Donderdag 21/10/2021

cafégebeuren

Je wordt een autoriteit op het vlak van de Britse eetcultuur genoemd. Hoezo?

"In Pride and Pudding belicht ik de culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië en geef ik oude Britse gerechten een moderne twist. De Engelse versie van het boek werd in april gelanceerd en daarnaast ben ik nog bezig met enkele andere projecten in Londen, onder meer met de foodiemarkt Borough Market. Maar ik beperk mezelf niet tot de Britse gastronomie. Binnenkort vlieg ik naar Malta om een kookboek te fotografen en verder werk ik aan een fotoboek over de Belgische cafécultuur."

Hoe is je relatie met je eigen thuisfront, Sint-Niklaas?

"Goed! Ik ben Antwerpse, maar verhuisde enkele jaren geleden naar Sint-Niklaas om wat meer rust op te zoeken. Het is hier leuk wonen omdat de groenteboer net als de aardbeienboer en de vleesboer op fietsafstand ligt. Ik kan hier dus rechtstreeks van de producenten kopen en dat past in mijn levensfilosofie."

Wat kan je vertellen over het cafégebeuren in Sint-Niklaas?

"Net als in de rest van het land zijn ook hier de echte oude kroegen, waar je trappist al klaar staat voor je hem hebt besteld en iedereen op de poef mag, met uitsterven bedreigd. 't Stamcaféken in de Nieuwstraat is een van de laatste overlevenden. Menig Sint-Niklazenaar drinkt hier na het werk een pintje en in het weekend komt er ook heel wat jong volk over de vloer. Rond de markt ontdek je nog een paar kroegen die meestal goed vol zitten."

Denk je dat toeristen Sint-Niklaas zouden smaken?

"Voor een langere trip zou ik de stad niet meteen aanbevelen want ze is erg klein. Mocht je een zoetekauw zijn, dan kan je echter wel een namiddagje Sint-Niklaas inplannen. Zeker op donderdag, wanneer de markt staat. Als ik in het land ben, is het mijn wekelijkse traditie om er mattentaarten te halen bij De Saer: de beste in omstreken!

Maar we hebben hier ook het lekkerste roomijs van België én de beste Brusselse wafels. Als het goed weer is staan klanten bij Cremerie François (Ankerstraat 34) tot buiten aan te schuiven. Ze maken hun ijs volgens een geheim recept en het is heerlijk luchtig. Tearoom Capéau (Stationsstraat 29) is nog zo´n gevestigde waarde in Sint-Niklaas. De wafels worden er al drie generaties lang gebakken van vader op zoon."

Lokaal appelsap

Bij welke buurtwinkels passeer je om je kasten te vullen?

"Mijn favoriete adres in het centrum is De Biotheek (Plezantstraat 87). Eigenares Els opende de winkel een jaar geleden omdat ze de Sint-Niklazenaren een alternatief wou bieden op de gewone supermarkt. Je vindt er zuivel en vlees van goede oorsprong, een groot aanbod bier en wijn, lokaal appelsap, dagvers biobrood van De Trog en meer gespecialiseerde dingen zoals kokosolie, gezondheidsproducten én... mijn boek! Bovendien kent Els de namen van al haar klanten. Zo'n persoonlijke behandeling krijg je vandaag bijna nergens meer.

Bij Leo De Clercq in de Zamanstraat halen we ten slotte altijd onze sterkedrank. Ook dit is een heel oude zaak, maar ze ziet er nog net hetzelfde uit als bij de opening meer dan een eeuw geleden. Leo en zijn familie stoken geen eigen likeuren meer, maar je geniet steevast van zijn grote kennis van zaken en boeiende verhalen."

"Sint-Niklaas is dé hotspot

voor zoetekauwen"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234