Zondag 09/08/2020

Campagneleider Muyters beticht van mensenhandel

L.C., N-VA-politicus en jarenlang campagneleider van Vlaams minister Philippe Muyters, is in verdenking gesteld voor mensenhandel. De zakenman bracht begin januari een nacht in de cel door in het kader van een onderzoek van het Antwerpse parket naar illegale prostitutie.

Het Antwerpse parket bevestigde gisteren dat er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen L.C. uit Edegem. "De man werd op 11 januari gearresteerd, op 12 januari voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden", zegt woordvoerder Philippe Van Tongerloo. "Hij werd in verdenking gesteld wegens mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting en exploitatie van prostitutie."

L.C. (58) is CEO van vastgoedmakelaarsbedrijf Promocon en projectontwikkelaar Woonplanners, maar was ook jarenlang actief in de gemeentepolitiek in Edegem. Tijdens de vorige legislatuur was hij er N-VA-fractieleider in de oppositie tegen toenmalig burgemeester Koen Snyders (CD&V). Hij trok zich nog voor de verkiezingen van 2012 tijdelijk uit de gemeentepolitiek terug, maar bleef campagneleider voor Vlaams minister Philippe Muyters.

Hij is ook nog steeds fractiesecretaris voor N-VA in Edegem, ook al is hij sinds begin vorig jaar gedomicilieerd in Frankrijk. L.C. was eind 2013 ook heel even voorzitter van voetbalclub Berchem Sport.

Voor de N-VA in Edegem, dat er in 2012 mede dankzij hem de grootste partij werd, is het al de tweede zware klap in amper een jaar tijd. Vorige zomer moest acteur en gemeenteraadslid Guy Van Sande opstappen nadat tegen hem een onderzoek was geopend voor bezit van en handel in kinderporno. Van Sande lanceerde zich in 2009 in de politiek door L.C. op te volgen in de plaatselijke politieraad.

De twee strafonderzoeken hebben niets met elkaar te maken. Indicaties over betrokkenheid van minderjarigen zijn er in het geval van L.C. voor zover bekend niet. Hij wordt ervan verdacht online appartementen in het Antwerpse te hebben verhuurd aan pooiers en prostituees, wat op zich al wordt beschouwd als pooierschap. Indien bewezen, riskeert hij een gevangenisstraf van een tot vijf jaar.

Lastercampagne

Het Antwerpse parket acht aangetoond dat hij inkomsten haalde uit prostitutie, maar verdere details wil het niet kwijt. "Inhoudelijk kan er geen verdere communicatie gebeuren gelet op het geheim van het onderzoek", zegt Van Tongerloo.

L.C. minimaliseerde in een korte reactie de aanklacht en schrijft ze toe aan zijn ex, met wie hij al twee jaar in een verbeten echtscheidingsprocedure is verwikkeld. "De jeugdrechtbank heeft mij het exclusieve hoederecht toegekend over mijn vierjarige dochter", benadrukt hij. "En dat is tot nader order nog altijd zo. Wat me nu is overkomen, is een gevolg van de vernietigingsstrategie die zij bij de scheiding woordelijk heeft aangekondigd."

Verklaren waarom het parket en de onderzoeksrechter de zaak zo ernstig nemen en hem voorwaarden oplegden voor hij werd vrijgelaten, kan hij niet.

L.C. laat zich bijstaan door de Antwerpse strafpleiter Walter Damen en zegt het verdere verloop van het onderzoek met vertrouwen af te wachten. "Het is verre van prettig, zo'n nachtje opgesloten te worden, maar volgens wat mij is verteld, is dat in dit soort dossiers de gebruikelijke procedure. Er zit niets anders op dan dit te ondergaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234