Zaterdag 17/08/2019

CAMPS

De oervader van het populisme, Hans Wiegel, zei tijdens het bungelen van minister Ronald Plasterk: "Het mooiste van het ambt is dat je het geweest bent." Zo moet Patrick Janssens er nu ook over denken.

Zijn beslissing njet te zeggen tegen de lijstduwersplaats voor sp.a is zelfs een politiek afscheid. "Politiek is onverenigbaar met mijn adviseurswerk", luidt het officieel. Kom, kom. Het klinkt nobel, maar zegt niet alles. De ex-burgemeester van Antwerpen is gewoon uitgekeken op de slangenkuil in zichzelf. Elleboogstoten van oude coalitiepartners zijn geïncasseerd, het verraad van CD&V ook, en de eigen partij ontbreekt het aan elementaire uitstraling.

Voilà: salut en merci. Op naar een nieuwe wereld.

Met kiesvee heeft Patrick trouwens nooit veel gehad. Bart De Wever ook niet. Maar zonder kanonnenvlees win je nu eenmaal geen verkiezingen.

Dus, lieve kiezer, respect voor u is er echt niet bij, in het stemhokje. Zeker niet van populisten.

We blijven miezerbehang van de macht.

Voor velen betekent politiek lijfsbehoud. Zie Dedecker c.s. Vandaar het treurige gehannes voor een verkiesbare plaats op de lijst. Terwijl velen het eigenlijk zat zijn, dat gekonkel, de toneelstukjes, het kwetsen om te kwetsen. Ze vinden het van zichzelf lafhartig dat zij de onthechting van Patrick Janssens ontberen.

Pardon: onthechting?

Eerder metaalmoeheid en gekwetste onverschilligheid.

Hugo Camps

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden