Zaterdag 15/05/2021

BV's spelen eigen dubbelganger

Bart De Wever bezweert opstandige rundergemzen, Sofie Dumont valt in zwijm voor Jo Vally en Lieven Verstraete bezingt de vrouwen van VTM Nieuws. Al doen ze dat ook niet helemaal zelf: in het 2BE-programma Lookalikes spelen ze hun eigen dubbelgangers.

Terwijl Bart De Wever met zijn uitspraken om de zoveel tijd half Vlaanderen doet steigeren, volstond het nu om enkele keren boehoe te roepen en door de neus te briesen om een koppel rundergemzen stokstijf te laten staan. "Af en toe eens laten zien wie er de baas is. Meer moet je niet doen", dixit Edwin Deschutter, de van een imposant stel bakkenbaarden voorziene dierenverzorger in de Antwerpse zoo en alter ego voor één dag van Bart De Wever.

De Wever was een van de vier bekende Vlamingen die in Lookalikes te zien was als zijn eigen dubbelganger. Lieven Verstraete zette een putjesruimer neer die van de VRT-journalist niet moest weten, terwijl Koen Crucke met zichtbaar plezier een Gentse pornoproducent speelde. Sofie Dumont ging dan weer helemaal loos als een West-Vlaamse superfan van Jo Vally. Opmerkelijke televisie was het, die met de grenzen van fictie en realiteit speelde.

Piet De Praitere en Dries Henneman, die allebei ook meespelen in Bevergem, kregen het idee toen ze werkten aan een mockumentary over de kookhype. "Dit is zo'n eenvoudig idee dat het vreemd is dat het nog niet bestond", zegt De Praitere. "We wilden er een soort mix van Man bijt hond en Louis Theroux van maken, human interest met mooie verhalen maar die ook wat voyeuristisch is omdat je binnenvalt bij de mensen."

Zelfrelativering

Alleen, hoe overtuig je die BV's om hun eigen dubbelganger te spelen? In een wereld waar de schijn al te vaak regeert, lijkt het niet evident om mensen te vinden en te overtuigen die zichzelf zo kunnen relativeren dat ze ook met wat met zichzelf lachen. "Een dag per jaar een andere rol spelen is best prettig", laat Bart De Wever via zijn persdienst weten.

Ook Koen Crucke was er meteen voor te vinden. "Ik heb vroeger nog met die mannen gewerkt en was dadelijk akkoord, ook al omdat ik zo veel mensen kan tonen dat ik ook iets anders kan spelen dan Alberto. Maar ik kan me inbeelden dat niet iedereen hiervoor te vinden is."

De Praitere en Henneman begonnen er twee jaar geleden zelf met wat koudwatervrees aan, maar na het eerste gesprek met Mark Eyskens hadden ze meteen vertrouwen. "We hadden voor hem een verhaal bedacht waarin zijn dubbelganger in de gevangenis zat en met een alcoholprobleem kampte. Om allerlei redenen is dat er niet van gekomen, maar het contact was direct fantastisch."

Toch stopten De Praitere en co. steeds veel tijd in het overtuigen van de BV's. "Op papier is Lookalikes een sterk idee, maar als je zoiets voorstelt aan de telefoon, zeggen mensen snel nee. Met onze pilotaflevering zijn we bij alle mensen langsgeweest en hebben we minstens een uur uitgetrokken om alles te verduidelijken. Zo konden ze ook niets fout interpreteren."

Alleen de eerste contacten met de politici verliepen niet zo makkelijk. "Dan moet je via hun woordvoerders gaan, en die zijn toch overbeschermend. Maar bij het tweede of derde contact, als we met de politicus zelf spreken, gaat dat veel vlotter."

Om iedereen te overtuigen, hielp het ook dat de tv-makers geen dingen oplegden aan de BV's. "Het moest voor hen lekker aanvoelen", zegt De Praitere. "We legden uit hoe we hen zagen als mediafiguur en hoe op basis daarvan een tegenovergestelde creatie hadden bedacht. We werkten dan verder op basis van hun reacties."

"Ze luisterden naar wat we wilden en wat niet", bevestigt Sofie Dumont. "Er lag een basisverhaal, maar daarnaast was er veel ruimte voor improvisatie. Je wordt er niet mooier op en je speelt een fout personage, maar dat maakt het net zo leuk. Voor zoiets mogen ze steeds bellen."

Lookalikes, elke maandag om 20u35 op 2BE

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234