Maandag 05/12/2022

BV's wijzen de weg naar schone letteren

stadsfestival

harry mulisch, ann ceurvels en mieke vogels op derde editie van zuiderzinnen

Wie het zwijgen boven het spreken verkiest, blijft zondag maar beter weg uit Antwerpen. Zowat iedereen die van ver of dichtbij met het woord te maken heeft, troept er morgen samen om voor te lezen of te zingen uit eigen werk. In nogal wat opzichten lijkt ZuiderZinnen het Antwerpse antwoord op het Brusselse stadsfestival Het Groot Beschrijf. Met dien verstande dat ZuiderZinnen-organisator Luc Huybrechts bewust veel breder programmeert.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Wij krijgen zondag de Mediamadammen op bezoek. Op Het Groot Beschrijf zie ik Tanja Dexters en gevolg nog niet onmiddellijk rondlopen." Luc Huybrechts, voormalig cafébaas en schrijver van tot nu toe drie romans, bereikt met zijn "festival van het woord" ZuiderZinnen een uitzonderlijk divers publiek. Echt verbazingwekkend is dat niet. Op een twintigtal podia in Antwerpens hipste wijk het Zuid is er volgens Huybrechts plaats voor "alle mensen die professioneel met taal bezig zijn." Een ruime definitie, even ruim als het programma. Van Harry Mulisch over Mieke Vogels tot Ann Ceurvels, ze geven zondag allemaal present. "Een bewuste strategie", legt Huybrechts uit. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Het Groot Beschrijf en Het Andere Boek trekken wij ook bezoekers aan die zelden of nooit met literatuur in aanraking komen. Ze komen bijvoorbeeld kijken naar een optreden van Antje De Boeck en als dat afgelopen is, gaan ze misschien ook nog eens naar Benno Barnard of Bernard Dewulf kijken. Ik heb daar nog nooit een dichter over horen klagen, integendeel zelfs. Je mag het die dichters gerust vragen: ze vinden het een voor een fantastisch om ook eens voor mensen op te treden die ze anders nooit zien.

"De literatuur hangt in Vlaanderen veel te veel in de academische sfeer. Ik vrees dat veel schrijftalent daardoor verloren gaat. Ze durven niet te schrijven omdat ze geen of niet voldoende diploma's hebben. Terwijl schrijvers als Hemingway of Mulisch niet eens hun humaniora hebben afgemaakt."

Het programma is niet alleen breed, het is ook enorm uitgebreid. De bezoeker zal ongetwijfeld meer missen dan hij of zij kan meemaken.

"Ja, maar dat is net de bedoeling. ZuiderZinnen trekt elk jaar een paar duizend bezoekers. Die krijg je in geen enkele zaal. Je moet er dus wel voor zorgen dat er verschillende dingen tegelijk gebeuren. En dan nog zul je zien dat veel zalen al snel vol raken. Op zich vind ik dat niet erg. Als je ergens niet in raakt, moet je ergens anders heen en kom je misschien wel een verrassing tegen."

Over twee weken is er in Antwerpen ook Het Andere Boek, met een al even indrukwekkend auteursfestival. Een fusie lijkt voor de hand te liggen.

"Op zich zie ik daar geen been in. Alleen is het maar de vraag of zo'n fusie wel een vooruitgang zou betekenen. Het is mijn grote ambitie om de literatuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Nu zijn er twee festivals, wat betekent dat er twee keer media-aandacht is voor literatuur. En hoe meer aandacht voor de literatuur, hoe beter."

Onder anderen Patrick Janssens, Eric Antonis, Mieke Vogels, Ludo Van Campenhout en Chantal Pauwels komen zondag hun literaire voorkeuren etaleren. Een handige deal is dat. De politici krijgen zo de gelegenheid om hun populariteit wat op te schroeven, de organisator weet zich meteen van zijn subsidies verzekerd.

"(lacht) Jammer genoeg heeft dat trucje niet gewerkt. Wij worden nog altijd heel beperkt gesubsidieerd. De stad Brussel geeft bijvoorbeeld veel meer geld aan Het Beschrijf dan de stad Antwerpen aan ZuiderZinnen. Ik vermoed dat men denkt: 'ZuiderZinnen doet het al twee jaar zonder, dus zullen ze het nu ook wel zonder kunnen.' In principe vind ik die redenering fout. Wat wij met ZuiderZinnen doen, is eigenlijk een taak van de overheid. Het is de overheid die ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met de literatuur. De VRT moet verplicht worden om toegankelijke programma's over literatuur te maken. En dan liefst niet op Canvas, maar op TV1."

Op het Zuid wonen veel Turken. Hun medewerking beperkte zich tot nu toe tot het culinaire.

"Wij doen ons best om dat te verhelpen. Dit jaar is er in de Mezze-bar in de Volksstraat een poëzieprogramma van Yusuf Özer, een Turkse dichter. Zijn dochter vertaalt zijn werk naar het Nederlands. Veel is het niet, maar het is dan ook bijzonder moeilijk om kandidaten te vinden."

Welke programma wilt u absoluut niet missen?

"Het zangprogramma van Antje De Boeck, Yvonne Walter en Els Dottermans in het Raamtheater. Ze brengen samen hun lievelingsliedjes, een echte primeur. Maar als ik mij echt tot één programma moet beperken, kies ik voor de hommage aan Herman de Coninck in zijn stamcafé De Nieuwe Linde (dat vroeger door Huybrechts werd bestierd, JdP). Onder anderen zijn dochter Laura doet mee. Dat wil ik voor geen goud missen."

ZuiderZinnen vindt plaats op en rond de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. Op het programma staan, onder veel anderen, Ramsey Nasr, Kristien Hemmerechts, Gerrit Komrij, Ann Ceurvels, Pat Donnez, Martin Bril, De Bossen, Peter Holvoet-Hanssen, Jeroen Olyslaegers, Christophe Vekeman, Hilde Van Mieghem, Herbert Flack, Luk Wyns, Bart Koubaa, Vitalski, Karel Vingerhoets, Stefan Hertmans, Harry Mulisch, Lulu Wang, David Van Reybroeck, Marc De Bel, Bas Haring, Dimitri Leue, Bob Mendes, Tania Kloek, Axel Daeseleire en Benno Barnard. Meer info op 03/201.35.05 of www.zuiderzinnen.be

'Wat wij met ZuiderZinnen doen, is eigenlijk een taak van de overheid'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234