tevreden is met het geslacht? Volgens dit voorstel mag het’, hekelen Valerie Van Peel en Bart De Wever in een opiniestuk in deze krant.

“Dat is het debat niet serieus voeren. Ik heb er geen probleem mee dat mensen voor zichzelf uitmaken dat een zwangerschapsonderbreking voor hen niet kan of dat ze daar moeite mee hebben. Het is ook moeilijk om je dat voor te stellen: dat sommige mensen zo veel tijd nodig hebben om tot een beslissing te komen of niet merken dat ze zwanger zijn. Ik begrijp dat. En het roept emotie op. Maar denk je nu echt dat mensen voor hun plezier voor een abortus kiezen? Of dat ze zeggen: oh, ik wil toch liever een meisje? Komaan zeg. Dat illustreert vooral hoe je de problematiek niet snapt. Daarom ook dat ik die politici met plezier uitnodig bij ons. Dan kunnen ze met hun eigen ogen zien hoe het eraan toe gaat.”

In 2019 was er al een wijziging van de abortuswet. Moet die niet eerst geëvalueerd worden? Gaat het niet te snel?

“Dat ging om een minieme wijziging. Zo werd de termijn met zes dagen verlengd, net voor die vrouwen die op consultatie komen aan elf weken en drie dagen en door die wachttijd geen abortus meer konden krijgen. Dat gaat, op een totaal van 8.000 cliënten, om vijftig vrouwen. Veel impact kan die wetswijziging niet hebben.

“Ze doen alsof deze wijziging er op een drafje is gekomen. Dat geen enkele expert hierover is gehoord. Dat zijn gewoon flagrante leugens. In 2018 zijn er een hele reeks hoorzittingen geweest waarbij tientallen experts zijn komen opdraven. We kregen drie vragen voorgelegd: over het inkorten van de wachttermijn, het verlengen van de termijn en het uit de strafwet halen van de wet. Deze zaken zijn uitvoerig behandeld. En nu ze er niet in slagen een regering te vormen, misbruiken ze dit dossier.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234