Zondag 27/11/2022

Duitsland

Cadeautje voor afscheidnemende Merkel: een opvolger die op haar lijkt

Annegret Kramp-Karrenbauer neemt op het podium het applaus van het congres in ontvangst als nieuw gekozen voorzitter van de CDU. Angela Merkel, nog wel bondskanselier, doet een stapje terug. Beeld REUTERS
Annegret Kramp-Karrenbauer neemt op het podium het applaus van het congres in ontvangst als nieuw gekozen voorzitter van de CDU. Angela Merkel, nog wel bondskanselier, doet een stapje terug.Beeld REUTERS

Toegegeven, Annegret Kramp-Karrenbauer is wat conservatiever en tegelijk minder voorzichtig dan Angela Merkel. Maar de nipt gekozen 'AKK' zal er nog een hele klus aan hebben de harten van de kiezers terug te winnen.

Sterre Lindhout

Na het roerigste partijcongres dat de Duitse CDU in decennia heeft beleefd, bleven drie letters overeind: AKK. De afkorting staat voor Annegret Kramp-Karrenbauer, de 56-jarige politica uit Saarland die Angela Merkel opvolgt als partijvoorzitter van de christendemocraten. Ze versloeg haar rivalen Friedrich Merz en Jens Spahn. Daarmee kozen de 999 aanwezige gedelegeerden vrijdagmiddag in Hamburg voor het zachtst mogelijke einde van het achttienjarige Merkel-tijdperk.

Had de meerderheid voor Merz gestemd, dan was de verkiezing de geschiedenis ingegaan als een cesuur. Met de keuze voor Merz had de partij impliciet afgerekend met de politiek van de bondskanselier. Zakenman Merz stond voor een CDU die zo neoliberaal is als in de late jaren 90, sterker opkomt voor de belangen van het bedrijfsleven, een hardere asielpolitiek voert en de nadrukkelijke wens heeft de CDU weer attractiever te maken voor conservatieve kiezers.

AKK geldt daarentegen als aanhanger van de door Merkel uitgestippelde middenkoers en is de bondskanselier de afgelopen jaren nooit noemenswaardig afgevallen.

Nipte overwinning

Maar dat betekent niet dat de rust en de eensgezindheid in de CDU nu spoorslags weerkeren en Merkel neuriënd de resterende drie jaar van haar kanselierschap kan uitfietsen. Daarvoor is de overwinning van AKK te nipt. In de tweede stemronde, die ging tussen AKK en Merz, waren voor een meerderheid 500 stemmen nodig. Kramp-Karrenbauer haalde er 517, ofwel 51,7 procent. De overige 48,3 procent van de gedelegeerden stemde dus wél voor een radicale breuk met het Merkel-tijdperk.

Kramp-Karrenbauer won dus een ingewikkeld bouwpakket. Er zal veel lijm aan te pas moeten komen om een solide toekomst te knutselen voor de partij, die bij de volgende verkiezingen vastbesloten is weer minstens 40 procent van het electoraat aan te spreken. In de peilingen staat de CDU momenteel op 29 procent.

In haar laatste pitch, een uur eerder, had AKK zich nog grondig trachten te ontdoen van de negatieve etiketten die haar aankleven: ‘mini-Merkel’ en ‘kopie’. “Ik sta hier zoals ik ben en zoals het leven me heeft gevormd, en daar ben ik trots op.” Nee, AKK sprak nooit kritisch over Merkels vluchtelingenbeleid, en ze bepleit net als Merkel verdere Europese eenwording en een sociale politiek die dicht aanschurkt tegen die van de sociaaldemocratische SPD. En ook zij is eerder een pragmaticus dan een visionair.

Maar een kopie van Merkel is ze inderdaad niet. AKK zei de afgelopen weken vaak dat de regering meer daadkracht zou moeten tonen, meer moed. Ze verwijt Merkels kabinet te voorzichtig te zijn, alleen nieuw beleid te willen implementeren, op welk terrein dan ook, als het “voor 101 procent doortimmerd is”. Dat leidt, aldus AKK, tot frustratie onder de burgers. Soms risico nemen is volgens haar beter dan stilstand. Dat zijn geen woorden die Merkel snel zou uitspreken.

Abortus

Ook als het gaat om de uitvoering van het asielbeleid is AKK wat uitgesprokener dan Merkel. Zo wil ze dat asielzoekers die voor een misdrijf veroordeeld zijn uit het Schengen-gebied verbannen worden. En als minister-president van Saarland gaf ze haar regering de toestemming om bij twijfel omtrent de leeftijd van minderjarige asielzoekers röntgenfoto’s te laten maken van hun skelet, beleid dat in Berlijn als omstreden geldt.

Maar vooral op ethisch gebied is de katholieke AKK een stuk conservatiever dan Merkel: ze is openlijk tegen het vorig jaar ingevoerde homohuwelijk en wil ook het wetsartikel niet afschaffen dat huisartsen verbiedt op hun website te zetten dat ze abortussen uitvoeren. Alles bij elkaar is het geen slecht gereedschap om ook de conservatieve CDU’ers iets meer te kunnen bieden dan Merkel deed. Maar de stemming binnen de CDU was de afgelopen weken zo gepolariseerd dat ze wel snel met een concrete handreiking moet komen. Daartoe heeft ze nog een troef in handen. Vandaag, op de tweede dag van het congres, mag de voorzitter iemand voordragen voor de functie van secretaris-generaal. Het is niet uitgesloten dat ze een van haar voormalige concurrenten aan boord zal willen halen.

Voor Merkel moet het voorzitterschap van AKK aanvoelen als een soort afscheidsgeschenk. Merkel opende het congres vrijdag met een openhartige rede, zelfkritisch, en voor de fijnproever bij vlagen humoristisch, zoals ze die wel vaker heeft gehouden sinds twee maanden geleden de last van de politieke toekomst van haar schouders is gevallen. Ze memoreerde de vele malen dat partijgenoten de afgelopen achttien jaar misprijzend ‘typisch Merkel’ hebben gezegd, op momenten dat men haar te pragmatisch vond en niet bevlogen genoeg. “Ik heb het jullie niet makkelijk gemaakt”, resumeerde ze. “Maar jullie het mij soms ook niet.”

Toen tijdens het negen minuten durende applaus een traan opwelde, keerde ze zich bruusk om. Ook dat is typisch Merkel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234