Zondag 05/12/2021

CAMPS & HANOT

Zou er dan toch iets veranderd zijn in het peloton, vroeg ik me af bij het lezen van de open brief door Bradley Wiggins. Een even verrassend als snoeihard pleidooi tegen dopinggebruik dat genadeloos leek af te rekenen met een ancien régime waarin fraude eerder als regel dan uitzondering gold. Al weet je het bij topsport natuurlijk nooit echt zeker. Sinds de 'peer' van Pollentier, toen we alle 'halleluja-berichten' in sombere stukjes over bedrog moesten herschrijven, zijn we bijzonder voorzichtig geworden met het hanteren van het wierrookvat.

Toch klonk het "ik 'pak' nooit en zal het ook nooit doen" van de gele trui eerlijk en oprecht. Een opmerkelijke geloofsbelijdenis van een renner die zich ook buiten de koers steeds nadrukkelijker als leider profileert. Op zijn hart getrapt en mondig gemaakt door de verdachtmakingen rond het verstikkende meesterschap van zijn Skyploeg.

Intussen won landgenoot en gewezen dopingzondaar David Millar in Annonay. Dag op dag 45 jaar na de dood van Tom Simpson. Hij wel helemaal clean. Gepakt, gestraft, gebiecht en gezuiverd. Het kan dus toch...

In De Avondetappe schoof Eddy Bouwmans aan bij Mart Smeets. Eddy wie? Een vergeten 'coureur'. Destijds een topbelofte. Als Tourdebutant meteen goed voor de witte trui en een veertiende plaats in de eindstand. Bevestigen kon of mocht hij nooit. "Dat kwam door de epo", zei Eddy. "Zelf wou ik er niet aan maar de helft van het peloton zat aan het 'spul' en zo kon het dat ik ineens veel trager reed dan renners die ik voordien moeiteloos loste."

Zijn verhaal leek verdacht veel op dat van Edwig Van Hooydonck. Ook hij hing moedeloos de fiets aan de haak toen hij vaststelde dat beestige trainingsarbeid niet langer volstond om opgefokte collega's te volgen. Competitievervalsing in de hoogste graad was het. Vals, oneerlijk en onrechtvaardig. Een smerige hold-up op een sport die elk jaar aan geloofwaardigheid inboette. Doping op den duur zo ingeburgerd dat wie niet gebruikte als naïeve sukkel gebrandmerkt en gebroodroofd werd.

De simpele sportjournalist kwam natuurlijk niets te weten en werd bijna gedwongen mee te werken aan sportieve geschiedvervalsing. Alles werd verdacht en af en toe leek het of je de doping bijna ruiken kon. Maar de 'omerta' regeerde en wat niet uitkwam was nooit gebeurd. Ongemakkelijk schreven we over helden die als ordinaire bedriegers werden ontmaskerd. Zoals Bjarne Riis die in het hooggebergte even de tegenstand monsterde om er dan bijna fluitend vandoor te gaan. Met bloed dat bijna gelei was geworden reed hij Tourwinst en een zorgeloze financiële toekomst tegemoet. Er was de schimmige opgave van de voltallige PDM-ploeg en wie herinnert zich niet het groteske verhaal van de simpele soigneur Willy Voet die aan het stuur van een rijdende apotheek door de Franse gendarmerie werd betrapt? Ik zag hoe de antidrugsbrigade in vuilniszakken van rennershotels rommelde en daar naalden en flaconnetjes vond. De raid van Floyd Landis, de plotse heerschappij van Ricardo Ricco, de schommelende bloedwaarden van Lance Armstrong, het clenbuterol-biefstuk van Albert Contador...

Misschien moeten we wel proberen dit beladen verleden stilaan te vergeten en te hopen op een peloton waar eenieder met gelijke wapens strijden kan. Moge de brief van Bradley een door alle renners onderschreven charter worden dat ertoe bijdraagt dat het dopingspook definitief uit de wielen wordtgereden. Eindelijk hoop in plaats van de zoveelste illusie? Want wat is er mooier dan zonder onwelvoeglijke bijgedachten te genieten van een fantastische sport die als geen ander de kans op rehabilitatie verdient?

Jules Hanot

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234