Zaterdag 16/01/2021

'Cadeautjes? Elk beetje verrassing is een drama'

Voor kinderen met autisme is niks zo hatelijk als december, zo stelt Autisme Nederland in een veel gedeelde Facebookbrief (zie kader). De sint en Piet, de feesten: ze zijn geen lust, maar een last. Herkenbaar, vindt Brenda, mama van Remi Blaton (7). 'Door al die prikkels loopt hij nu al op de tippen van zijn tenen.'

Als een speldenkussen dat te veel naaldenprikjes krijgt, zo voelt het hoofd van Remi dezer dagen. De fijne lichtjes van de kerstboom branden soms in zijn ogen, zachte sfeermuziek wordt loeihard gedreun. Staat de feestmaand voor velen gelijk aan gezelligheid en lekkers, dan is december voor hem een jaarlijkse hel: van stress, angst en duizend en één prikkels.

Bij Remi, de oudste van vier, slaat de paniek al toe met Halloween, vertelt mama Brenda. "Dat hele feest is iets heel abstracts voor hem, iets waar hij moeilijk bij kan. Los van het griezelthema boezemt het hem enorm veel angst in. Hij loopt dan nerveus, prikkelbaar, kan moeilijker omgaan met een tegenslag. Andere kinderen amuseren zich rot, maar hij geniet er totaal niet van. Alleen al dat verkleden is voor hem een marteling."

Cocon

Is de horror van Halloween voorbij, dan volgt de stress van de sint. De hele aanloop ernaartoe kan Remi, een lief en opgewekt jongetje, volledig doen omslaan. Brenda: "Elke dag vraagt hij vijf keer: wanneer komt hij? En hoe? En wat zal hij brengen? Hij wil dan zo graag braaf zijn, om zeker beloond te worden. Maar net door die angst en onzekerheid wordt hij overactief. Dan sluit hij zich op in zijn eigen wereldje, doet hij anderen al eens pijn als ze in zijn cocon inbreken. Maar wijs je hem terecht, dan druipt hij af, als een hoopje tristesse."

En dan moeten de feestdagen nog komen. De dagen waarop het vuurwerk van de buren door zijn hoofd knalt, waarop hij liever een high five geeft dan elk drie zoenen, en hij zijn nieuwjaarsbrief niet diep genoeg kan wegsteken. Brenda: "We proberen die tijd zo gewoon mogelijk door te brengen. Om de chaos in zijn hoofd niet nog groter te maken. Het is niet dat hij niet kan functioneren, maar het gaat met ups en downs. Op de kerstmarkt, bijvoorbeeld, bijt hij door, omdat zijn broers en zus beloven dat het daar leuk is. Tot het voor hem op is en hij weg moét."

Vluchten doet hij altijd in zijn computer en iPad. Met de koptelefoon op de oren en Engelse zinnen in het hoofd. Zo bootst Remi, even slim als geprikkeld, lange gesprekken na. "Dat is zijn toevlucht", zegt Brenda. "Zo kan hij uren bezig zijn. Al op zijn tweede sprak hij beter Engels dan Nederlands. Ik zie het hem nog zeggen: 'A is for apple, b is for ball'. Zo begon hij het hele alfabet op te zeggen."

Thuis, in het West-Vlaamse Harelbeke, draait hun wereldje sterk om Remi, gaat Brenda verder. "We laten dingen voor hem, houden veel rekening met zijn noden: structuur, voorspelbaarheid, veiligheid. Eigenlijk is het goed dat hij onze oudste is. Zijn broers en zus zijn er zo mee opgegroeid, ze stellen zich geen vragen. Was hij de jongste geweest, dan hadden ze hem wellicht anders bekeken. Nu is Remi voor hen gewoon Remi, een grote broer met wie er niks mis is. Hij heeft ook veel gewone momenten, maar soms wordt het moeilijk."

Hoe ouder hij wordt, hoe milder de stress, merkt Brenda. "We hopen dat hij die prikkels meer en meer zal kunnen plaatsen. Dat hij leert inzien: december is ellendig, maar het waait over. Weet je, soms moet je als mama hard zijn. Dan moet je je eigen emoties aan de kant zetten om hem toch maar uit die cocon te sleuren. Hij leeft nu eenmaal in de maatschappij. We kunnen en willen hem niet van alles afsluiten."

Al kan het nu, voor Remi en zijn lotgenootjes, niet snel genoeg eind januari zijn. Want niks zo hatelijk als al die cadeautjes. Brenda: "Voor Remi is elk beetje verrassing een drama. Zelfs in zijn boterhammendoos mag ik enkel brood met choco stoppen. Nee, hij weet al lang op voorhand wat hij straks allemaal krijgt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234