Zaterdag 04/02/2023

Canadese ganzen teisteren Destelbergen

Destelbergen

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

De gemeente Destelbergen kampt met een plaag van Canadese ganzen. Nochtans was van midden juli tot 31 augustus de jacht op deze dieren geopend. Maar de jagers konden de plaag niet indijken. De afdeling Bos & Groen van de Vlaamse Gemeenschap kreeg nu al opnieuw vragen om de Canadese ganzen te bestrijden. Ook bij het gemeentebestuur namen de klachten niet af.

Canadese ganzen doen al ruim vijftien jaar in groten getale de Oost-Vlaamse gemeente aan. De toenmalige burgemeester van Destelbergen, tevens een jager, voerde enkele eieren in vanuit Canada. De man zette de ganzen uit om zijn hobby te beoefenen. Maar de dieren bleken niet zo smakelijk te zijn, waardoor hij ze liet leven. De populatie is inmiddels sterk aangegroeid. De Canadese ganzen kunnen immers twee keer per jaar broeden en per nest zijn er acht tot tien jongeren. Daarnaast streken ook heel wat Canadese ganzen tijdens hun trek vanuit Groot-Brittanië neer in de streek van Destelbergen, die rijk is aan plassen.

Maar de jongste tijd vormen de honderden ganzen een ware plaag in de gemeente. Ze bevinden zich in het gemeentelijk park, de weilanden en het natuurgebied Damvallei. Het gemeentebestuur kreeg tientallen klachten van landbouwers, die hun weilanden kapot zagen gaan door de dieren. Ook natuurverenigingen klagen over de vernieling van de natuurgebieden door de ganzen.

"Ze vreten hele grasvlaktes leeg", verduidelijkt Hugo Vinck van de vereniging Natuurreservaten afdeling Damvallei. "Doordat ze enorm veel mest achterlaten, worden de gronden ook overbemest en stijgt het nitraatgehalte in de bodem. Hierdoor willen de koeien niet meer van het gras eten en groeit er niets meer op de weilanden. De Canadese ganzen trappen daarnaast met hun brede en grote voeten de weilanden volledig plat. Jonge planten hebben geen kans om nog te groeien."

"De ganzen vormen niet enkel een probleem voor landbouwers, maar ook voor natuurgebieden. Ze eten de planten op van de poelen in de Damvallei en zorgen ook daar voor een nitraatvervuiling. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden voor vissen en een aantal planten en kleine eendjes zijn al verdwenen", zegt Vinck.

Doordat de Canadese ganzen het evenwicht in de natuur verstoren, is een menselijk optreden noodzakelijk. De Destelbergenaars probeerden de populatie wat in te dijken door de eieren te klutsen, zodat er maar één of twee jongen per nest uitkomen. Maar veel heil bracht dat niet. Door een wetswijziging in '98 kan er één keer per jaar op de dieren worden gejaagd. Het jachtseizoen is sinds 31 augustus afgelopen. Hoewel de populatie fel is verminderd, ondervinden Destelbergenaars nog steeds hinder van de dieren. Bij de afdeling Bos & Groen van de administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer kwamen er begin september al enkele aanvragen binnen tot het bestrijden van de dieren. Eigenaars die veel schade ondervinden, kunnen hiervoor immers na het jachtseizoen een speciale toelating krijgen. De afdeling Bos & Groen zal nu nagaan hoe groot de hinder is alvorens de vergunning tot bestrijding af te leveren.

'Eerst probeerden ze de eieren te klutsen, zodat er maar één of twee jongen per nest uitkomen. Maar veel heil bracht dat niet'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234