Reizen
Campers blijken bij frontale botsing ‘levensgevaarlijk’ te zijn
Uit Duits onderzoek blijkt dat kampeerwagens bij botsingen zeer gevaarlijk zijn, zowel voor de eigen inzittenden als voor die van de personenauto’s waarop ze botsen.
Kampeerwagens zijn populair, zeker in tijden van corona: afgelopen voorjaar, toen wc-blokken en doucheruimtes op campings gesloten waren, steeg de verhuur van campers tot een recordhoogte. Zo’n vakantiewoning op wielen heeft immers vaak zijn eigen douche- en toiletruimte aan boord. Het bezit van campers neemt ook al jaren toe.
Met de groeiende populariteit neemt ook de kans op ongevallen toe. Daarom besloot ADAC, de Duitse evenknie van de VAB, een botsproef te houden tussen een kampeerwagen en een personenauto. Met een desastreus resultaat: ondanks de relatief beperkte snelheid van 56 kilometer per uur waren de gevolgen van de impact enorm. Beide voertuigen boorden zich in elkaar, waarbij de beschermende kreukelzones door het hoge gewicht van de camper van 3.500 kilogram verpletterd werden. Door de klap werden pedalen naar binnen geduwd, waardoor inzittenden – in dit geval testdummy’s – zeer waarschijnlijk zeer zware verwondingen oplopen, zowel in de auto als de kampeerwagen. Het geteste model is gebaseerd op een Fiat Ducato, die bij zo’n driekwart van alle campers als basis dient.
Niet alleen inzittenden in de cabine lopen gevaar, ook passagiers achterin de mobilhome komen niet met de schrik vrij. Dit komt doordat de achterbank, die in de meeste campers slechts uit dun hout is opgetrokken, bij een botsing in elkaar klapt, waardoor de hoofden van de passagiers tegen de bestuurdersstoel kunnen klappen. Ook is er grote kans dat de gebruikte heupgordel buikletsel veroorzaakt, constateert Adac.
Hier blijft het niet bij. Keukenkastjes zeilden met inhoud en al door de cabine: rondvliegend hout en glas vergrootten de kans op letsel. Ze bleken slechts met wat schroeven aan elkaar te zijn vastgezet, in plaats van dat ze waren verankerd aan het chassis. De testmeesters noteerden ook enkele opstekers: bedden, verlichting en douchecabine bleven op hun plaats. Ook de volgeladen bagageruimte kon de klap aan.
Het is niet voor het eerst dat een crashtest met kampeerwagens dramatisch verloopt: vorig jaar deed de Zweedse rijksdienst voor het wegverkeer ook zo’n test, waarbij ‘grote tekortkomingen’ op het gebied van veiligheid werden geconstateerd.
ADAC geeft wel advies hoe letsel zo veel mogelijk voorkomen kan worden: gebruik plastic servies en ‘glaswerk’, stal zware bagage zo laag mogelijk en sjor ze vast met spanbanden. En kies bij aanschaf van een camper een uitvoering met moderne rijhulpsystemen. Die kunnen de gevolgen van een botsing niet verminderen, maar de kans daarop wel helpen verkleinen. En als laatste tip: rij vooral niet te snel.