Zondag 07/03/2021
null

OnderzoekDruggebruik

Cannabis werd duurder, de pillen wat goedkoper: dit is de impact van corona op de drugsmarkt

Beeld REUTERS

Terwijl andere sectoren zijn stilgelegd, is de drugsmarkt blijven doorgaan tijdens corona. Een Europees rapport toont nu wat de impact daarvan geweest is. In ons land is cannabis duurder geworden, maar cocaïne en andere drugs niet. Die worden, blijkens een andere enquête, zelfs een beetje goedkoper.

Grenscontroles tussen landen. Nachtleven dat stilligt. En een heel aantal festivals dat deze zomer niet kan doorgaan. Net als in andere industrieën zou de coronacrisis in theorie ook roet in het eten moeten gooien van de drugshandel. Volgens het grote coronarapport van de Europese drugswaakhond EMCDDA zijn er zeker disrupties geweest, maar veel activiteiten zijn gewoon kunnen doorgaan. 

Wat cocaïne betreft, vinden de ladingen nog steeds vlotjes hun weg vanuit havens in Zuid-Amerika naar Europa. Afgaand op het aantal in beslag genomen ladingen herbevestigt Antwerpen ook zijn reputatie als draaischijf voor de wereldwijde cokebusiness. De Colombiaanse politie kon dit jaar tien ladingen stoppen, waarvan de helft Antwerpen als bestemming had. Maar omdat de ladingen voor Antwerpen meestal veel groter zijn dan die voor andere Europese havens, is de Antwerpse coke goed voor 73 procent van het totaal.  

Kleine en grote kartels

Toch ziet Bob Van den Berghe, verantwoordelijke voor het Container Control Program van de VN, wel verschillen in vergelijking met voor de coronatijd. “Omdat er meer politiecontrole is over de weg hebben kleine kartels meer moeite gehad om hun drugs in de haven te krijgen”, zegt Van den Berghe. “Maar anderzijds, hebben de grote kartels daar geen last van. Die zijn beter gestructureerd en kunnen nog steeds grote ladingen laten verschepen. Omdat in de havens veel politie- en douaneagenten een andere taak hebben gekregen, waren er voor hen ook weer opportuniteiten.” 

null Beeld EMCDDA / SCIENSANO
Beeld EMCDDA / SCIENSANO

Als de aanvoer geen moeilijkheden ondervindt, dan kunnen er ook geen effecten zijn op de prijs, althans niet voor ons land. Een vergelijking van het EMCDDA-rapport toont dat de cocaïneprijs in België constant is gebleven. Terwijl die in andere landen is gestegen. De resultaten sluiten zo aan bij een online-enquête die Sciensano in april heeft afgenomen bij gebruikers. Uit die bevraging, die peilt naar drugsconsumptie tijdens de lockdown, blijkt zelfs dat de prijzen voor cocaïne, ecstasy en MDMA lichtjes zijn gedaald. 

“Maar die resultaten zijn statistisch niet significant genoeg om echt van een prijsverschil te kunnen spreken”, zegt Luk Van Baelen, een auteur van het (voorlopig) rapport. “We hebben eigenlijk gemerkt dat voor gebruikers tijdens de lockdown alle soorten drugs beschikbaar bleven aan stabiele prijzen. Over het algemeen gaven de respondenten wel aan dat ze minder kochten, omdat ze ook minder gingen gebruiken. Ecstasy nemen terwijl je alleen op je kamer zit, of tijdens een rave, is natuurlijk niet hetzelfde.” 

Cannabis

De grote uitzondering is cannabis. Daarvan is de prijs in ons land volgens het EMCDDA in ons land wel gestegen. Ook de respondenten van de Sciensano-enquête geven aan dat ze voor wiet en hasj iets meer moeten betalen. Terwijl het gebruik ervan tijdens de lockdown niet is afgenomen. 

“Ik hoor ook signalen uit het werkveld dat cannabis duurder was geworden”, zegt Tina Van Havere, die aan de HoGent werkt rond drugsbeleid en hulpverlening. “Veel gebruikers bij ons gaan hun cannabis in Nederlandse coffeeshops halen, maar omdat de grens dicht was, kon dat natuurlijk niet.” 

Wat de gevolgen gaan zijn voor de drugshandel, nu de reguliere sectoren van de economie weer opstarten is volgens de experts nog moeilijk te zeggen. Nachtclubs en dancings moeten ook nog steeds gesloten blijven. Al gaf de Veiligheidsraad wel groen licht voor kleinere evenementen.  

“Maar ik denk dat mensen dan wel meer zelf gaan organiseren”, zegt Van Havere. “Er zullen meer feestjes zijn, meer illegale raves, of gewoon samenkomsten in de tuin. Ik verwacht eigenlijk geen daling van het recreationele druggebruik voor deze zomer.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234