Woensdag 01/02/2023

'Cannabis normaalste zaak van de wereld'

Brussel

Eigen berichtgeving

Het weekblad Humo wil in zijn jongste nummer een lans breken voor het cannabisdebat. Het laat zes bekende Vlamingen aan het woord die openhartig praten over hun blowgedrag, hun lievelingsweed en de kick die het hen geeft. "Cannabis gebruiken is de normaalste zaak van de wereld", stellen ze, en het wordt tijd dat er enige duidelijkheid komt over het vervolgingsbeleid van de overheid.

Want bijna drie jaar nadat cannabisgebruik via een rondzendbrief de laagste vervolgingsprioriteit heeft gekregen, is de verwarring bij politie, parketten en niet het minst bij blowers zelf vrij groot. Laagste prioriteit betekent namelijk niet dat wie betrapt wordt bij het blowen, vrijuit gaat. In de praktijk is de gebruiker veelal afhankelijk van de willekeur van de lokale ordediensten en parketten. Het debat aanzwengelen, dat is duidelijk de bedoeling van de artikelenreeks, die vanaf deze week te lezen staat in het weekblad. In een eerste aflevering laten de makers een groep rechtstreeks betrokkenen aan het woord, die eigenaardig genoeg totnogtoe altijd buiten het debat hebben gestaan: de cannabisliefhebbers zelf. Voor de gelegenheid werden enkele bekende koppen opgespoord die er geen graten in zagen om hun cannabishobby uit de doeken te doen. Schrijver Tom Lanoye bijvoorbeeld waardeert naar eigen zeggen weed "als mild ontspanningsmiddel dat anders dan alcohol zijn lever intact laat". De schrijver wijst er in zijn getuigenis wel op dat door een teveel aan spacecakes met cannabis het darmstelsel redelijk lui wordt, om vervolgens een paar dagen later volledig "uit te barsten". Lanoye heeft het naar eigen zeggen nogal voor Malawi Cob, een speciaal behandelde weedsoort uit Afrika.

Actrice Veerle Dobbelaere, tegenwoordig te zien als enigszins naïeve en idealistische advocate in Recht op Recht, vertelt dat ze met joints begon op haar dertiende en sindsdien niet meer gestopt is. Haar kinderen legt ze uit dat mama 'sigaretten met kruiden' rookt. "Als ze wat ouder zijn, zal ik hun de vrijheid geven te experimenteren én het vertrouwen dat ze met cannabis om kunnen gaan. Uiteindelijk heb ik die verantwoordelijkheid ook van mijn ouders gekregen en dat is me goed bevallen", aldus de actrice. Acteur Gène Bervoets zweert dan weer bij Sensimillia, een weedsoort uit de Antillen. Radio1-stem Annemie Peeters (Groot Gelijk) rookt naar eigen zeggen geregeld op feestjes een jointje mee voor de gezelligheid. "Dat hoort er gewoon bij, zoals onze tantes en nonkels een taart eten als er wat te vieren valt." Trendspotter Nic Balthazar verklaart open bloot "zo geil als een neushoorn" te worden na het roken van een joint en journaliste Ingrid Vander Veken heeft zich een kleine collectie waterpijpen aangeschaft om optimaal te genieten van haar cannabissessies. (CG)

Blowende BV's outen hun softdrugsgebruik

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234