Maandag 14/10/2019

Carestel

De argumentatie van de heer Jean-Paul Van Avermaet om het voorstel van minister Vanvelthoven "overbodig" te noemen is op zijn zachtst uitgedrukt schijnheilig (DM 1/2). Wie echt geëngageerd is om iets te verhelpen aan uitbuiting neemt geen genoegen met een contractclausule die zegt dat de onderaannemers "de Belgische sociale wetten moeten respecteren", maar zal ook een audit door een erkend revisor bedingen en daadwerkelijk laten uitvoeren. Meldingsplicht eisen van de arbeidsinspectie is een giller van formaat.

Herman Van den Houte,

Stabroek

Linux en Ubuntu

Bedankt dat jullie te midden van de 500 miljoen dollar kostende reclamecampagne voor Vista ook iets brengen over Linux. Ik ben een jaar geleden overgeschakeld van Windows op Ubuntu en dat is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb.

Weg virussen, weg spyware, weg dat altijd maar trager en trager beginnen werken van je computer naarmate je meer programma's installeert. Kun je op Ubuntu hetzelfde doen als op Windows? Ik mis niets. Voor elk Windowsprogramma is er wel een vervangprogramma dat vaak zelfs beter is, want het wordt door gebruikers ontwikkeld en voortdurend verbeterd. Bovendien is alles 100 procent legaal, dus geen illegale gepirateerde software meer op je computer.

Ik zou zeggen, probeer het, het is gratis, steek gewoon een live-cd in je cd-speler en je bent vertrokken. Als het je bevalt, klik dan op 'install to disk' en intussen kun je gewoon voortsurfen (vergelijk dat maar eens met een Windowsinstallatie).

Nog voordelen? De ondersteuning is top. Je kunt op de Ubuntuforums terecht voor al je vragen en je krijgt bijna altijd meteen een vriendelijk en correct antwoord. Ja, ik vind Ubuntu ook gebruiksvriendelijker dan Windows (je moet het natuurlijk gewoon worden, want het is anders). Bovendien is Linux veel gemakkelijker uit te leggen aan een nieuwe gebruiker dan Windows. Je moet er ook geen nieuwe pc voor kopen, zoals voor Vista, het werkt gewoon razendsnel op je oude hardware.

Misschien wel het meest overtuigende argument: zelfs mijn vrouw, die niets van computers afweet, werkt er sinds een halfjaar mee en is erg tevreden. En niet alleen mijn vrouw gebruikt het: 60 procent van alle internetservers doen het. Google gebruikt Ubuntu, de NASA gebruikt Linux en heel wat openbare besturen maken de overschakeling naar Linux (Amsterdam, Haarlem, Groningen, Eindhoven, Nijmegen, München) Heb ik al gezegd dat het gratis is?

'Windows is als een auto die slecht presteert, duur is, voortdurend op onderhoud moet, op alle wegen kan rijden, maar wel op de vervelendste momenten in panne valt.'

Peter Blesseel,

Antwerpen

Pavia

Met stijgende verbazing heb ik de bijdrage gelezen van Geert Buelens (DM 31/1). Van een wetenschapper van zijn niveau kun je meer verwachten dan het pamflet en de onbeargumenteerde kritiek op het CD&V-standpunt over het eventueel invoeren van een federale kieskring.

Ik juich elke piste toe die een bijdrage wil leveren aan de discussie over een betere staatsordening. Zo waardeer ik ook de bijdrage van de Paviagroep.

Maar Geert Buelens vraagt vooreerst onvoorwaardelijk in te gaan op een visie van de Paviagroep, die pas op 14 februari aanstaande een uitgewerkt voorstel bekendmaakt.

Vervolgens heeft hij zelfs niet de moeite gedaan om eenvoudigweg te luisteren naar onze argumenten. Wij menen dat om tot een federale kieskring te komen de voorwaarden daartoe vervuld moeten worden en dat is nu allerminst het geval. Er zijn twee verschillende publieke opinies, twee medialandschappen, geen landelijk georganiseerde partijen. De idee steunt niet op de realiteit. In die zin mag ze ons niet afleiden van de essentie en die is dat de Vlaamse en de Franstalige deelstaat het zwaartepunt van de verantwoordelijkheden moeten krijgen. Zij bepalen wat er verder nuttig kan gebeuren door het toekomstige confederale beleidsniveau. Eens zo'n confederatie tot stand komt, kan eventueel nagedacht worden over een (gedeeltelijk) confederale landelijke kieskring.

Dat heeft niets te maken met het zich afzetten tegen Franstalige vragen.

Of heeft Geert Buelens zich ongenuanceerd in het gelid geplaatst van degenen die gemakshalve al wie opkomt voor een grondige herverdeling van verantwoordelijkheden naar de deelstaten toe, als separatist klasseren?

