Verenigde Staten
Bye, Witte Huis: zet een van deze Democraten Trump op straat?
Amerika maakt zich na de midterm-verkiezingen op voor een nog fellere politieke strijd: de presidentsrace in 2020. Breit Donald Trump er een tweede termijn aan? Of strijkt er opnieuw een Democraat neer in het Witte Huis? En wie zou dat dan wel zijn? Niemand heeft zich al officieel kandidaat gesteld, maar dit zijn de 15 grootste kanshebbers in het Democratische kamp.
1. Joe Biden: de te kloppen man
Ex-vicepresident
Zelf is hij er nog niet uit of hij zich kandidaat zal stellen, maar volgens de polls wordt voormalig vicepresident Joe Biden (75) de te kloppen man bij de Democraten. Acht jaar lang was hij de rechterhand van Barack Obama, en daarvoor heeft hij als senator veel bekendheid verworven.
Als Biden voor de Democratische nominatie gaat, zou hij kunnen rekenen op een breed netwerk aan capabele stafleden, donors en supporters. Progressieven houden van hem door zijn associatie met Obama, de working class kan hem smaken omwille van zijn ‘gewone Amerikaan’-imago.
Bidens leeftijd zou in zijn nadeel kunnen spelen. Ook het feit dat hij zich al twee keer tevergeefs kandidaat heeft gesteld - in 1988 en in 2008 - is een handicap. Iets wat Trump maar al te graag zal benadrukken.
2. Bernie Sanders: indrukwekkend netwerk
Senator voor de Amerikaanse staat Vermont
‘The Bern’ liep een wervelend parcours in 2016 toen hij het opnam tegen Hillary Clinton voor de nominatie. Zijn ideeën - gezondheidszorg voor iedereen, het verkleinen van de inkomensongelijkheid en gratis onderwijs - worden nu grotendeels omarmd door de Democraten.
Sanders (77) is bijzonder populair onder progressieve, jonge kiezers en heeft een indrukwekkend netwerk aan activisten weten op te bouwen.
Net zoals bij Biden speelt Sanders’ leeftijd in zijn nadeel, in een Democratische partij waar steeds meer jonge kandidaten zich warmlopen voor de macht. Ook geen goed voorteken: de senator uit Vermont doet het volgens analisten maar ‘redelijk’ in de eerste polls.
3. Kamala Harris: iedereen jaloers
Senator voor de Amerikaanse staat Californië
De zwarte senator wordt beschouwd als één van de minder bekende kandidaten die het héél ver kan schoppen. Dankzij haar achtergrond als aanklager heeft ze het Brett Kavanaugh, de omstreden Amerikaanse opperrechter, bijzonder moeilijk kunnen maken tijdens de hoorzittingen in de Senaat.
Harris (54) heeft recent de Amerikaanse swing states Iowa, Nevada en Michigan bezocht, trips die je verwacht van iemand die in 2020 president wil worden. Menig Democraat was jaloers op haar portret in modetijdschrift Vogue, en volgens insiders werkt ze aan een boek met de ronkende titel Speaking Truth: Hard Facts and Hope for America’s Future. Zeg maar een pamflet voor een toekomstig presidentskandidate.
Als nieuwkomer moet Harris zich wel nog introduceren bij het grote publiek. Een race tegen de klok, want de Republikeinen zullen er alles aan doen om haar daarvoor negatief te framen.
4. Elizabeth Warren: politieke onhandigheid
Senator voor de Amerikaanse staat Massachusetts
Meer dan eender welke Democraat maakt Warren (69) er geen geheim van dat ze “er stevig over nadenkt om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap”. De senator heeft naam gemaakt door de banken aan te pakken na de financiële crisis. In 2016 werd ze al genoemd als mogelijke presidentskandidaat.
Ze pronkt graag met haar indiaanse afkomst, maar politieke tegenstanders zeggen dat ze dat alleen maar uit eigenbelang doet - tot een ‘minderheid’ behoren staat immers chic bij progressieve blanke Amerikanen. Trump noemt haar denigrerend ‘Pocahontas’. In mei ging hij nog een stapje verder en beloofde Warren een miljoen dollar als ze met een DNA-test kon aantonen dat ze effectief een indiaan is.
Tot verbazing van velen ging de senator de test aan - en goed kwam ze daar niet uit. Politieke strategen staan perplex door zoveel politieke onhandigheid en haar nominatiekansen lijken een knauw gekregen te hebben.
