Vrijdag 24/01/2020

Canvas maakt opvolger voor succesreeks ‘Meneer doktoor’

Canvas zal dit najaar

een reeks uitzenden over drie generaties van een familie die hetzelfde beroep uitoefenen. De reeks, die de opvolger wordt van het populaire Meneer doktoor, wordt gemaakt door het onlangs opgerichte productiehuis De Raconteurs.

Hoe is het uitoefenen van een beroep doorheen de tijd veranderd? Meneer doktoor legde aan de hand van getuigenissen van bejaarde huisartsen op mooie wijze vast hoe dokters vroeger moesten werken, maar de opvolger van het Woestijnvis- programma trekt de vraag wat open. De nieuwe, voorlopig nog titelloze reeks, wil ook nagaan hoe Vlaanderen veranderd is.

“In de reeks zullen we drie generaties van een zelfde familie aan het woord laten over hun gemeenschappelijke beroep,” vertelt Peter Vandekerckhove, de man die eerst het boek Meneer doktoor schreef en later ook de gelijknamige televisiereeks regisseerde. “In totaal brengen we zo acht beroepen in beeld, waarbij de drie generaties telkens vertellen hoe zij het aanpakten.” De beroepen die aan bod komen zijn onder meer piloot, politieagent, een atelier waar men glas-in-lood vervaardigt en een familie die cuberdons - ‘neuzekes’ - maakt.

“Door drie generaties aan het woord te laten willen we niet alleen de evolutie van het beroep tonen, maar ook laten zien hoe Vlaanderen veranderd is,” legt Vandekerckhove uit. “Een beroep evolueert vaak om zich aan te passen aan de maatschappij die verandert, en vice versa. Bovendien krijg je er ook een familiale dynamiek bij. Op die manier willen we er ook de emotionele betrokkenheid in stoppen die al in Meneer doktoor zat.”

Momenteel zijn de opnames voor het programma nog bezig. Normaal gezien zal Canvas de achtdelige reeks vanaf oktober uitzenden. Het programma wordt gemaakt door De Raconteurs, een productiehuis dat eind vorig jaar werd opgericht door enkele ervaren televisiemakers. Naast Vandekerckhove komen ook Lieven Billiet en Paul Van Rooy van Woestijnvis. Wim Vanseveren, de voormalige directeur Televisie bij de VRT, en Dimitri Casteleyn, directeur van Theater Malpertuis, maken ook deel uit van De Raconteurs. De reeks wordt hun eerste programma.

Canvas herhaalt momenteel met veel succes Meneer doktoor uit. De uitzendingen halen nu vaak zelfs meer dan 400.000 kijkers, waarmee ze nog beter scoren dan de eerste uitzendingen in het najaar van 2009. Vanavond staat de voorlaatste aflevering op het programma, over hoe huisartsen steeds meer van hun aanzien verloren.

Rusland twintig jaar later

Nog dit najaar zal Canvas met Back in the USSR ook een nieuwe historische reeks over de voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie uitzenden. Het zal dan precies twintig jaar geleden zijn dat het communistische land op zijn grondvesten daverden en in verschillende staten en staatjes uiteenviel.

Voor het programma zullen Rusland-kenners Jan Balliauw en Stefan Blommaert gedurende vier weken door Rusland, Georgië, Oekraïne en de andere landen van de ex-Sovjet-Unie trekken en de balans opmaken van de veranderingen in de regio. Balliauw en Blommaert waren begin jaren negentig allebei nog een tijdlang correspondent voor de VRT in Moskou. Balliauw verbleef daar zelfs tijdens de opstand tegen president Gorbatsjov. De makers zijn in twee ploegen gisteren en vandaag vertrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234