Woensdag 01/02/2023

'C. de la B.' en jongerencultuur in beeld

Caermersklooster, Gent

Theatervoorstellingen zijn vluchtig. Vaak zijn de foto's het enige tastbare wat er van overblijft. De baanbrekende producties van 'Les Ballets C. de la B.', het dansgezelschap van Alain Platel dat zich de afgelopen jaren geregeld in de internationale belangstelling werkte, werden gedocumenteerd door 'huisfotografen' zoals Chris Van der Burght, Ilse Joliet, Kurt Van der Elst en Frederik Debrock.

Maar er is meer. In de jaren negentig gaf Alain Platel ook andere choreografen de gelegenheid om producties te maken met 'C. de la B.' Bij die creaties werden veelbelovende jonge kunstenaars betrokken zoals Johan Grimonprez, Marc Hoflack, Jean-Pierre Stoop, Els Opsomer, Freya Maes en Mark Goethals. In de loop van de jaren ontstond tevens een videoarchief met zowel documentair als authentiek werk van onder anderen Sven Augustijnen, Hans Van den Broeck, Lazara Rosell Albear, Ilse Joliet, Elke Boon en Jan Vromman. De tentoonstelling die vanaf morgen in het Caermersklooster te zien is, biedt een beeld van deze dynamische dansgroep. Bij de expositie verschijnt een fotoboekje met een tekst van Steven Heene. Op maandag 4 december is er in de Paddenhoek in Gent ook een filmavond ('Ernesto' van Koen en Sven Augustijnen, 'Eyes on the Back' van Hans Van de Broeck, 'Iets op Bach' (de Tournee) van Lazara Rosell Albear.

In het provinciaal cultuurcentrum Caermersklooster loopt tegelijk 'Mijn engel moet nog komen', een expositie in het kader van een project waarbij zes fotografen de opdracht kregen om de jeugdcultuur in beeld te brengen. Dat resulteert in een reeks tentoonstellingen, een fotoboek met tekstbijdragen van Gust De Meier, Herman Brusselmans, Luuk Gruwez en Wim Hofman, een website en tal van randactiviteiten. In het Caermersklooster is nu het tweede deel te zien met foto's van Magali Swaelens, Menno De Nooijer en Thomas Mistiaen. De website www.mijnengel.com geeft jongeren de gelegenheid informatie uit te wisselen, zoekertjes te plaatsen en samen een verhaal te schrijven.

Mijn engel moet nog komen & C. de la B. in CK vanaf 17 november tot en met 17 december in het Caermersklooster - Provinciaal Centrum voor Kunst en Cultuur, Vrouwebroersstraat 6 (Patershol) in 9000 Gent. Geopend van 10 tot 17 uur (gesloten op maandag en feestdagen). Gratis toegang. Info: 09/269.29.10 en www.oost-vlaanderen.be en www.mijnengel.com. Filmavond op maandag 4 december om 20 uur in Film-Plateau, Paddenhoek 3 in 9000 Gent.

Geestesverruimende jonge architecten

Netwerk Galerij, Aalst

In zijn toekomstige huisvesting in de vroegere 'Passementerie Van Den Brulle' aan de Josse Ringoirkaai in Aalst organiseerde de galerie van het Aalsterse (cultuur)centrum Netwerk enige maanden geleden een expositie over huisarchitect Eugeen Liebaut. Paul Lagring van Netwerk Galerij wil op die weg voortgaan door jonge architecten geregeld een forum te bieden. De vier architecten die zich verschuilen achter het samenwerkingsverband met de naam 51N4E zijn Peter Swinnen, Freek Persyn, Johan Arys en Lieven de Boeck. Van bij de oprichting in 1997 tracht 51N4E de grenzen van het architectuurdebat te verleggen. Dat gebeurt door de realisatie van gezamenlijke projecten met beeldende kunstenaars zoals Jan Kempenaers, Niels Donckers, Paul Casaer en Erik Nerinck. 51N4E werkte ook samen met tentoonstellingsmakers Johan Pas, Luk Lambrecht en Katrien Vandermarliere. Het samenwerkingsverband dat kantoor houdt in hartje Brussel, zette tijdens het seizoen 98-99 in deSingel in Antwerpen een internationale lezingenreeks over architectuur op en schrijft thans ook geregeld bijdragen voor de cultuurbijlage van de Financieel Economische Tijd. Ondanks deze waaier aan activiteiten blijft "de productie van ruimte, architectuur en stedenbouwkundige projecten" voor deze 'space producers' erg belangrijk. Als ze niet met hun diverse 51N4E-projecten bezig zijn, werken deze jonge architecten op free-lance basis voor bureaus van bekende architecten, met name Xaveer De Geyter, Christian Kieckens en Eugeen Liebaut.

