Vrijdag 03/12/2021

CAMPS & HANOT

Het meest dramatische moment van deze Spelen vond dinsdag plaats in het Olympisch Stadion. De Chinees Liu Xiang struikelde over de eerste horde van de 110 meter horden.

Moederziel alleen hinkte hij op een been naar de catacomben. Vervolgens werd hij in een rolstoel naar een eindeloze duisternis gereden.

Ik heb Liu in Athene nog het eerste atletiek goud voor China zien winnen. Een juweel van souplesse. Verlegen jongen. Vier jaar geleden was hij voor de Chinezen het gezicht van de Spelen in Peking. Pech: de olympische hordeloper kampte met een blessure en kwam niet door de reeksen. Hij werd door de Chinese media genadeloos aan het kruis genageld.

Ook nu waren de eerste commentaren na zijn ongelukkige val weinig kies voor een grote sportnatie: "Liu Xiang is een schande voor het land." Pech, een domme val, een slechte dag... het zit niet in het nationalistische pakket van de Chinese staatssport. De 'vlieg' gaat zware tijden tegemoet. Misschien betekent Londen 2012 wel het einde van de loopbaan van een ongemeen gracieus talent. Misschien wordt hij gedegradeerd tot paria.

Onder de vlam zijn vaker levens gebroken.

De Borlées hadden het ook moeilijk na hun teleurstellende finale in de 400 meter. Gebogen hoofden, dode ogen. Ook zij waren de hoop van een land. Gedoemde medaillewinnaars zelfs. Het lukte niet. Het verschil met Liu: zij worden niet afgemaakt in de hysterische droomfabriek. Ze blijven helden. Ook al omdat ze zo chic waren in het verlies. Geen jeremiades, geen theatrale verongelijking. Gewoon niet goed genoeg gelopen, zeiden ze zelf met gebroken stem.

Het nare aan Olympische Spelen is dat het ook een opfokindustrie is. Op die ene dag moet het gebeuren, en als het dan niet gebeurt, draaien land en volk de 'mislukkeling' de rug toe. In het beste geval nog met een strijkje balsem na.

Die hardvochtigheid van topsport staat me tegen.

Anderzijds is er het genoeglijke lappendeken van extase en euforie. Zoals de NOS-commentator Hans van Zetten te keer ging bij de gouden rekoefening van turner Epke Zonderland heb ik het op de VRT nog niet gehoord. Hij hallucineerde alle mogelijke clichés de ether in. "De afsprong. Dubbelsalto. Flying Dutchman... En hij stáát." Van Zetten had ook nog een rood-wit-blauwe strik en bretels met Friese pompeblêdden omgebonden.

Hoe infantiel wil je zijn op OS?

Het enthousiasme van onze VRT-commentatoren gaat ook wel eens in galop, maar zo buitenaards als hun Nederlandse collega's heb ik ze niet horen krijsen.

Hoezo, nuchtere Hollanders?

Nee, wij hebben ook geen gouden medaille, en dat scheelt in patriottisme. Toen Tia Hellebaut in Peking goud haalde, gingen ook alle sluizen in de commentaarstudio open.

En werd er gedanst aan de Reyerslaan.

Terloops, waar zitten prins Filip en prinses Mathilde eigenlijk? Ik hoor dat hij zeillessen volgt op een eiland terwijl zij fietst. Toch raar voor een kroonprinselijk paar. Er gaat geen dag voorbij of je ziet Willem-Alexander en Máxima in oranjeplunje bij de ruiters, bij het hockey, ja zelfs bij beachvolleybal. Naar het schijnt zou Máxima zelfs met Kromo in het water hebben gelegen.

Dat hebben wij niet: geen prins van het volk, geen prins van de sport. Vreemd want het IOC is in schijn en wezen ook een verzameling bidprentjes.

Drie medailles: het zij zo. Ik wil er niet malicieus over doen. Want als Tom Boonen het niet kan afmaken op de Olympische Spelen, wie dan wel? En hij heeft nochtans de nu door psychologen zo idioot geprezen lengte van Hollanders.

We maken ons andermaal op voor een nationaal klaaglied. Alsof geluk en welvaart op spikes lopen.

Zou het?

Ik heb Gaston Roelants nog nooit gelukkig gezien. Oorwurm van hier tot Tokio.

Hugo Camps

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234