Dinsdag 27/10/2020

video

Canvas wou de mockumentary van 't Hof van Commerce niet uitzenden, dus doen wij het

Beeld RV - Piet Stellamans

Canvas wou de film niet uitzenden, dus doen wij het maar. Speciaal voor de abonnees van De Morgen: de bejubelde mockumentary Wien is 't Hof van Commerce!

De mockumentary was te zien van 22 juni tot 15 juli, maar is inmiddels onbeschikbaar. 

Hun 20-jarig jubileum werd al uitgebreid gevierd met een uitverkochte clubtoernee en een bejubelde mockumentary. En voor onze abonnees doet ’t Hof van Commerce daar nog een schepje bovenop: een exclusieve De Morgen Sessie én hun film hieronder te bekijken op onze website.

Wien is 't Hof van Commerce is een interessant montage-experiment van Kristof Michiels, DJ 4T4 van ’t Hof. En daarmee oogstte hij heel wat lof. “Ik heb véél coole reacties gehad, maar het leukste was de eerste reactie van Serge (Buyse of MC Buzze, RB)”, vertelt Michiels. “Zelf was hij niet erg onder de indruk van wat we de afgelopen twintig jaar gedaan hebben. We hadden wel wat opgetreden, maar dat was het ook. Tot hij de film zag, en er even stil van werd. Plots stelde het wel iets voor. Dat was het schoonste compliment.”

Bekijk hieronder exclusief de mockumentary over 't Hof van Commerce:

En ook Flip Kowlier was blij met Wien. “In een interview noemde hij de film fantastisch. En hij mocht dat zeggen, want hij heeft ‘m zelf niet gemaakt. (lacht) Ik heb Flip zelden zo horen stoefen over iets. Dat hij het nu deed over mij - zonder verbloeming, terwijl ik erbij zat - daar verschoot ik van. Het was een bevestiging die ik persoonlijk in ’t Hof altijd wat gemist heb.”

Dommestik, levrancier en 4T4

Dat zit zo: als DJ staat Michiels sowieso niet op het voorplan. Bovendien is hij de enige niet-West-Vlaming. “Wanneer ik ergens vertel dat ik in ’t Hof van Commerce zit, begrijpen mensen dat niet goed”, zegt hij. “Hoe vaak gebeurt het niet dat fans met ons op de foto willen, en mij half aan de kant duwen. Volgens mij komt dat ook door de tekst van de eerste single. Die was niet ‘Dommestik, levrancier en 4T4’.”

Tegelijk was Wien een kans voor Michiels om de wereld te laten zien dat hij ook handig was in het creatief knippen en plakken van videomateriaal. “Uit dat idee ben ik ook vertrokken: wat zou ik kunnen maken als visitekaartje? Dat die film ook in de cinema zou komen, zoveel aandacht zou krijgen en met superlatieven onthaald zou worden, daar had ik geen rekening mee gehouden. En dat heeft deuren opengesmeten, die ik zelf op een kier wou krijgen.”

Kristof Michiels (aka DJ 4T4).Beeld RV

Die superlatieven stonden onder meer in deze krant. “Met de ogen dicht is Wien is 't Hof van Commerce zo'n luistermix waar duidelijk honderden uren handenarbeid zijn ingekropen. Reken daar nog eens de beelden bij, en je krijgt een mini-meesterwerk.” De Standaard noemde het “een zinderende visuele mix waarin zelfs een haperend testbeeld tot een esthetische ervaring wordt verheven”. En volgens Humo bescheuren de leden van Spinal Tap zich van het lachen.

Wikipedia met bewegende beelden

Kwamen er dan ook negatieve reacties, van kijkers die misschien toch iets anders hadden verwacht? “Zeker niet bij de fans van ’t Hof”, zegt Michiels. “Die wisten wel hoe het zat. Maar er zijn natuurlijk mensen die erg vasthouden aan termen als ‘documentaire’. Dan vraag ik me af: hebben die kijkers zich verveeld? Ik vind documentaires vaak een Wikipedia-pagina met bewegende beelden. Daar hebben we in 2018 geen nood aan. Waar we wel nood aan hebben? Entertainment. Zo heb ik het ook ontworpen. We moeten allemaal hard werken, lopen krom van de stress. Dan maak ik graag iets waar mensen zich mee amuseren. In voetbal zoeken we ook niet naar de meerwaarde, toch?”

In elk geval zal Canvas de film niét uitzenden. "Canvas is een ezel die zich telkens opnieuw aan exact dezelfde steen stoot", verklaarde Michiels destijds die beslissing. "De bazen veranderen, maar de mensen die ervoor werken, blijven dezelfde kortzichtige beslissingen nemen. Het is cultureel snobisme." 

Still uit 'Wien is ’t Hof van Commerce'Beeld RV

Het concert van afgelopen vrijdag - voor enkele gelukkige lezers van De Morgen - was er een in intieme kring. Maar, dat maakt voor de heren weinig verschil. “Behalve dan dat het vroeg in de ochtend is”, lacht Michiels. “Voor onze clubtour hebben we ook niet gekozen voor de grootste zalen. Onze enige voorwaarde voor De Morgen was: optreden voor een rechtstaand publiek. Wij zijn een ambiancegroep, zittend blijft er weinig van recht.” No pun intended.

Wien is 't Hof van Commerce is verschenen bij Dalton.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234