Vrijdag 13/12/2019

Canvasreportageteam onthult veertien namen die betrokken zijn bij voetbalfraude

Programmamaker Chris Van den Abeele: 'Van alle vermelde namen zijn we op basis van ons onderzoek honderd procent zeker dat ze betrokken zijn bij fraude'

De zwarte lijst volgens 'Panorama'

Het Canvasprogramma Panorama heeft een nieuwe tip van de sluier gelicht omtrent de gokfraudezaak die het Belgische voetbal nu al maanden overschaduwt. Zo onthulden de programmamakers veertien namen die ze koppelen aan het manipuleren van wedstrijden. In de 'zwarte lijst' vallen onder meer STVV-doelman Dusan Belic en ex-La Louvière-middenvelder Gunter Van Handenhoven op, maar ook advocaat Laurent Denis van La Louvière komt in opspraak.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Panorama had vorige week in de media al aangekondigd dat hun reportage De tackle van de maffia het nodige stof zou doen opwaaien, omdat ze man en paard zouden noemen. Nog voor de uitzending gisteren belegde het reportageteam een persconferentie om zich voor de gedane onthullingen te verantwoorden. "We geven toe dat we geen harde bewijzen hebben", zo verraste programmamaker Chris Van den Abeele. "Maar van alle vermelde namen zijn we op basis van ons onderzoek honderd procent zeker dat ze betrokken zijn bij voetbalfraude. Voor elke naam hebben we telkens minstens twee getuigenissen die onafhankelijk van elkaar hetzelfde vertellen. We leggen ook de maffiose structuur bloot."

De frauduleuze praktijken van de gok-Chinees Zheyun Ye en spelersmakelaar Pietro Allatta staan daarbij volgens Panorama buiten kijf. Zij zijn de spilfiguren. Reporter Tom Van de Weghe trok undercover naar Shanghai om er in het spoor te raken van Ye en de illegale gokmaffia. Een Chinese gokker getuigt daarbij hoe hij al veel geld gewonnen heeft met de weddenschappen op La Louvière: "De gokbedrijven controleren die ploeg, La Louvière is omgekocht." Over Allatta stelt Panorama dat hij clubs als La Louvière en Bergen in een stevige wurggreep houdt. In de reportage is ook te zien hoe Allatta ondanks zijn crimineel verleden blijkbaar op goede voet staat met de politie van Chapelle-lez-Hairlemont, waar Allatta woont.

Zijn Ye en Allatta de grote vissen in de gokfraude, dan trachtte Panorama ook te onderzoeken welke spelers, trainers of clubbestuurders meegewerkt hebben aan wedstrijdmanipulatie. "Zo heb ik in mijn hoofd misschien wel een lijst van vijftig namen, maar in de reportage beperkten we ons dus alleen tot die namen waarvan we honderd procent zeker zijn", aldus Van den Abeele.

Bij een omkoopschandaal lopen doelmannen vaak extra in de kijker. Zo speelt doelman Dusan Belic volgens Panorama een bedenkelijke rol in de wedstrijd STVV-La Louvière van 29 oktober 2005. Op die door La Louvière met 1-3 gewonnen partij is toen onder meer op het Britse internetgokkantoor Betfair voor gigantische bedragen gegokt. STVV-voorzitter Roland Dûchatelet stelde geconfronteerd met die feiten ook een onderzoek in, waarna de bal aan het rollen ging.

Als club wordt La Louvière het vaakst genoemd in de omkooppraktijken. Van zeven competitieduels waarin Panorama meent te weten dat er dit seizoen gesjoemeld is, is de Henegouwse club zes keer betrokken partij. In de uitzending komen trainer Gilbert Bodart, ex-manager Stephane Pauwels en huidig manager Chris Benoit, centrale verdediger Martin Erkani en clubadvocaat Laurent Denis in opspraak. "Die namen duiken overal op, ze worden in elk geval genoemd in het systeem", stelt Panorama. "Ik zeg niet dat Denis deel uitmaakt van het goksyndicaat, maar hij is wel op de hoogte van bepaalde malversaties", lichtte Chris Van den Abeele naderhand toe.

La Louvière zou volgens Panorama ook vorig seizoen al meegewerkt hebben aan het manipuleren van wedstrijden. De uitzending verwijst naar het duel La Louvière - Club Brugge (0-2) op de 27ste speeldag toen de thuisploeg een overtal aan reservespelers opstelde, zogezegd om de A-spelers te sparen in het vooruitzicht van een bekertreffen. Een week later gaat een bijzonder zwak La Louvière ook met 4-1 de boot in tegen Bergen, dat een opvallende remonte kent in de degradatiestrijd. Toenmalig trainer Albert Cartier heeft volgens Panorama boter op het hoofd, net als de spelers Mario Espartero, Geoffrey Toyes, Mohammed Brahami en Gunter Van Handenhoven. "Zij zijn de braafste leerlingen van de klas van meester Cartier", aldus Panorama. "Ik ben honderd procent zeker dat die vier spelers in bepaalde matchen minder hun best gedaan hebben", aldus Van den Abeele.

In de verwoede poging om zich vorig seizoen in eerste klasse te handhaven zou Bergen de illegale praktijken niet geschuwd hebben. Zo is volgens Panorama zeker een geurtje aan de wedstrijd Bergen - Westerlo (3-2) op 23 april 2005. Westerlokeeper Jonathan Bourdon begaat bij het laatste Bergendoelpunt een gigantische flater, en zou die ook met zijn plaats in de basisploeg bekopen. De week daarop speelde Bergen op het veld van Germinal Beerschot. Voor die wedstrijd zijn doelman Luciano, spelers Daniel Cruz en Mohamed Messoudi benaderd, maar zij gingen niet op het geboden geld in. Bergen verloor die match met 2-0, en zou de degradatie later niet kunnen ontlopen.

In zijn strooptocht langs Belgische clubs passeerde de Chinees Zheyun Ye ook bij Lierse. Ye zou eind vorig seizoen 375.000 euro geïnvesteerd hebben in de Antwerpse club. In de reportage wordt toenmalig trainer Paul Put "een marionet" genoemd. Put speelde een bedenkelijke rol bij de uitslag van Lierse - Genk (1-5) eind vorig seizoen door een B-elftal op te stellen. Volgens Panorama was begin dit seizoen Liersedoelman Cliff Mardulier, die zijn basisplaats verloor, verdacht. "Hij werd meegesleurd in de val van Put, officieel om sportieve redenen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234