Zaterdag 14/12/2019

Trekt Uw Plant

Cannabis om de dag door te komen

Stand-upcomedian en lid van Trekt Uw Plant Thomas Schraepen lijdt aan psoriasis artritis. Cannabis zorgt voor verlichting. Beeld Illias Teirlinck

Tientallen zieke leden van cannabisclub Trekt Uw Plant, die in het vizier ligt van politie en parket, zijn overstuur. Zij krijgen geen medicinale cannabis meer en getuigen hoe de pijn terugkeert. "Ik moet kiezen tussen het Belgische straatcircuit of de Nederlandse coffeeshop."

Een drooglegging. Voor Willem, een gepensioneerde uit de Kempen die omwille van familiale redenen alleen anoniem wenst te spreken, komt het optreden van politie en parket tegen de 'cannabis social club' Trekt Uw Plant daar op neer. Hij lijdt aan chronische slapeloosheid en is een van de tientallen leden die geen (medicinale) cannabis meer ontvangen.

"Het is verschrikkelijk. De geneesmiddelen die ik zou kunnen krijgen, zorgen voor veel bijwerkingen of zijn zeer verslavend. Alleen cannabis zorgt ervoor dat ik kan doorslapen en overdag kan functioneren. Sinds begin deze maand krijg ik geen cannabis meer. En dus sta ik voor de keuze: het Belgische straatcircuit, een milieu waar ik liefst uit wegblijf, of de Nederlandse coffeeshop. Het is dat laatste geworden, al is het niet goedkoop om telkens heen en weer te rijden."

Verdovende middelen

Hij staat lang niet alleen. Medelid en stand-upcomedian Thomas Schraepen, die lijdt aan psoriasis artritis, vertelt hoe cannabis voor verlichting zorgt. "Met zeer agressieve behandelingen, die gebruikt worden voor tumoren, krijg ik mijn aandoening tijdelijk onder controle. Alleen heeft dat als neveneffect dat mijn nieren en lever worden stilgelegd. Ik kan dus geen pijnstillers nemen. Maar alle cannabisplanten zijn in beslag genomen. Het is maar de vraag of Trekt Uw Plant nog kan worden opgestart."

Bestuurders van de cannabis social club worden nu onder meer verdacht van witwassen en inbreuken op de drugswetgeving. Ook Willem moet een verklaring afleggen. "Nog deze week word ik verwacht voor een verhoor op het hoofdkantoor van de Lokale Politie Antwerpen. Zij leggen mij bezit van verdovende middelen ten laste, maar ik ga gewoon in alle openheid mijn verhaal vertellen. En als ze meer inlichtingen wensen, zal ik ze naar mijn apotheker doorverwijzen. Zij is op de hoogte van mijn gebruik."

Criminoloog Tom Decorte (UGent), die de werking van Trekt Uw Plant heeft bestudeerd, is duidelijk. Medicinale cannabis heeft een bewezen nut voor sommige patiënten. "Het blijft een complexe materie, maar wat wetenschappelijk vaststaat is dat cannabis kan werken bij een aantal aandoeningen. Het geneest niet, maar het verlicht wel de symptomen. Juist daarom is het in zo'n negen landen gereglementeerd. Nederland, in dit dossier een inspiratiebron, zorgt vanuit de overheid voor een scherpe kwaliteitscontrole en verdeelt de cannabis zelf naar de apotheken."

MS-patiënten

In een speciale brochure geeft de overheidsinstelling Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC) de nodige informatie. Volgens de Nederlandse overheid bestaat er wetenschappelijk bewijs dat cannabis werkt bij pijn of spierkrampen bij multiple sclerose, misselijkheid of vermagering bij kanker en aids, chronische pijn, het syndroom van Gilles de la Tourette en therapieresistent glaucoom. Verder laten artsen en patiënten weten dat het ook verlichting biedt bij onder meer de ziekte van Crohn, epilepsie, migraine, reuma, ADHD en hersentrauma.

In ons land mogen alleen MS-patiënten die last hebben van ernstige spierspasmen gebruikmaken van medicinale cannabis. Zij kunnen, nadat is vastgesteld dat geen enkel ander geneesmiddel soelaas biedt, wel alleen de spray Sativex verkrijgen. "Ik krijg dagelijks e-mails van patiënten die mij om raad vragen", zegt Decorte. "Hoewel het natuurlijk in een populistisch discours past, is het Belgische beleid niet meer van deze tijd. De politieke, medische en farmaceutische wereld moet hier dringend een open debat over voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234