Zondag 19/01/2020

Caipirinha

ang aandringen moesten we niet toen we in onze vriendenkring op zoek gingen naar enkele proefkonijnen die wilden deelnemen aan de workshop van Most Wanted Cocktails. Een lekkere cocktail gaat er altijd in. Zeker als hij gemaakt wordt door een kenner zoals Wim Deweerdt, een Antwerpse barman die drie jaar geleden winnaar werd van de cocktailwedstrijd van Mandarine Napoléon met zijn eigen creatie ‘mint mountain’. Sinds 2008 vormt de 27-jarige Deweerdt samen met zijn vriendin Ilse Vekemans de kern van het Most Wanted Cocktails-team. Het bedrijfje maakt cocktails op tuinfeestjes, recepties en bedrijfsparty’s. Wim is ook een behendige flairtender en wordt door zijn klanten vaak de Vlaamse Tom Cruise genoemd. In de trendy lounge op de hoogste verdieping van het Antwerpse Lindner Hotel, waar hij deeltijds werkt als barman, toont Wim ons hoe je de perfecte cocktail maakt.

“Een goede cocktail is het resultaat van een juiste balans tussen alle ingrediënten”, legt Wim uit terwijl hij een cosmopolitan en een caipirinha maakt. “Zoet, zuur, bitter en eventueel ook zout en pikant moeten met elkaar in evenwicht zijn. Ik heb genoeg ervaring om alleen maar een schenktuitje op de fles te gebruiken en de seconden te tellen terwijl ik de juiste maat in de mengbeker giet. Maar beginners raad ik aan om de vloeistoffen af te meten met een jigger (maatbekertje).”

Cocktails moeten volgens Wim ook zo koel mogelijk geserveerd worden, zodat je de alcohol minder proeft en de andere smaken beter tot hun recht komen: “Daarvoor moet je de juiste procedure volgen. Eerst koel je het drinkglas met ijsblokjes. Daarna neem je een tweedelige Boston shaker. Zo’n shaker bestaat uit een ondoorschijnende, metalen mengbeker en een apart, doorschijnend mengglas. Ook de metalen mengbeker moet je vooraf koelen met ijs. Daarna doe je alle ingrediënten in het doorschijnende mengglas. Vervolgens gebruik je een strainer om het ijswater uit de metalen mengbeker te gieten. Zo vermijd je dat het smeltwater de smaken vertroebelt. Er is immers niets smakelozer dan een fletse, waterige cocktail. Pas nu giet je de cocktail van het mengglas over in de metalen mengbeker met het ijs. Daarna zet je het mengglas op de metalen mengbeker en schud je krachtig gedurende maximaal zeven seconden. Zo krijg je het ijs kapot, zonder dat het tijd heeft om te smelten. Tot slot verwijder je het smeltwater (en soms ook het ijs) uit het drinkglas en giet je de cocktail er via de strainer in. Je moet de cocktail ook meteen garneren en serveren, voor hij zijn frisheid verliest.”

Lijkt simpel, dus proberen onze proefkonijnen het ook. De 29-jarige ATV-presentatrice Lindsay Bervoets waagt zich aan de cosmopolitan en krijgt zowel de dieproze kleur als frisse smaak juist. Jaap Baay, een 52-jarige zakenman uit Brasschaat, maakt een geslaagde caipirinha. De cosmopolitan van Geert Beullens, een 40-jarige theatermaker uit Antwerpen, is een beetje waterig. “Hij heeft wellicht iets te lang geshaket”, zegt Wim. Raymond Schampaert, een 82-jarige zakenman en levensgenieter uit Deurne, hoeft niet zo nodig zelf cocktails te maken. “Ik zal ze wel opdrinken”, grijnst hij.

Om zijn klanten te vermaken, jongleert Wim achter de bar vaak met zijn flessen terwijl hij cocktails maakt. “Flairtenden is een soort van choreografie, al improviserend acrobatische toeren uithalen met de fles. Je werpt de fles achter je rug en vangt ze op met je andere hand. Je werpt ze omhoog en laat ze balanceren op de rug van je hand. Enzovoort. En intussen moet je er natuurlijk voor zorgen dat je cocktails maakt volgens de regels van de Unie van Belgische Bartenders.” Om zijn spectaculaire zwierkunsten onder de knie te krijgen, oefende Wim zes maanden lang met een plastic flairfles. “Die is quasi onbreekbaar, wat geen overbodige luxe is als je de fles voortdurend laat vallen. Ik ben nog geen volleerd flairtender. Ik leer elke dag bij en creëer ook eigen choreografieën. Thuis oefen ik met alles wat ik in handen krijg: koffiekopjes, melkflessen, de afstandsbediening”, lacht Wim. Geert en Lindsay doen ook een poging om Tom Cruise te evenaren, maar flairtenden blijkt niet makkelijk. Raymond en Jaap bedanken voor de eer: “Daar zijn wij te oud voor. Trouwens, wat voor eten geldt, gaat ook op voor drank: daar speel je niet mee.”

