Donderdag 17/10/2019

Update

Bye bye biodiesel: Europa wil groene energie groener maken

Kathleen Van Brempt. Beeld belga

Het Europees Parlement heeft ambitieuze doelstellingen geformuleerd om meer hernieuwbare energie te produceren en minder energie te verbruiken. Maar ook de manier waarop lidstaten die doelstellingen bereiken moet groener. 

Een dag na de oorlogsverklaring aan plastics door de Europese Commissie, doet ook het Europees Parlement haar duit in het ecologische zakje. Het Parlement is het eens dat minimaal 35 procent van de energie tegen 2030 hernieuwbaar moet zijn. 

"Dat is nodig om de klimaatdoelstellingen te bereiken", zegt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a). 

Het Europees Parlement wil ook dat we zuiniger omspringen met energie en gaat daarom tegen 2030 voor 35 procent energie-efficiëntie. De lidstaten beslissen zelf hoe ze die doelstellingen halen, maar het Parlement trekt een aantal rode lijnen.

Zo houdt het voorstel een verbod in op het gebruik van palmolie voor energie. Palmolie zit verwerkt in biodiesel en die is daardoor minder groen dan op het eerste gezicht lijkt. Producenten van palmolie ontbossen grote stukken oerwoud om er palmbomen te planten. Volgens 
de ngo Transport & Environment bestaat 80 % van de biodiesel in Europa uit palmolie.    

Ook voor biomassacentrales zal palmolie niet meer in aanmerking komen. Van Brempt is ontgoocheld dat dergelijke centrales wel nog hele bomen zullen kunnen verbranden. Een voorstel om enkel takken en twijgen uit de bosbouw te gebruiken, haalde het niet. 

De ECR-fractie waartoe N-VA behoort, heeft tegen het voorstel over energie-efficiëntie gestemd en zich onthouden bij het voorstel over hernieuwbare energie. "Door deze regels dreigen de kosten voor de burgers exponentieel te stijgen", zegt Europarlementsleden Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "Energie dreigt zo onbetaalbaar te worden."

Het Europees Parlement moet overigens nog een akkoord bereiken met de Europese Raad en die is minder ambitieus. "De Raad wil 27 procent hernieuwbare energie en 30 procent energie-efficiëntie, dus dat worden nog lange onderhandelingen", zegt Van Brempt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234