Woensdag 01/02/2023

Campusmoordenaar filmt zichzelf tussen twee schietpartijen in

Nu pas is duidelijk wat Cho Seung-hui uitvoerde in de twee uren die tussen beide schietpartijen op Virginia Tech lagen: hij postte een pakketje met foto's en filmpjes van zichzelf naar de Amerikaanse zender NBC.

Door Ayfer Erkul

Blacksburg l In de filmpjes, die NBC gedeeltelijk vrijgaf, raast een duidelijk verbitterde Cho tegen alles en iedereen. 'Toen de tijd rijp was, heb ik het gedaan. Ik moest wel', zegt hij.

NBC ontving het pakje pas dinsdagavond laat omdat Cho een verkeerde postcode en een onvolledig adres had opgeschreven van de zender in New York. Als afzender had Cho de naam A. Ishmael gebruikt. Die naam, zo wordt vermoed, is een alter ego van Cho. Na de gebeurtenissen zag de politie dat Cho de woorden Ismael Ax in zijn arm had gekerfd.

Op de poststempel is te zien dat het pakje om een minuut na negen toekwam op het postkantoor van Virginia. Dat is ongeveer een uur en vijfenveertig minuten na de eerste schietpartij in West Ambler Johnston Hall, waar twee doden vielen, en enkele minuten voordat Cho begon te schieten in Norris Hall. Daar vermoordde hij nog eens dertig personen.

Toen de koerier in New York zag dat het pakje afkomstig was uit Blacksburg lichtte hij onmiddellijk de veiligheidsdiensten van NBC in. Die waarschuwden op hun beurt de FBI en de politie van Virginia.

Het pakje dat NBC News bestempelde als een multimedia manifesto geeft een kleine inzage in het brein van de duidelijk gestoorde jongeman. Behalve een dvd met foto's en filmpjes die hij van zichzelf had gemaakt, zat er ook een soort verklaring in. Het is een document van enkele pagina's waarin Cho zijn woede en afkeer uit tegenover alles en iedereen. Volgens NBC Newsbaas Steve Capus is het schrijven "moeilijk te volgen en erg onrustwekkend".

Het 'manifest' van Cho maakt duidelijk hoezeer de jongeman zijn daden op Virginia Tech had voorbereid. De in totaal 43 foto's zijn vooral kiekjes van hemzelf. Op sommige beelden staat hij als een gewone, lachende student. Andere, latere, foto's laten Cho zien met vuurwapens die hij naar de camera richt. Op nog andere slaat hij met een hamer om zich heen of houdt hij strijdlustig een mes vast. Er zijn ook foto's waarop hij niet voorkomt, maar waar wolken aan een blauwe hemel op staan of een verzameling van kogels met holle punt, op een bijna kunstige manier gefotografeerd.

De filmpjes duren tien minuten. Wanneer ze zijn opgenomen, is niet duidelijk. Volgens Cho's kamergenoot Karan Grewall zou een aantal beelden geschoten zijn in hun kamer. Soms is Cho duidelijk verstaanbaar, soms spreekt hij heel onduidelijk. "Ik hoefde dit niet te doen. Ik had kunnen weggaan. Ik had kunnen vluchten. Maar neen, ik zal niet langer weglopen. Dat is niets voor mij. Voor mijn kinderen, voor mijn broeders en zusters die jullie hebben 'gefuckt'. Voor hen heb ik het gedaan."

Andere uitspraken van Cho laten vermoeden dat de jongeman gepest werd en zich uitgesloten voelde. "Weten jullie wel hoe het voelt om in het gezicht gespuwd te worden en vuilnis in je keel gepropt te krijgen? Weten jullie wel hoe het voelt om je eigen graf te graven? Weten jullie hoe het voelt als je keel van oor tot oor wordt doorgesneden? Weten 6 hoe het voelt om levend verbrand te worden? Weten jullie hoe het voelt om vernederd te worden en aan een kruis genageld te worden en achtergelaten te worden om dood te bloeden voor je eigen amusement? Jullie hebben geen onsje pijn gevoeld in jullie hele leven. Wilden jullie zoveel mogelijk miserie in ons leven blazen, gewoon omdat jullie dat kunnen?"

Opvallend is ook deze keer opnieuw zijn verwijzing naar pedofilie en leerkrachten, iets wat hij ook vaak deed in de toneelstukken die hij schreef voor zijn lessen creatief schrijven. "Willen jullie ons verkrachten, John Mark Karrs die jullie zijn? Willen jullie ons verkrachten, Debra LaFaves die jullie zijn?" Karr is de voormalige interimleerkracht die zei het achtjarige schoonheidskoninginnetje JonBénet Ramsey misbruikt en vermoord te hebben. Later bleek zijn verklaring vals. LaFave is een voormalige leerkracht die een seksuele relatie had met een veertienjarige student.

Cho spreekt over "de martelaars Eric en Dylan", een verwijzing naar Eric Harris en Dylan Klebold, die in de school van Columbine een bloedbad aanrichtten.

En opnieuw vaart hij uit tegen de rijken. "Jullie hebben alles wat jullie willen. Jullie Mercedes was niet genoeg, rotkinderen die jullie zijn. Jullie gouden kettingen waren niet genoeg, snobs die jullie zijn... Al jullie uitspattingen waren niet genoeg om jullie hedonistische noden te vervullen. Jullie hadden alles."

En dan, bijna als afsluiter: "Jullie hadden honderd miljard kansen om vandaag te vermijden", zegt Cho. "Maar jullie beslisten om mijn bloed te vergieten. Jullie dwongen mij in een hoek en gaven mij slechts één optie. Het was jullie beslissing. Het bloed dat aan jullie handen kleeft, zal er nooit meer afgaan."

Jullie hadden honderd miljard kansen om dit te vermijden. Maar jullie beslisten mijn bloed te vergieten. Jullie dwongen mij in een hoek en gaven mij slechts één optie. Het was jullie beslissing. Het bloed dat aan jullie handen kleeft, zal er nooit meer afgaan

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234