Tot slot maakt Wim nog twee zelfbedachte zomercocktails. De sunset passion is een heerlijk drankje op basis van tequila, crème de banane en passievruchtensap dat gevaarlijk vlot binnengaat. In 2008 werd Wim er tweede mee op de nationale Marie Brizard Challenge. Zijn ‘shake it summer’ is nog beter. Dit sublieme zomerdrankje met verse gember, aardbeien, ananassap en passievruchtensap heeft een perfecte zoet-zuurbalans, tintelt prettig na op de tong en bewijst dat een lekkere cocktail in feite geen alcohol nodig heeft.

“Het was heel fijn om ook zelf cocktails te mogen maken”, zegt Jaap na afloop van de workshop. “Met name de eigen creaties van Wim waren buitengewoon lekker”, aldus Raymond. Lindsay vond het “vooral interessant om te zien hoe schijnbaar onbelangrijke details toch het verschil maken tussen een gewone en een uitzonderlijke cocktail.” En Geert besluit: “Wim lijkt helemaal niet op Tom Cruise, vind ik. Maar zijn cocktails zijn ongetwijfeld beter dan die van de acteur: je ziet en proéft zijn passie. Het is mij ook duidelijk geworden dat cocktails maken een kunst op zich is: techniek en gevoel, vakmanschap en inventiviteit, smaak en kleur kunnen samen een verbluffende sensatie opleveren.”

Ingrediënten:

•ijsblokjes

•5 cl wodka

•2,5 cl cointreau

•2,5 cl limoensap

•5 cl veenbessensap (bijvoorbeeld van het merk Caraibos)

•zeste van limoen

Bereiding:

Koel de mengbeker en een cocktailglas met de ijsblokjes. Giet alle overige ingrediënten in een mengglas. Giet het ijswater via de strainer (zeefje) uit de mengbeker en giet er de cocktail in. Zet het mengglas op de mengbeker en shake krachtig gedurende zeven seconden. Verwijder het ijs en het smeltwater uit het cocktailglas en giet er via het zeefje de cocktail in. Garneer met zeste van limoen.

Ingrediënten:

•korrelijs

•5 kleine partjes limoen

•2 barlepeltjes ruwe rietsuiker

•6 cl cachaça (bv. Pitú do Brasil)

Bereiding:

Doe de rietsuiker en 4 partjes limoen in een tumblerglas en duw er al draaiend met de muddler (vijzel) het sap uit. Maak korrelijs (door enkele ijsblokjes te malen in een blender of door ze met een vijzel fijn te stampen) en doe in het glas. Giet er de cachaça bij en roer met de barlepel over de bodem. Garneer met het resterende partje limoen en twee korte rietjes.

Sunset Passion

Ingrediënten:

•ijsblokjes

•3 cl tequila (bv. Casco Viejo)

•3 cl crème de banane (bv. van Marie Brizard)

•6 cl passievruchtensap (bv. Caraibos Maracuja)

•2 cl limoensap

•een scheutje grenadine (of aardbeiensiroop)

•een driehoekje verse ananas

•een lampionvruchtje (fysalis)

Bereiding:

Koel de mengbeker en een longdrinkglas met ijsblokjes. Giet alle overige ingrediënten, behalve de grenadine, in een mengglas. Giet het ijswater via een zeefje uit de mengbeker en giet er de cocktail in. Zet het mengglas op de mengbeker en shake krachtig. Giet het ijswater via een zeefje uit het longdrinkglas en giet er via het zeefje de cocktail in. Voeg grenadine toe. Garneer met ananas, fysalis en 2 lange rietjes.

Shake it Summer

Ingrediënten:

•ijsblokjes

•een stukje geschilde gember

•4 aardbeien

•4 cl ananassap

•2,5 cl limoensap

•2 cl passievruchtensiroop (bv. van Monin)

•1 cl passievruchtensap (bv. van Caraibos)

•enkele driehoekjes appel

Bereiding:

Koel mengbeker en een milkshakeglas met ijsblokjes. Doe gember en aardbeien in het mengglas en draai ze fijn met de vijzel. Doe de vruchtensappen erbij. Giet het ijswater via de strainer uit de mengbeker en doe er de cocktail in. Zet het mengglas op de mengbeker en shake krachtig. Giet het ijswater via de strainer uit het milkshakeglas en giet er via de strainer én een pulpzeefje de cocktail in. Garneer met stukjes appel.

De ‘shake it summer’, een zelfbedachte alcoholvrije cocktail van Wim Deweerdt, in 2007 Beste Junior Bartender van België.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234