5. Cory Booker: redder in nood
Senator voor de Amerikaanse staat New Jersey
Booker (49) verwierf nationale bekendheid toen hij in 2012, als toenmalig burgemeester van Newark, zijn buurvrouw uit een brandend huis heeft gered. Ook hij heeft zich tijdens de recente hoorzittingen met Kavanaugh in the picture kunnen werken. Volgens analisten zelfs iets te nadrukkelijk, sommige van zijn tussenkomsten werden ‘doorzichtig’ genoemd.
Speelt in het nadeel van de zwarte senator: progressieven hebben hem bekritiseerd omwille van zijn nauwe banden met Wall Street. Ook het feit dat hij een voorstel voor lagere geneesmiddelenprijzen heeft tegengehouden, is hem niet in dank afgenomen.
6. John Kerry: ‘onbescheiden’
Ex-buitenlandminister onder Obama
Kerry (74) sluit een tweede gooi naar het presidentschap niet uit, meer dan een decennium na zijn nipte verlies tegen George W. Bush in 2004.
In afwachting van een definitieve beslissing heeft Kerry zijn autobiografie Every Day Is Extra uitgebracht, een boek dat volgens recensenten uitblinkt in ‘onbescheidenheid’.
7. Michael Bloomberg: koele minnaar van #metoo
Ex-burgemeester New York
Bloomberg (76), mediamagnaat en gewezen burgemeester van New York, heeft zich vorige maand als Democraat geregistreerd. Zo voedt hij de speculaties dat ook hij in 2020 een gooi zal doen naar het presidentschap.
Bloomberg was burgervader van 2002 tot 2013. Hij overwoog al een kandidatuur voor het presidentschap in 2016, maar sprak uiteindelijk zijn steun uit voor Hillary Clinton.
Als Bloomberg beslist om zich kandidaat te stellen moet hij zich, in tegenstelling tot de andere Democraten, geen zorgen maken over de financiering van zijn campagne. Zijn vermogen wordt op 41 miljard euro geschat.
Zijn strijd voor meer wapencontrole is in het verleden goed onthaald. Wat Bloomberg misschien wel duur zal komen te staan is zijn verzet tegen een Democratisch voorstel om Wall Street meer controles op te leggen. Ook zijn kritiek op de #metoo-beweging kan tegen hem worden gebruikt.
8. Beto O’Rourke: rockster
Gewezen kandidaat-senator
O’Rourke (46) slaagde er deze week niet in de senaatszetel van de vroegere presidentskandidaat Ted Cruz af te snoepen, maar eigenlijk is het moeilijk om van een verlies te spreken.
O’Rourke is uitgegroeid tot een rockster, een fenomeen. Donors en supporters schonken zijn campagne een recordbedrag van 62 miljoen euro, en dat voor een minder bekende kandidaat in het diep conservatieve Texas.
Volgens politieke strategen zal hij nooit meer zoveel momentum als nu hebben. Net na de uitslag op dinsdag werd #Beto2020 trending op Twitter. “Beto verloren?”, tweette de Amerikaanse actrice en activiste Alyssa Milano. “Geen probleem. Nu kan hij voor het presidentschap gaan.”
9. Eric Holder: Trump-criticus met bompakket
Ex-justitieminister onder Obama
Holder (67) is een vertrouweling van Obama. Hij was justitieminister tijdens de eerste ambtstermijn van de zwarte president. In gesprek met de immens populaire talkshowhost Stephen Colbert gaf Holder afgelopen zomer toe dat hij “een gooi naar het presidentschap overweegt.”
De New Yorker is één van de Trump-critici die afgelopen maand een verdacht (bom)pakket in de bus kreeg. Ook in oktober heeft Holder bakken kritiek over zich gekregen nadat hij over de Republikeinen zei: “When they go low, we kick them.”
10. Eric Garcetti: innovatieve beleidsmaker
Huidig burgemeester Los Angeles
Garcetti (47) is sinds 2014 burgemeester van Los Angeles. Hij heeft al de swing states Iowa en New Hampshire bezocht, een teken dat hij een gooi naar het Witte Huis sterk overweegt.
