Donderdag 23/05/2019

Canada verontschuldigt zich bij joden die het in 1939 niet wilde opnemen

De premier van Canada, Justin Trudeau, heeft een ontmoeting met Ana Maria Gordon, de enige overlevende joodse passagier van de MS. St. Louis. Beeld REUTERS

De Canadese premier Justin Trudeau heeft officieel excuses aangeboden voor het parlement omdat Canada in 1939 geweigerd heeft om honderden Duitse joden op te vangen die het naziregime waren ontvlucht. Hun boot keerde nadien terug naar de haven van Antwerpen.

Op 15 mei 1939, slechts enkele maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, had het passagiersschip St. Louis Duitsland verlaten met duizend passagiers aan boord. Onder hen waren 907 Duitse joden die aan vervolging probeerden te ontsnappen.
Cuba, de eerste stop, weigerde hen asiel. 

Discriminerend migratiebeleid

Hetzelfde gebeurde in de Verenigde Staten en later in Canada, vanwege het discriminerende migratiebeleid dat er destijds in voege was. Canada telde toen maar 11 miljoen inwoners, en daarvan waren er slechts 160.000 joods. "Toch was dat nog te veel voor een groot aantal Canadezen, ook voor Frederick Charles Blair, die toen verantwoordelijk was voor immigratie binnen de regering", zei Trudeau voor het Canadees Lagerhuis.

Het passagiersschip maakte uiteindelijk rechtsomkeer naar Europa, waar het aanlegde in de haven van Antwerpen. Van daaruit zwermden de passagiers uit: sommigen bleven in België, anderen gingen naar Frankrijk, Nederland of het Verenigde Koninkrijk. Finaal kwamen 254 joden die op de boot zaten om tijdens de Holocaust.

Excuses

"Hoewel er al tientallen jaren verstreken zijn sinds we de joodse vluchtelingen de rug hebben toegekeerd, heeft de tijd Canada's schuld geenszins vergeven. Noch is het gewicht van onze schaamte lichter geworden", zei Trudeau. "Vandaag sta ik in deze kamer om de excuses aan te bieden aan de joodse vluchtelingen die Canada geweigerd heeft, excuses waar ze veel te lang op hebben moeten wachten."

Eerder had de liberale regeringsleider in zijn bureau in het parlement een van de laatste overlevers van de tragische reis ontvangen, Ana Maria Gordon. Hij benadrukte de noodzaak om de strijd tegen antisemitisme voort te zetten.

Ana Maria Gordon. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.