Vrijdag 30/10/2020

Brexit

Campagne Boris Johnson dreigt in het water te vallen

Boris Johnson op bezoek in Yorkshire.Beeld AFP

De verkiezingscampagne van Boris Johnson is obsessief geregisseerd, maar één factor is onbeheersbaar: het Britse weer. De epische overstromingen in Midden- en Noord-Engeland hebben de boodschap ‘Get Brexit Done’ tijdelijk weggespoeld.

“Waarom ben je nu pas hier?” en “Nee, dank je vriendelijk, ik heb even geen tijd voor je.” Met deze woorden werd Boris Johnson begroet toen hij woensdag het ondergelopen dorp Fishlake in het zuiden van Yorkshire bezocht. Sinds vorige week vrijdag vechten de ruim zeshonderd bewoners daar tegen het water dat na zware regenval buiten de oevers van de rivier de Don was getreden.

Tientallen dorpen en steden in de regio hebben te maken met de zwaarste overstromingen sinds 2015, toen een deel van het zuiden en westen van Engeland onder water kwam te staan. Eerst werden de bewoners in de steek gelaten door de plaatselijke overheden en de Environmental Agency (het verantwoordelijke agentschap), vervolgens door de landelijke overheid.

De regering weigerde de noodtoestand uit te roepen en wachtte te lang met het bijeenroepen van de betrokken ministers. Oppositieleider Jeremy Corbyn profiteerde van het gebrek aan zorg met de bewering dat de Conservatieven wel onmiddellijk zouden hebben gereageerd als delen van het rijke en conservatieve zuiden onder het water van de Theems en haar zijrivieren hadden gestaan.

Bijkomend probleem voor Johnson: inwoners van Yorkshire, bijgenaamd ‘God’s Own Country’, staan bekend om hun uitgesprokenheid.

Overstromingen in Fishlake.Beeld AP

Dweilen

Het gebrek aan daadkracht is opmerkelijk omdat de vallei van de Don, een gebied van gesloten steenkolenmijnen en een staalindustrie die vecht om te overleven, het soort brexitland is dat de Tories hopen te veroveren op Labour. Wel bezocht Johnson begin deze week een opticien in Matlock, gelegen in het naburige Peak District, waar hij de vloer dweilde. Althans, een poging daartoe deed.

De scène deed denken aan de Londense zomerrellen van 2011, toen Johnson als toenmalig  burgemeester te laat de ernst van de situatie inzag en bij terugkomst in de hoofdstad felle kritiek kreeg van getroffen bewoners. Hij pakte toen enthousiast een bezem op, in een poging zijn imagoschade te herstellen. Ook de herinnering aan de trage reactie van George W. Bush na de watersnoodramp in New Orleans drong zich op.

Wat op zulke momenten op het spel staat, is leiderschap. De bevolking verwacht empathie en bescherming van een premier. Johnson ziet zichzelf als een leider, zelfs als een verlosser in lijn van Mozes, getuige een artikel waarin hij de Europese Unie verzocht ‘zijn volk te laten gaan’.

Het Britse weer is voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Voor verkiezingen geldt tegenwoordig hetzelfde.Beeld Getty Images

Plagen

Ironisch genoeg heeft Johnson nu te maken met een eerste bijbelse plaag: hoog water. Inmiddels heeft de premier de watersnood echter alweer achter zich gelaten om campagne te voeren in andere brexitgebieden. Dat verliep evenmin gladjes. Een bezoek aan een bakker in Glastonbury moest wegens protesten van milieuactivisten worden geannuleerd.

En er liggen meer plagen voor Johnson op de loer, zoals een zorgcrisis. Er kwam donderdag een vernietigend rapport uit over wachttijden in de zorg. Wanneer in de verkiezingsweken de winterkou zich aandient, volgen er vrijwel onvermijdelijk verhalen over chaotische taferelen bij de Eerste Hulp in de onderbemande ziekenhuizen: precies het domein waarop Corbyn campagne wil voeren.

Het Britse weer is, zo wordt wel eens gezegd, voorspelbaar in zijn onvoorspelbaarheid. Voor verkiezingen geldt tegenwoordig hetzelfde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234