Zondag 01/11/2020

'BYOM': breng je eigen stukje vlees mee op restaurant

Beeld David De Vleeschauwer

Toen reisindustrie collega Chris Lausch van de fijne website Welcome Beyond hoorde dat we in Frankrijk waren, stelde hij voor om eens langs Carcassonne te passeren. Want daar kende hij een vriendelijke Brit die een schat van een vakantieappartement verhuurt, al dan niet in combinatie met culinaire wandelingen.

Peter Woodcock is een geïmmigreerde Londenaar die een succesvolle carrière in de reclamewereld inruilde voor La Douce France. Hij en zijn vrouw kozen eerst voor een statig herenhuis in hartje Carcassonne en verhuisden daarna voor meer rust naar het plattenland. Rue Victor Hugo 42 is nu te huur voor de passant, voor een nachtje of iets langer voor wie eens wil voelen hoe het is om in een stadje zoals Carcassonne te wonen. De flat met master bedroom, ruime keuken en royale zit- en eetplek ligt op 3 minuutjes wandelen van Les Halles, de overdekte, lokale vlees- en vismarkt van de stad, en Place Carnot, een gemoedelijk pleintje waar op zaterdag de groenten- en fruitmarkt staat.

Peter ontvangt in zijn keuken ook gasten die hij op culinaire 'grande vadrouille' meeneemt langs de gastronomische highlights van zijn buurt. Een bakker die nog steeds brood in de houtoven bakt, de vleesmarkt waar je nog ziet en beseft van welk beest (of deel van het dier) het stuk vlees komt (vaak een schokkende openbaring voor de doorsnee Amerikaan), kraampjes met enkel en alleen maar ingewanden, oesterverkopers, standjes met verse melk die je zelf in flessen mag aftappen (de koe staat er net niet naast) en verkopers die zich enkel specialiseren in de delicate, paarse look.

Na het shoppen wordt er een koffie, een petit vin of Ricard gedronken in Le Felix op het pleintje, liefst gezeten in de lage, rieten stoeltjes op het terras en als het enigszins kan uitgedost als een echte zuiderse Fransman: linnen casual kledij, met misschien comfy espadrilles aan, een hoedje of baret op, ...

Peter neemt ons daarna mee naar de keuken van het appartement om een koele gazpacho klaar te maken, een lichte salade van meloen en daarna kip in de oven. Voor wie de kookdemo van deze Brit niet volgt, is er een ander fijn eetadresje dat Peter ons als tip geeft. Pas op, wel enkel op dagen dat de vleesmarkt open is. In Les Halles is er een barretje met lange toog uit zink waar je een aperitief kunt drinken maar ook een stuk vlees kunt laten grillen dat je zelf ergens op de markt koopt. Sebastien Lagrange en vrouw leggen dan voor 8 euro het stuk vlees op de grill en serveren er verse frietjes en een salade bij. Met een betaalbaar glaasje of vaasje rosé kan je dan binnen of buiten op het terras van dit charmante estaminet van eerlijk marchandise genieten.

BYOM (bring your own meat): dit eenvoudige en pretentieloos concept kennen ze jammer genoeg bij ons nog niet. Misschien fijn ter vervanging van de doodgehypte pop-up eettoestanden, me dunkt.

Beeld David De Vleeschauwer
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234