51N4E space producers, van 18 november tot 23 december in Netwerk Galerij, De Ridderstraat 28 in 9300 Aalst. Geopend van woensdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur. Info: 053/70.97.73.

Dokter Vesalius

Centrum Elzenveld, Antwerpen

De Brusselaar Andreas van Wesel kent u wellicht niet, maar van Vesalius hebt u ongetwijfeld wel al gehoord. Toch betreft het hier een en dezelfde persoon, de lijfarts van Keizer Karel en pionier van de medische wetenschap. Vesalius beschreef het lichaam in al zijn onderdelen, zowel in statische toestand als in beweging. Vesalius' boeken, revolutionair werk voor het medisch denken van de 16de eeuw, bevatten voor het eerst natuurgetrouwe prenten bij de anatomische beschrijvingen.

Vesalius is nu de centrale figuur in een unieke tentoonstelling in het Antwerpse Elzenveld, die een beeld geeft van de medische ontwikkelingen in Vlaanderen. De expositie belicht behalve het belang van Vesalius ook de Hippocratisch-Galenische concepten, de invloed van Paracelsus, het belang van de ontdekking van de Nieuwe Wereld voor de ontwikkeling van de plantkunde en de evolutie van de heelkundige technieken. De tentoonstelling wordt aantrekkelijk gemaakt door tot de verbeelding sprekende reconstructies van een barbiers-chirurgijnswinkel, een anatomisch theater en het huis van een pestleider.

'Ziek of gezond ten tijde van Keizer Karel, Vesalius en de gezondheidszorg in de 16de eeuw' van 18 november tot 4 februari 2001 in het Centrum Elzenveld, Sint-Jorispand, Sint-Jorispoort 29 in 2000 Antwerpen. Geopend van dinsdag tot zondag van 10.30 tot 17.30 uur. Toegang 150/100 frank (3,72/2,48 euro). Rondleidingen mogelijk mits telefonisch reserveren twee weken vooraf: 03/223.56.20.

Sculpturen van Marian Sava

Oude Abtswoning, Jette

Ooit zei Constantin Brancusi met betrekking tot zijn beelden: "Zoek geen obscure formules of mysteries, het is pure vreugde die ik je schenk. Kijk naar de sculpturen tot je ze ziet..." Het is een uitspraak van de Roemeense meester waar zijn landgenoot Marian Sava (1950) zich goed bij voelt. De in Brussel wonende beeldhouwer Marian Sava maakt beelden van gepolijste steen en witte en zwarte marmer die een ritmisch patroon vertonen, gedomineerd door cirkels en ovale lijnen. In 1999 schonk Sava een van zijn kunstwerken aan de gemeente Jette. 'Eenheid', zo heet het werk, staat nu op het grasperk achter de oude abtswoning Dieleghem. Daar is nu ook een expositie met andere sculpturen van de Roemeen te zien.

Sculpturen van Marian Sava, tot 3 december in de Oude Abtswoning van Dieleghem, J. Tiebackxstraat 14 in 1090 Jette. Geopend van dinsdag tot zondag van 14 tot 17 uur (maandag gesloten). Gratis toegang. Info: 02/476.25.94.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234