Als burgemeester van een metropool met vier miljoen inwoners presenteert Garcetti zich als een innovatieve, oplossingsgerichte beleidsmaker die veel af weet van problemen zoals klimaatopwarming en gebrekkige verkeersinfrastructuur. Tegelijkertijd is de groeiende inkomensongelijkheid en het stijgende aantal daklozen in ‘zijn’ LA een zwak punt.
Zijn hispanic-achtergrond zou Latino’s kunnen overtuigen om op hem te stemmen, een demografisch blok dat de Democraten heel erg nodig hebben.
11. Michael Avenatti: mediafenomeen
Advocaat in zaak tegen Trump
Ook Avenatti (47), de Amerikaanse advocaat die pornoster Stormy Daniels verdedigt in haar zaak tegen Trump, denkt erover na om zich kandidaat te stellen.
Op korte tijd groeide Avenatti in de VS uit tot een waar mediafenomeen door zijn agressieve communicatiestijl en verbluffende kwaliteiten om de pers te bespelen.
Maar veel Democraten staan niet voor hem te springen, zo blijkt uit een recente peiling van CNN. Slechts één procent van de Dems zou Avenatti verkiezen.
12. Kirsten Gillibrand: leider #metoo-beweging
Senator voor de Amerikaanse staat New York
De advocaat en senator uit New York wordt gezien als een outsider, maar heeft zich in korte tijd opgeworpen tot één van Trumps taaiste tegenstanders. Ze wordt ook gezien als één van de leiders van de #metoo-beweging.
Gillibrand (51) werd in 2009 aangeduid om Hillary Clinton in de Senaat vervangen toen die buitenlandminister onder Obama werd. Ze werd gezien als een redelijk conservatieve democraat, maar dat imago heeft ze van zich af geworpen. Zeker op het vlak van wapencontrole en immigratie heeft ze een bocht naar links gemaakt.
Haar recente statement - dat voormalig president Bill Clinton eigenlijk ontslag moest nemen na zijn affaire met Monica Lewinsky - heeft haar wel wat vervreemd van Clinton-getrouwen.
13. Amy Klobuchar: de uitzondering
Senator voor de Amerikaanse staat Minnesota
Klobuchar (58) wordt gezien als ‘de populairste politica in de VS over wie de media nooit praten’. Ze kreeg heel wat lof van activisten voor haar kruisverhoor tijdens de Kavanaugh-hoorzittingen.
Tijdens de recente midterm-verkiezingen hebben de vrouwelijke Democraten in de Senaat geen al te beste beurt gemaakt, maar Klobuchar is de uitzondering. Ze heeft haar Republikeinse tegenstander werkelijk vermorzeld. Om in de gaten te houden.
14. Deval Patrick: ‘bereid groot te denken’
Ex-gouverneur van de Amerikaanse staat Massachusetts
Patrick (62) stond op niemands radar, maar recent gaf hij zelf aan een presidentsbod te overwegen. Hij wordt niet kansloos geacht. “2020 behoort tot de mogelijkheden. Maar aangezien het op persoonlijk en familiaal vlak heel wat impact heeft, wil ik het nog even laten bezinken”, zegt hij er zelf over.
Volgens de voormalige gouverneur is de ideale presidentskandidaat een die ‘bereid is groots te denken’ over zaken zoals een universele gezondheidszorg en een onderwijs- en economiesysteem dat voor iedereen werkt.
15. Sherrod Brown: streepje voor
Senator voor de Amerikaanse staat Ohio
De ‘populistische democraat’ Brown (65) werd tijdens de midterms van afgelopen dinsdag gemakkelijk herverkozen in Ohio. Niet vanzelfsprekend als je weet dat de swing state in 2016 nog voor Trump koos.
Ohio wordt tot de ‘Midwest’ van de States gerekend. Volgens analisten wordt die regio in 2020 cruciaal: welke oplossingen hebben de kandidaten voor de wegebbende industrie, de armoede, de drugscrisis? Als lokale politicus heeft Brown alvast een streepje voor.
Aan de Amerikaanse nieuwszender CNBC heeft de senator gezegd dat hij ‘niet echt geïnteresseerd is in een strijd met Trump’, maar zijn overwinningsspeech doet anders vermoeden: “Dit is ons Amerika: we zullen nooit onze patriottische grond overgeven aan extremisten. Ik herhaal. We zullen nooit onze patriottische grond overgeven aan extremisten - niet in onze staat en niet in het Witte Huis.”