Maandag 27/01/2020

Callahan heeft nog steeds niet betaald voor de Vlaamse kabel

Bedenkingen bij plotse prijsverhoging Telenet

De tariefverhoging van Telenet kwam deze week als een donderslag bij heldere hemel, zelfs voor sommige aandeelhouders. Is er misschien een samenhang met het feit dat Callahan nog steeds niet al het geld voor de overname van de Vlaamse kabel op tafel heeft gelegd?

Brussel

Josse Abrahams

Vriend en vijand waren deze week verrast met de forse tariefverhoging van Telenet. Zelfs sommige aandeelhouders werden pas een dag voordien van de tariefwijziging op de hoogte gebracht. Andere 'vrienden', meer bepaald de consumenten, reageerden allesbehalve aangenaam verrast.

Vanaf februari stijgt de prijs voor abonnementen voor breedbandinternet, het paradepaardje van Telenet, van 37,16 euro tot 41,95 euro per maand, plus 4,79 euro of 193 frank. Ook het basisabonnement voor telefonie wordt duurder, al blijft dat onder de prijs voor een abonnement bij Belgacom. De consumentenorganisatie Test-Aankoop berekende dat Telenet op basis van de jaarlijkse factuur, een korf van uiteenlopende gesprekken waarvoor de tarieven per maatschappij worden berekend, Telenet nog slechts 2 procent onder de prijs van Belgacom blijft. De organisatie sprak in dat verband van het ontstaan van een duopolie. Belgacom beheerst de koperdraad, Telenet de kabel.

Vooral de snelheid van de wijziging doet vragen rijzen. Telenet motiveert de tariefverhoging door te verwijzen naar de noodzakelijke opwaardering van het netwerk en naar nieuwe toepassingen zoals interactieve televisie. Laat dat laatste nu net een van de redenen zijn waarom Dick Callahan met zijn bedrijf werd aangetrokken door Telenet en de Vlaamse kabelmaatschappijen. Het begint er sterk op te lijken dat Callahan de klanten begint te gebruiken om investeringen te financieren die hij zelf zou doen.

Navraag leerde ook dat Callahan nog steeds niet al het geld op tafel heeft gelegd voor de financiering van het kabelnetwerk van de gemengde intercommunales en Electrabel. Callahan kocht in februari vorig jaar 54,2 procent van de telefoonmaatschappij Telenet, die toen op 1,842 miljard euro of 74 miljard frank werd gewaardeerd. Daarnaast kwam de Amerikaanse kabelspecialist met de intercommunales overeen dat hij 53,5 procent van het gemengde en grootste kabelnet in Vlaanderen zou overnemen. Het kabelnet werd gewaardeerd op 934 miljoen euro (38 miljard frank). Op iets meer dan de helft van dat bedrag wachten de gemengde intercommunales (Electrabel en een aantal gemeenten) naar verluidt nog steeds. Meer nog, de closing, het definitief afsluiten van de overeenkomst, wordt steeds weer uitgesteld. De laatste vooropgestelde datum was begin januari van dit jaar. Callahan haalde dat niet. Nu wordt het dus eind volgende week. Over de redenen van het uitstel blijven de verschillende betrokken partijen vrij vaag, net zoals over de modaliteiten van de betaling. Vast staat dat de gemeenten graag geld in het laatje zien, ook al omdat een aantal al rekening hield met die middelen in hun begroting voor dit jaar.

Callahan heeft het blijkbaar erg moeilijk om aan geld te geraken. Dat heeft ongetwijfeld met de zwakke technologische conjunctuur te maken. Als je die financiers echter een plaatje voorhoudt van 200.000 betalende klanten voor breedbandinternet en je kunt bovendien zeggen dat je de tarieven recentelijk verhoogde, dan geef je op het juiste ogenblik het juiste signaal aan de financiers. De grote vraag is hoeveel mensen ondertussen hun rug naar Telenet gekeerd zullen hebben na de prijsverhoging.

Een van de resterende Vlaamse aandeelhouders vroeg zich gisteren af of Callahan met de tariefwijziging niet bezig is met het in de etalage plaatsen van de Vlaamse kabel. Als de geldschieters niet toehappen, is er misschien wel interesse van een andere internationale kabelmaatschappij om Telenet over te nemen. Niet het bijna-failliete UPC of Britse concurrent NTL, maar de naam van Liberty Media valt de laatste tijd geregeld. Van de Amerikaanse kabelmogol John Malone, baas van Liberty, is geweten dat hij grootse plannen heeft in Europa. Maar welke keuze zou die maken als hij weet dat NTL het erg moeilijk heeft, een koopje is en bovendien in Groot-Brittannië opereert? Telenet daarentegen heeft een potentieel van 5 miljoen mensen, doet het niet slecht met 200.000 breedbandabonnees, maar lijdt ook nog zwaar verlies onder meer als gevolg van de investeringen die de afgelopen jaren werden gedaan.

Consumenten reageerden allesbehalve aangenaam verrast

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234