Vrijdag 03/12/2021

CAMPS & HANOT

"We gaan een storm ontketenen", meldde Jacques Borlée strijdlustig na het gemiste podium van zijn tweeling. "De honger van Kevin en Jonathan zal nu nog groter zijn." De blinde ambitie van een vader/coach met gekneusd eergevoel verontrustte mij enigszins. Olympisch eremetaal win je, alle boude uitspraken en goede voornemens ten spijt, niet op bestelling. Op de Spelen heerst de realiteit van de dag. Die doet favorieten struikelen en outsiders triomferen. Op D-day moet gewonnen worden tegen de beste atleten ter wereld en worden kracht en snelheid mede gedicteerd door het vermogen om met druk om te gaan.

Superster Usain Bolt verstaat als geen ander de kunst om als een winnaar op de baan te komen. De beklemmende ernst van zich af schuddend met het ritueel van een personality-show die het stadion in extase en de tegenstand tot wanhoop brengt. De grote Jamaicaan lijkt van niets of niemand onder de indruk. Freewheelend naar de streep. "Straks kan het nog veel sneller." Lachend, spottend bijna, om zich heen kijkend. Het hoofd enkel gevuld met onwankelbaar zelfvertrouwen.

Over dat vermogen beschikken de Borléebroertjes vooralsnog niet. Bleek, pips en zorgelijk boden ze zich aan voor de finale van de 400 meter. Opgejaagd wild. Jonge superlopers met de druk van een hele natie op hun schouders. Winnen een verplichting. Alles minder dan een medaille een mislukking. 'Slechts' vijfde en zesde in de finale. Geen oneer. Wel een prachtprestatie ten onrechte als ontgoocheling vertaald.

Mijn teleurstelling was veel groter bij de reeksen van de 4x400. De aangekondigde storm, -"on va sortir le grand jeu", zei papa -, bleek er eentje in een glas water. Toch keek ik vol bewondering hoe Kevin en Jonathan de gapende gaten dichtliepen en hun veel zwakkere teammaats alsnog een finaleplaats cadeau deden. Nu wel bevrijd en voluit. Wereldklasse. Winnaars van de toekomst.

Maar het is nu dat het moet gebeuren. De slotceremonie komt beangstigend dichtbij en nog steeds blijft de medailleoogst beperkt tot twee keer brons en één keer zilver. Maar misschien lukt het toch nog. De fantastische Hans van Alphen was er erg dichtbij en het deed plezier te zien hoe 'ouwe' Tia Hellebaut over de lat zweefde. In trainingsbroek. Pas morgen als het om de knikkers gaat, met blote benen. Gepokt en gemazeld competitiebeest. Er zit veel Bolt in Tia. Opnieuw gedoemd om het geblutst blazoen van sportland België uit te deuken. Een ondermaats rapport met meer buizen dan eervolle vermeldingen.

Gelukkig is er nog Gijs Van Hoecke, die verrassend goud en internationale bekendheid verwierf in de discipline van het potverteren. Een kneus op de wielerbaan maar een held in de Londense uitgaansbuurt. Het Zaffelaarse fuifnummer werd, terwijl hij stomdronken in een taxi werd geladen, voor eeuwig gebrandmerkt als olympische zuipschuit.

Het is een publiek geheim dat er na de competities binnen het olympisch dorp gedronken, geschranst en gevogeld wordt bij het leven. Ontspanning na inspanning. Moet kunnen. 'Onze' Gijs had enkel de brute pech dat hij iets te opvallend decompresseerde voor de lens van de paparazzi. Meteen stond het hele BOIC in rep en roer en werd er een staatszaak gemaakt van een Vlaamse jongen die wat te diep in het glas had gekeken. Als een lepralijder van het sportfeest gebannen.

Weggestuurd door hypocriete moraalridders die zich dagelijks ongestraft aan de talloze bars laten vollopen in plaats van zich met een ernstig sportbeleid bezig te houden. Dure mee-eters met vermanend vingertje die geen pint verdienen. Dat is pas een olympische schande.

Jules Hanot

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234