Zondag 29/01/2023

Campagnes doen partijen in het rood duiken

Zes van de elf politieke partijen sloten boekjaar af met verlies

Uit de boekhoudingen, die de Belgische partijen aan de federale controlecommissie moesten bezorgen, blijkt dat de Europese en regionale verkiezingen in 2004 een flinke hap uit de partijbudgetten genomen hebben. Zes van de elf partijen sloten het boekjaar af met verlies. Het VB blijft de kampioen in verkiezingsuitgaven, met ruim 5,7 miljoen euro uitgaven in de rubrieken reclame, propaganda en verkiezingskosten.

Twee verkiezingsjaren na elkaar betekenen voor de partijen een zware financiële dobber. VLD, SP.A-Spirit, FN, Groen! en N-VA slaagden er nog net in minder uit te geven dan er aan inkomsten binnenkwam, alle andere partijen doken in het rood. Toch zijn ze structureel gezond: voor de dure campagnes putten de partijen uit hun oorlogskassen.

In verkiezingsjaren moeten partijen niet enkel de personeels- en administratiekosten voor hun interne activiteiten dragen, maar ook die voor de campagne. Het VB blijft absoluut koploper voor propaganda-uitgaven: ruim 5,7 miljoen euro in 2004, wat meer dan het dubbel is van wat de VLD uitgeeft en tien keer zoveel als N-VA. Inkomsten halen partijen dan weer vooral uit de overheidsdotatie, berekend op het aantal kiezers. Ook de lidgelden zijn een bron van inkomsten, maar behalve bij het VB daalde het aantal leden van alle Vlaamse partijen.

N-VA boekte in 2004 het beste resultaat, maar daar zit de verkoop van het partijhoofdkwartier op het Barricadenplein in Brussel voor veel tussen. Het VB moest diep in de buidel tasten en zag zijn balanstotaal zakken tot 2,8 miljoen euro. Naast de verkiezingscampagne moest de partij ook nog de campagne over de naamsverandering financieren en dat tastte de reserves aan. Uit de cijfers blijkt dan ook dat een opschorting van de overheidsdotatie, zoals de Franstalige partijen willen op basis van de racismeveroordeling, de partij wel degelijk pijn zou doen.

Groen!, dat bij de verkiezingen in 2003 gedecimeerd werd en geen federale verkozenen meer heeft, gaf ruim een miljoen euro minder uit voor de campagne in 2004. Bovendien werd er zwaar in de personeelskosten gesnoeid. Zo slaagde de partij erin het jaar toch nog met een kleine winst af te sluiten. CD&V sloot af met licht verlies, SP.A-Spirit met vrij forse winst en VLD met lichte winst. Die laatste partij hoeft zich trouwens financieel geen zorgen maken: op de PS na staan de liberalen er het best voor. (LVI)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234