Canvas begint met wit blad
Op maandag 31 augustus krijgt het zieltogende Canvas een grote herstart. Met een nieuw wetenschapsprogramma, een reeks documentaires, een fictiereeks en twee dagelijkse talkshows willen Canvasbazen Paul Peyskens en Elly Vervloet het marktaandeel van hun zender optrekken.
Peyskens en Vervloet maakten de voorbije maanden in alle stilte hun huiswerk. Het resultaat is een zendschema dat na de zomer de vrije val van Canvas moet stoppen. De zender haalt nog nauwelijks 6 procent marktaandeel (kijkers 4 jaar en ouder), 60 procent minder dan vorig jaar en zo riskeert Canvas niet langer relevant te zijn. Het nieuwe Canvas moet meer jongeren aanspreken en een 'crosschannel'-mediamerk worden, met uiteraard een tv-aanbod, maar ook met online en mobile content en live-events.
Het herfstschema voor Canvas 2.0 is inmiddels klaar. Centraal in het nieuwe schema staan nationale en internationale politiek, sport, wetenschappen, kunst en cultuur.
Slijk en spul
Het nieuwe Canvas pakt elke avond met een Vlaamse reeks of serie uit. "Programma's die vanuit verrassende invalshoeken focussen op wat onderbelicht en onbekend is", aldus Canvasbaas Paul Peyskens. En dus resoluut gemaakt zijn voor de Canvasgebruiker en niet noodzakelijk het brede of grote publiek van Eén of VTM moeten bereiken.
Helemaal nieuw in dat aanbod is Wetenschap redt de wereld, gepresenteerd door de nobele onbekende Jeroen Buyse. Hij probeert schier onmogelijke problemen met veel fantasie, en al dan niet met een wetenschappelijke toets, op te lossen.
In het documentairesector stelt Canvas de reeks Slijk voor, een serie sportportretten waar modder belangrijk is. Ook Spul, de documentairereeks over doping van de hand van Humo-journalist Jan Antonissen, duikt dit najaar in het zendschema op. Muziekfans kunnen zich verheugen op Belpop-opvolger Off the Record, een reeks waarin de rijke, Vlaamse muziekgeschiedenis verder wordt uitgebeend.
Het nieuwe Canvas heeft ook fictie in het aanbod. Na de zomer start de zender met Bevergem, een achtdelige reeks over het pittoreske dorp Bevergem met groteske bewoners, gedreven door misplaatste ambitie, nijd en ijdelheid. Met in de hoofdrol Bart Vanneste alias stand-upcomedian Freddy De Vadder, en verder onder anderen Maaike Cafmeyer, Wim Willaert en Ann Tuts.
Fans van Karakters mogen juichen. Ben Crabbé mag voor Canvas 2.0 opnieuw een reeks sterke persoonlijkheden uit de sportwereld gaan opzoeken.
En natuurlijk kan Rudi Vranckx niet ontbreken bij Canvas 2.0, dat in het najaar zijn reeks Kleine helden, een reeks over gewone mensen die overal ter wereld in de moeilijkste omstandigheden boven zichzelf uitstijgen en het verschil maken, zal uitzenden.
Verdiepende interviews
Het absolute vlaggenschip van Canvas 2.0 wordt De afspraak, het nieuws- en actuaprogramma dat Terzake vervangt en zal worden gepresenteerd door Bart Schols. Het Journaal-anker (en scherpe interviewer van De wereld vandaag op Radio 1) wordt het gezicht van "een breed dagelijks magazine met aandacht voor binnen- en buitenlandse politiek, maar ook voor nieuws in domeinen als wetenschap, kunst, cultuur, ondernemen, economie en sport".
De afspraak neemt de plaats in van Terzake, dat als Terzake laat de opvolger wordt van Reyers laat. In Terzake laat, dat afwisselend wordt gepresenteerd door Kathleen Cools en Annelies Beck, zal "het verdiepende interview" centraal staan. Terzake-anker Lieven Verstraete verhuist naar Het journaal op Eén en zal daar op zaterdag ook De vrije markt presenteren. Reyers laat-presentator Lieven Van Gils verkast naar Eén, waar hij elke avond een talkshow mag hosten.