Zondag 05/12/2021

CAMPS & HANOT

Met elke pedaalslag begon ik Christopher Froome minder sympathiek te vinden. De manier waarop hij de triomf van zijn kopman probeerde uit te hollen, rook naar insubordinatie van een renner die steeds meer moeite heeft zijn gegeven woord gestand te doen. Een 'heimelijke duiker' die er overduidelijk plezier in vond zijn kopman te vernederen. Doorzichtige en overbodige demonstratie van een getalenteerde maar gefrustreerde luitenant.

Zoiets doe je niet. Ploegmaats horen onvoorwaardelijke bondgenoten te zijn in staat om als 'grote mensen' hun meningsverschillen in de luwte van het hotel of teambus uit te praten. Toch gaf deze latente broederstrijd wat extra pigment aan een matige overgangs-Tour die, er zijn nog zekerheden in het leven, alsnog werd opgeschrikt door het dopingspook. Onuitroeibaar kwaad dat zich noch door open brieven noch door opgevoerde controles laat afschrikken. Ik haalde onverschillig de schouders op toen bekend raakte dat een schrale Luxemburger tegen de lamp was gelopen. Het steekt immers al lang niet meer op een valsspeler meer of minder. Ze zijn er, zelfs nu wetenschappelijk kan worden aangetoond dat het peloton 'cleaner' rijdt, altijd geweest en zullen er altijd zijn.

Vanzelfsprekend beriep ook Fränk Schleck zich op de ongeschreven wet die bepaalt dat renners in wier lijf een verboden substantie wordt aangetroffen blijven liegen tot ze zwart zien. Ze vragen de absolutie zonder te biechten. Onschuldiger nog dan het pasgeboren lam. Bedrevener in de kunst van het ontkennen dan in het spel met de pedalen. Een even slecht staaltje amateurtoneel als dat opgevoerd door Christopher Froome op de flanken van de Peyresourde. Een versleten verhaal van vochtafdrijvers. In '88 voor het eerst 'ontdekt' door en bij Pedro Delgado. Ook hij wist van de prins geen kwaad en kwam ermee weg omdat het medicijn nog niet op de zwarte UCI-lijst stond. Niet verboden. Dus toegelaten. Intussen lang als ongeoorloofd snoepgoed geklasseerd. Dat was de oudste, en vanaf nu ook domste, Schleck blijkbaar ontgaan. Enkel een volstrekte oen die zelf doktertje gaat spelen, waagt zich nog aan producten die bij elke controle kunnen worden opgespoord. Hij wist natuurlijk nergens van. Had zelfs nooit van xipamide gehoord. Het kon haast niet anders of iemand die het slecht met hem meende had ongemerkt poeder of pil door zijn pasta gemengd.

Op het thuisfront zwoer broer Andy dure eden op het eigen leven en dat van eenieder die hem lief was: Fränk deed zoiets niet. Ik geloofde er, door scha en schande wijzer geworden, niets van. Wat me vooral stoorde aan de 'affaire' waren de commentaren van veroordeelde dopingzondaars die nu volgwagens bevolken of zich te buiten gaan aan diepgaande analyses. Zelfverklaarde profeten van de zuiverheid als Bjarne Riis of Johan Museeuw. Zelf ooit fietsende fraudeurs, nu moraalridders. Destijds slechts tot biechten bereid toen het licht van de zon niet langer ontkend kon worden. Zedig zwijgend over het eigen beladen verleden maar giftig met het vingertje wijzend. Ineens heiliger dan de paus. Bjarne Riis, wiens epogebruik een ereplaats verdient in het Guinness Book of Records, had het over een trieste zaak voor een sport die hijzelf onherstelbare schade heeft berokkend. De 'Leeuw van Vlaanderen' liet in al zijn wijsheid optekenen dat elk dopinggebruik "onrechtvaardig is voor renners die 'naturel' hard hun best doen." Een opmerkelijk statement van een ex-renner die er destijds niet voor terugschrok om glorie en bankrekening ter wille zelf naar het 'spul' te grijpen. Jammer dat er nog geen controles bestaan op het spuien van hypocriete nonsens want dit is de schaamte ver voorbij. Laat die aangebrande nestbevuilers alsjeblieft hun mond houden.

Jules Hanot

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234