Zondag 08/12/2019

Campagneleider Trump 'kreeg Oekraïens zwart geld'

Paul Manafort, de campagneleider van Donald Trump, is in opspraak gekomen nu aan het licht kwam dat hij jarenlang cash betalingen kreeg van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Zijn naam dook op in een handgeschreven overzicht van zwarte betalingen.

Het lijkt niet bepaald een aanbeveling: de twee beroemdste klanten die Paul Manafort van advies diende, werden uiteindelijk uit hun presidentiële paleis verjaagd. In 1986 kwam de Filipijnse president Ferdinand Marcos door een volksopstand ten val en in 2014 moest de pro-Russische president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj, in allerijl zijn residentie ontvluchten. Nu heeft Manafort (67) de leiding over de campagne van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Trumps campagneleider kwam gisteren in opspraak nadat The New York Times had onthuld dat Manaforts naam voorkwam in de geheime boekhouding van de partij van de gevluchte Oekraïense president. Daarin stonden 22 betalingen genoteerd die voor Manafort bestemd waren, met een totaal van 11 miljoen euro. De papieren werden gevonden in het hoofdkantoor van de Partij van de Regio's, waar ook twee brandkasten vol 100 dollar-biljetten werden aantroffen.

Populair bij Republikeinen

Het is volgens de krant onduidelijk of Manafort dat geld ook daadwerkelijk heeft ontvangen. Zelf ontkende hij dat meteen. Maar het kan bijna niet anders dan dat de Amerikaanse consultant die door Janoekovitsj was ingehuurd om zijn imago op te poetsen wel op de hoogte was van de corruptie waarvan de Janoekovitsj-clan doordrongen was.

Niet dat het hem waarschijnlijk veel kon schelen. Manafort, die bekend staat als een van de meest gehaaide politieke adviseurs van Washington, liet zich in het verleden herhaaldelijk inhuren door dubieuze politici die dringend een politieke facelift nodig hadden. Onder zijn klanten waren de Zaïrese dictator Mobutu, de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi en het militaire bewind van Nigeria.

Thuis werd Manafort geregeld door Republikeinen benaderd om hun campagne te begeleiden. Hij werkte voor Ronald Reagan, Bush sr. en een reeks andere Republikeinen. Ook huurde de Republikeinse partij hem verscheidene malen in om de partijconventies op te frissen.

Maar de aandacht gaat nu vooral uit naar de rol die hij speelde bij het oppoetsen van het imago van Janoekovitsj. De pro-Russische politicus wist in 2004 dankzij geknoei met de stemmen de presidentsverkiezingen te winnen, maar ging vervolgens ten onder in de Oranje Revolutie. Vlak daarna kreeg Manafort de opdracht Janoekovitsj een facelift te geven: zijn Sovjet-kostuums werden vervangen door strakke pakken, Manafort leerde hem af saaie redevoeringen te houden en hij gaf hem het advies zich op te werpen als de kampioen van de Russisch sprekend kiezers.

Die facelift wierp vruchten af, al zullen sommigen het succes vooral aan de onderlinge ruzies tussen de liberalen toeschrijven: in 2006 kwam zijn Partij van de Regio's als grootste uit de bus en in 2010 werd Janoekovitsj alsnog tot president gekozen. Vier jaar later vluchtte de corrupte president uit Kiev, nadat er een volksopstand was uitgebroken tegen zijn bewind. Voor Manafort was de val van zijn client geen reden zijn Oekraïense operatie af te blazen: na de Maidan-revolutie gaf hij de Partij van de Regio's het advies een tweede leven te beginnen onder de naam Oppositie Blok.

Man achter pro-Russische uitspraken

Sommigen zien nu de hand van Manafort in de pro-Russische standpunten die Trump uitdraagt. De miljardair heeft herhaaldelijk zijn bewondering uitgesproken voor de Russische president Poetin: "Als het om leiderschap gaat krijgt Poetin een tien!" Ook zinspeelde Trump erop dat hij als president de annexatie van de Krim door Rusland zal erkennen en de sancties tegen Rusland zal opheffen, terwijl hij Rusland ook opriep de gehackte emails van zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton te publiceren.

Clintons campagneleider eiste naar aanleiding van het artikel dat het Trump-kamp alle gegevens over Manaforts contacten met Rusland en zijn bezigheden in Oekraïne zou openbaren. Manafort zelf noemde de suggestie dat hij cash betalingen zou hebben aangenomen van de partij van Janoekovitsj "ongegrond, dwaas en flauwekul".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234