Zondag 19/09/2021

Canvas focust in namiddag op nieuws en documentaire

Mark Coenen. Beeld Photo News
Mark Coenen.Beeld Photo News

Canvas start vanaf 14 mei zijn uitzendingen om 14 uur. Op het programma staan vooral nieuws, documentaires en herhalingen van eigen programma's. In primetime verandert er nog niets.

Bij de VRT tellen ze al af tot 14 mei. Het keurslijf waar Canvas jarenlang in werd gedrongen - pas kunnen starten om 20 uur, als Ketnet klaar is - behoort vanaf dan definitief tot het verleden. Ketnet krijgt zijn eigen kanaal en Canvas kan vroeger starten. "Een historisch moment", zegt netmanager Mark Coenen. Een logische uitbreiding ook volgens hem. "Als je als zender de actualiteit claimt, kun je het niet maken om pas om 20 uur te beginnen."

Al betekent dat niet dat Canvas in de namiddag en in de vooravond nu opeens een blik nieuwe programma's zal opentrekken. Het aanbod bestaat in hoofdzaak uit herhalingen en buitenlandse aankoop. Nieuwe zelfgemaakte programma's zoals documentaires of comedy komen er niet wegens te duur. "Ik denk dat alleen de BBC zich dat op bepaalde momenten kan veroorloven", verklaart Coenen. "We hebben wel iets meer budget gekregen, maar het is niet omdat we nu dubbel zoveel uitzenden dat we ineens ook dubbel zoveel geld hebben."

Korter op de bal
Het nieuwe Canvas wil zich nog meer profileren als nieuws- en actualiteitszender. "Dat is de raison d'être van Canvas", meent Coenen. De zender start de uitzendingen om 14 uur met een kort journaal en geeft net als de radiozenders om het uur een update. In het begin zal dat nog een rolkrant zijn, met nieuws van de websites. Vanaf 27 juli komt er een 100 seconden-journaal dat de belangrijkste nieuwsbeelden toont. Daarna komt ook steeds een actualiteitsprogramma: herhalingen van Vranckx of Reyers laat, of uitzendingen van Villa politica op woensdag en donderdag. Vanaf september trekt Linda De Win bovendien een keer per maand naar het Europees Parlement in Brussel.

Maar belangrijker is dat Canvas van plan is om voortaan korter op de bal te spelen. "Het schema kan altijd opengebroken worden voor de actualiteit", legt Mark Coenen uit. "Als Tia Hellebaut voor de derde keer zou aankondigen dat ze stopt, kunnen we die persconferentie inplannen. Een belangrijke parlementaire commissie, president Obama die een speech geeft, de laatste vlucht van de Discovery,... Als we het belangrijk en interessant vinden, kunnen we de live-uitzending starten." Daarom zal er iedere voormiddag overleg zijn tussen de nieuwsdienst en Canvas om te kijken of er iets belangrijks op de agenda staat.

In het najaar is Canvas van plan om nog verder te sleutelen aan de nieuwsprogramma's. Onder meer 'Reyers laat' en 'Terzake' worden nu tegen het licht gehouden en zullen worden vernieuwd. "We denken erover na, maar het is te vroeg om daar al meer over te zeggen", meent Coenen. Ook 'Panorama' en 'Vranckx' blijven vaste waarden en krijgen meer middelen. 'Panorama' zal ieder jaar 30 procent meer investeren in eigen reportages. Met Rudi Vranckx is de afspraak gemaakt dat hij nieuwe reeksen à la 'De vloek van Osama' zal maken.

Behalve het nieuws blijven documentaires en reeksen de pijlers van de Canvasnamiddag. Om 15 uur toont het een documentaire die 's avonds ook te zien is op de zender. Dat kan een nieuwe reeks van Louis Theroux of 'Belga Sport' zijn, of een aflevering van 'Top Gear'. Het aantal kijkers mag 's namiddags dan al beperkt zijn, zal Canvas zo niet in zijn eigen voet schieten? "Dat weet ik niet", zegt Coenen. "We zullen zien welk effect dat geeft. Maar bij Canvas draait het ook niet alleen om aandelen. Als we meer kijkers bereiken door die documentaire twee keer uit te zenden, zal ik niet ontevreden zijn."

Jongere humor
Ook om 17 uur, 18 uur en 19.30 uur zoekt Canvas het in de documentaires. In het eerste uur komen er herhalingen van eigen reeksen als 'De bende van Wim', 'Het Bourgondisch complot', 'Zalm voor Corleone' of 'De schaduw van het kruis'. Een uur later trekt men met de documentaires de wereld in met wat meer avontuurlijke thema's. "We willen daar wat jonger gaan", geeft Coenen aan. Op het programma staan onder meer reeksen als 'Dangerous Roads', waar Britse celebrity's langs gevaarlijke wegen in Alaska, Nepal of Peru reizen, en 'James May's Big Ideas', waarin de Top Gear-presentator nieuwe mogelijkheden onderzoekt op het vlak van transport, robotica en energie. In het halfuurtje voor 'Terzake' ten slotte komen er kortere, meer avontuurlijke documentaires.

Tussendoor is er ook nog wat ruimte voor ontspanning. Om 16 uur komt er iedere werkdag een serie, te beginnen met het vierde en vijfde seizoen van 'Desperate Housewives'. Maar Canvas wil ook in de archieven graven. "We zullen er ook de eerste seizoenen zetten van reeksen die al lang lopen, zoals 'Hill Street Blues' of 'Lou Grant'." Om 19 uur gaat Canvas de komische toer op, al koos het daar ook voor niet bekende reeksen. "Jongere humor, maar niet de platgetreden paden van de sitcom", omschrijft Coenen. Canvas start er bijvoorbeeld met het Zweedse 'Solsidan'.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234