Luc Van den Brande,

Vlaams volksvertegenwoordiger- gemeenschapssenator (CD&V)

Ritueel slachten

In zijn lezersbrief (DM 1/2) stelt Tarik Frahi voor het slachten zonder verdoving te verbieden. Dat lijkt me niet zo'n goed idee. Ik werk al een paar jaar, samen met een aantal bereidwillige ambtenaren van de stad, op de alternatieve slachtvloer van Aalst. Die wordt georganiseerd door de plaatselijke moslimgemeenschap met de steun van het stadsbestuur. Elk jaar valt het me op met hoeveel respect voor de dieren er gewerkt wordt. De halssnede wordt op een correcte manier toegepast en er is een dierenarts aanwezig die toeziet op het slachtproces. Ik meen me minder fraaie beelden te herinneren van doordeweekse dagen in slachthuizen, als het gaat over dierenwelzijn.

Welk voordeel hebben we als samenleving met nog maar eens een nieuw verbod tegenover de moslimgemeenschap in ons land? Het wordt stilaan tijd dat alle politieke formaties in dit land zich de vraag stellen welke ruimte ze willen geven aan een godsdienst die we grondwettelijk erkend hebben én dat ze daarover respectvol de dialoog aangaan met de moslims en hun vertegenwoordigers.

Jos Jacobs,

Oost-Vlaams Diversiteitscentrum vzw

Ambtenaren

Het opiniestuk van Margot Vanderstraeten (DM 30/1) over de klantvriendelijkheid in de openbare sector staat bol van achterhaalde vooroordelen en ongenuanceerde algemeenheden, zowel over de "efficiënte" privésector als de "lijdzame" openbare sector.

Vele gemeentebesturen, waaronder ook het onze, zijn al jaren bezig met de optimalisering van hun dienstverlening. Onze loketmedewerkers worden geselecteerd en gescreend op hun klantgerichte competenties. Zij volgen doorgedreven opleidingen over klantgerichte dienstverlening. Er is een duidelijke visie uitgeschreven met praktische richtlijnen en afspraken over hoe zij onze klanten moeten voorthelpen, zowel aan het loket als aan de telefoon en nu ook via het digitale loket. Onze loketmedewerkers zijn polyvalent, zodat klanten met diverse vragen bij hen terechtkunnen. Er zijn aanvaardbare normen vastgelegd die zeggen binnen welke termijn een klant aan het loket moet worden voortgeholpen. Wordt die termijn overschreden, dan wordt een bijkomend loket geopend. Dit hele proces wordt ondersteund door een klantenbegeleidingssysteem. Het belangrijkste: onze klanten zijn heel tevreden over hoe ze door onze medewerkers worden voortgeholpen.

Met haar uitlatingen raakt mevrouw Vanderstraeten vele ambtenaren - die wel degelijk klantvriendelijkheid hoog in het vaandel dragen - in hun beroepsfierheid. Wij zijn het beu om steeds weer het etiket van inefficiëntie opgespeld te krijgen dat overigens allang achterhaald is.

Vooraleer minister Van Quickenborne uitwisselingsprogramma's op touw zet, nodig ik mevrouw Vanderstraeten uit om een tijdje mee te komen draaien in ons gemeentehuis. Ze zal er zien dat onze ambtenaren wel degelijk creativiteit, durf, initiatief, innovatie, soepelheid en ondernemingsgezindheid aan de dag leggen. Wedden dat ze haar vertroebelde blik, samen met haar ouderwetse vooroordelen, snel zal begraven?

Hilde Mariën, Gemeentesecretaris Sint-Katelijne-Waver

Energie besparen

Als je de persvoorstelling van Els Van Weert moet geloven zijn de overheidsbedrijven bijna op hun eentje de Kyotonorm aan het halen voor heel België (DM 31/1). Belgacom stuurt zijn klanten een elektronische factuur en dat op zich zou al goed zijn voor 1 ton CO2 per jaar en per klant. Werden die facturen dan per Boeing 747 afgeleverd? Misschien had de heer Neyt zich moeten realiseren dat de jaarlijkse CO2-uitstoot per persoon gemiddeld 11 ton is. Het lijkt dus redelijk miraculeus dat je met digitale facturen al 10 procent van die ecologische voetafdruk afknijpt.

Trouwens, als je in de parkeergarage van Belgacom rondkijkt, is het toch de vraag welke zuinigere voertuigen dan wel zijn ingeschakeld, hooguit die van de hersteldiensten, vermoed ik. Onder de vorige topman Goossens mochten de directieleden geen 4wd's als bedrijfwagen kopen. Dankzij Didier Bellens rijdt haast het hele middenkader rond in wagens die de milieuwinst van de elektronische facturen dagelijks compenseren. Als ze zonder gps al niet verloren rijden tenminste.

Misschien halen ze hun doelstelling wel door op 1 februari ook vijf minuutjes het licht uit te doen.

Guido Demaere, Gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234