Maandag 02/08/2021

BX: tweeletters, duizend dromen

Een voetbal vond je er niet, enthousiasme en goesting des te meer. Het allereerste open persmoment van BX Brussels, de fonkelnieuwe voetbalclub van Vincent en Christel Kompany, maakte één ding duidelijk: 'We zijn een kleine club, maar we zijn niet bang om atypisch te doen.'

Christel Kompany lacht, spert de ogen, en zegt: "Bonjour et bienvenue à tous. Vandaag is de grote dag voor BX Brussels. De dag om antwoord te krijgen op al jullie vragen. Et voilà, BX Brussels est là."

De verschijning van Christel Kompany, een van leven zinderende sculptuur, contrasteert fel met de omgeving waarin haar micro is geplaatst. Een verlaten loods bij Tour & Taxis, het voormalige depot langs de hoofdstedelijke Havenlaan. Goed opgevuld met journalisten, ouders en nieuwsgierigen, allen vroeg present voor de allereerste open persconferentie van BX Brussels, de voetbalclub die de voorbije maanden als een feniks uit de as van derdeklasser FC Bleid Molenbeek is verrezen.

Jesse De Preter, CEO van BX Brussels: "We willen meer zijn dan louter een voetbalclub, we willen verder kijken dan enkel talent. BX heeft de ambitie om de meest open en meest innovatieve club van Brussel te zijn. We zijn een kleine club, maar we zijn zeker niet bang om atypisch te doen."

Het is in vierde nationale, 'en promotion' zegt men in het Frans zo mooi, dat BX Brussels straks start. Maar het is integratie die primeert op tactiek, levenshouding op business. Er is, zo vertelt De Preter, een jaarlijks budget van 700.000 euro en een nauwe samenwerking met de Brusselse scholen en universiteiten. Er is het vooruitzicht van maandelijkse 'pop-up street football tournaments', de belofte van 'een erg laagdrempelig' inschrijvingsgeld en een vacature voor een social coach, "die de link moet leggen tussen club, ouders en scholen".

Michel De Wolf

In het persdossier lees je, naast de aanstelling van ex-Rode Duivel Michel De Wolf tot ambassadeur van BX: "BX Brussels heeft nog geen eigen infrastructuur en zal daarom in seizoen 2013-2014 infrastructuur delen met andere Brusselse clubs. De thuiswedstrijden van het eerste elftal worden gespeeld in het gemeentelijk stadion van Jette. De wedstrijden en trainingen van de jeugdploegen zullen plaatshebben op de gemeentelijke terreinen van de gemeentes Brussel, Jette en Vorst."

Verspreid in de loods zie je mannen in maatpak, Brussels schepen van Demografie, Sport en Gezin Alain Courtois (MR) onder meer. Je ziet kinderen met ogen vol goesting, vaders met vragen, vrouwen onder stroom.

Liesbeth Driesen, een van de initiatiefnemers van 'BX Girls', een pas opgestarte 'girls only' fanclub: "In vijf dagen tijd hebben we al meer dan zestig meisjes verzameld. Geweldig toch? Maar het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om ons als groupies te gedragen. BX is wel een perfect vehikel om van alles wat met sport en jeugd te maken heeft aan op te hangen. Daar is in Brussel grote nood aan."

BX Brussels, lijkt het, ontvouwt zich steeds meer tot katalysator van kansen. Deeltjesversneller der mogelijkheden. BX: twee letters, duizend dromen. In Tour & Taxis, voel je, worden carrières geboren, loopbanen waarover je later zult lezen, in biografieën of op Wikipedia: '...begon zijn carrière bij BX Brussels, de Brusselse voetbalclub van Christel en Vincent Kompany.'

Maar, jawel, aan later gaat het heden vooraf. En dus zegt Bryan Chokki, pakje friet in de vuist: "Ik speel momenteel nog voor Anderlecht, maar ik zou wel graag naar BX komen. Voetballen in de club van Kompany, dat zou magnifiek zijn. Il est notre héros. Maar helaas ben ik al zestien, en dat is te oud. BX heeft maar jeugdploegen van zes tot twaalf jaar, hoor ik net. Zeer jammer. Misschien moet ik mijn jongste broer maar inschrijven dan."

Toekomst voelen

Honderdvijftig kandidaturen van jeugdspelers heeft BX Brussels reeds ontvangen, hoor je. Terwijl zwart en wit, Frans en Nederlands, man en vrouw, kwistig door elkaar dansen. Je hoort ook vragen als "waarom komt er geen gelijkaardig project in Charleroi?" en "moet BX geen socioclub worden zoals FC Barcelona, waarbij de supporters tegelijk ook aandeelhouders zijn?" Antwoorden volgen: "BX staat voor alle negentien de Brusselse gemeenten, we zijn niet van plan om ons op één vaste locatie te vestigen" bijvoorbeeld. Of: "We zijn van plan om de supporters bij alle grote beslissingen van de club te betrekken."

Je ruikt hamburgers, hoort 'Sound of da police', voelt de toekomst. In de verte oefent de Brusselse circusschool, op blote voeten en tussen balen stro. Ze goochelen, net als BX Brussels, met de opties van het leven.

Christel Kompany: "We beginnen klein, om nadien vol te groeien."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234