Vrijdag 25/06/2021

Carcoke in Zeebrugge wordt afgebroken

Totale sanering van de site zal zeven jaar duren

Brussel

Eigen berichtgeving

De vervallen cokesfabriek van Carcoke in de haven van Zeebrugge wordt afgebroken. Speciale maatregelen zullen worden genomen om een herhaling van het scenario op de Brusselse Marly-site van Carcoke te vermijden. Bij de afbraak van die oude fabriek in december vorig jaar woedde er tien dagen lang een brand, wat tot in Duitsland voor roetneerslag zorgde.

Omdat er door de productie van steenkool chemische assen zijn achtergebleven in buizen en machines, is er gevaar voor brand en ontploffing en zit het gebruikelijke dynamiteren er niet in. De fabriek moet selectief afgebroken worden en dat zal de Openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij (Ovam) 9,7 miljoen euro kosten. Afwenteling op de vorige eigenaar is geen optie omdat de onderneming failliet ging. De werken beginnen midden september en zullen worden uitgevoerd door de tijdelijke vereniging Aclagro-Mourik uit Antwerpen. Ovam zal de hulp inroepen van een veiligheidscoördinator en een bodemdeskundige. De brandweer, de stadsecoloog van Brugge, de milieuadministratie Aminal en de gouverneur zullen de werken mee controleren.

De afbraak van de oude fabriek in Zeebrugge zal tien maanden in beslag nemen. Daarna wordt de sterk vervuilde bodem aangepakt, wat drie jaar zal duren. Ten slotte moet ook nog het grondwater worden gezuiverd. De totale sanering zal zeven jaar in beslag nemen. De site zal al wel opnieuw in gebruik kunnen genomen worden als bedrijventerrein van zodra de met zuren, zware metalen en paks (polyaromatische koolwaterstoffen) vervuilde bodem is gesaneerd.

Niet iedereen is gelukkig met de afbraak. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie heeft tevergeefs geprobeerd de laatste gaaf behouden cokesfabriek, tevens een van de grootste industriële archeologische sites van Vlaanderen, van de ondergang te redden met een voorstel de oude fabriek te beschermen. Gisteren raakte bekend dat ook de afbraak en sanering van de site in Brussel na het bouwverlof wordt hervat. (SD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234