Zaterdag 29/01/2022
Horecazaken zullen afstandsregels moeten respecteren.

HorecaExitstrategie

Cafés allicht open op 8 juni, tooghangen mag niet

Horecazaken zullen afstandsregels moeten respecteren.Beeld EPA

Als er de komende dagen geen plotse heropflakkering komt, zal de Veiligheidsraad volgende week beslissen dat niet alleen de restaurants, maar ook de cafés op 8 juni hun deuren mogen openen. De ministerraad buigt zich vandaag ook over een tijdelijke btw-verlaging voor beiden. In Le Soir pleit minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) daarnaast voor een verlenging van het overbruggingsrecht voor getroffen zelfstandigen naar juli en augustus.

Redactie

Officieel zal de Nationale Veiligheidsraad pas op 3 juni beslissen of de horeca op 8 juni weer open mag, maar achter de schermen is er nog weinig twijfel: het licht wordt op groen gezet, tenzij er de komende dagen een plotse heropflakkering zichtbaar wordt in de coronacijfers. Er zullen wel regels opgelegd worden om één en ander veilig te houden. Het overlegcomité, met daarin topministers van de federale en de regionale regeringen, heeft woensdagavond al enkele voorwaarden vastgelegd, maar er wordt nog gewacht op nieuw advies van de GEES om verder te beslissen.

Update: Om middernacht sluiten en 1,5 meter tussen tafels: dit is het akkoord over de voorwaarden voor heropening horeca

Zowel restaurants als cafés

Zowel de restaurants als cafés zouden mogen heropenen. Eerst was er sprake van dat de cafés nog wat langer geduld moesten oefenen. De virologen waren bezorgd over het feit dat een cafébezoek bijna per definitie chaotisch verloopt.

Mensen verplaatsen zich, gaan een pintje halen aan de toog en blijven daar praten met een stamgast op een barkruk: dat risico wilden de experts nog niet nemen. Maar als dat cafébezoek aan bepaalde regels gebonden wordt, moet het wel kunnen. Normaal gezien worden die regels quasi dezelfde als die voor de restaurants. Zo zullen alle hongerigen en dorstigen aan een tafeltje moeten zitten. Straffe verhalen opdissen aan de toog, dat is pas voor later.

Bubbels

Maar hoeveel personen mogen dan aan zo’n tafeltje zitten? Daarover wordt nog overlegd. Eerst was er sprake van vier, zoals in sommige andere landen, maar de politiek is beducht voor nieuwe verhalen van gezinnen die één of twee kinderen moeten thuislaten, zoals dat het geval was met de ‘bezoekregel van vier’. In ieder geval, met de heropening van de horeca komt onvermijdelijk ook de discussie over de contactbubbels terug, en de vraag of die intussen niet voorbijgestreefd zijn.

“We gaan van die heel strikte regel over de bubbel van vier moeten afstappen en er op een meer pragmatische manier mee omspringen”, erkent GEES-voorzitster Erika Vlieghe. Maar ze benadrukte wel dat de bubbels nuttig blijven. Zo is er een piste om horecabezoek toe te laten met een uitgebreidere bubbel, al is ook daar het enthousiasme niet zo groot over. Dat controleren is immers onmogelijk. De politiek wil ook een lunch met collega’s of zakenlunch weer mogelijk maken, want die vormen een belangrijke bron van inkomsten op weekdagen. Zonder kunnen veel restaurants niet rendabel draaien.

Tafels in cafés en restaurants zullen allicht 1,5 meter van elkaar moeten staan, maar ook dat is nog niet beslist. Horecazaken kunnen wel met hun (gewillige) gemeente overeenkomen om hun terras uit te breiden, zodat er meer tafels kunnen staan. Voor de cafés moet de GEES zich ook nog uitspreken over het zelf gaan bestellen aan de toog. Tooghangen mag sowieso niet, maar sommige cafés hebben onvoldoende personeel om iedereen aan tafel te bedienen. Ook is het nog de vraag of rokers naar buiten zullen mogen gaan om daar een sigaret op te steken. De experts willen vermijden dat daar groepjes samentroepen, maar rokers in de entourage van de Veiligheidsraad geven aan dat zij en anderen het niet erg zouden vinden om al paffend eventjes een ‘wandeltje’ te doen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Extra duwtje

De bedoeling zou zijn om de horeca meteen bij de heropstart ook een extra duwtje te geven, in de vorm van een btw-verlaging. Vorige week liet MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez al verstaan dat de voormalige Zweedse partijen (CD&V, Open Vld, MR én N-VA) daarover een akkoord hadden. Dat heeft nu concreet vorm gekregen en komt vandaag op de ministerraad en morgen op de superkern. Het voorstel zou zijn om de btw - behalve op alcohol - gedurende één jaar te verlagen naar 6%. Nu is de btw 21% op dranken en 12% op bereide maaltijden. Maar dat is dus nog niet beslist en zou deel uitmaken van een groter steunpakket, ook voor andere sectoren.

Uit een bevraging bij horeca-uitbaters door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen blijkt dat zij drie vierde van hun klanten nodig hebben om een rendabele omzet te draaien, maar zo’n btw-verlaging kan een tekort aan klanten (bijvoorbeeld wegens plaatsgebrek in de zaak) dus deels compenseren. Verder vraagt de organisatie dat de Veiligheidsraad de bevolking op het hart drukt dat het wel degelijk veilig is om vanaf 8 juni opnieuw op restaurant of café te gaan. “Kwestie dat consumenten uit hun kot durven te komen.”

Overbruggingsrecht

Minister van Zelfstandigen Denis Ducarme (MR) zegt in Le Soir ook dat hij het overbruggingsrecht, de uitkering voor getroffen zelfstandigen, wil verlengen naar juli en augustus. “De regering werkt momenteel aan fiscale en sociale maatregelen om de werkgelegenheid te ondersteunen, vooral in de horeca”, zegt hij in de Franstalige krant. “Ik wil in juli en augustus het overbruggingsrecht behouden voor zelfstandigen, ook voor de horeca die binnenkort haar vestigingen zal heropent.” Ducarme bevestigt ook dat de restaurants en cafés gelijktijdig zullen openen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234