Zaterdag 23/01/2021

BV's slepen overheid voor de rechter

Elf prominente Vlamingen dagen alle overheden voor de rechter. De initiatiefnemers van Klimaatzaak eisen een steviger klimaatbeleid en hebben het over nalatigheid. 'Kom verdomme uw handtekening na', klonk het in de Gentse Vooruit.

Schuldig verzuim. Net zoals een bedrijf dat weet dat je van asbest kanker krijgt kan worden veroordeeld wanneer het dat goedje blijft gebruiken, maakt een overheid zich schuldig aan nalatigheid tegenover haar burgers door veel te weinig te ondernemen tegen de opwarming van de aarde. Dat stellen de initiatiefnemers van Klimaatzaak (DM 1/12), die naar Nederlands voorbeeld een rechtszaak aanspannen tegen de Belgische overheden.

De ingebrekestellingen van de elf BV's, die gisteravond een vlammend betoog brachten in de Gentse Vooruit, zijn gisterennamiddag vertrokken naar de drie gewesten en de federale regering. Daarin eist Klimaatzaak dat de overheden genomen beslissingen ook daadwerkelijk omzetten in maatregelen. Ze krijgen nu een maand om te reageren. Als ze dat niet doen, dan zullen de organisatoren hen begin volgend jaar dagvaarden.

"Via de rechter willen we de overheden verplichten om een klimaatwet te stemmen en eindelijk woorden in daden om te zetten", zegt Francesca Vanthielen, een van de initiatiefnemers. "De bedoeling is dat zoveel mogelijk burgers mede-eiser worden."

De groep BV's, onder wie ook zanger Stijn Meuris en tv-maker Tom Lenaerts, putten voor hun juridische actie uit de ervaringen in Nederland, waar vorig jaar eenzelfde rechtszaak is geopend. Maar de wetgeving is in ons land anders, en daarom heeft de groep een advocatenkantoor in de arm genomen dat gespecialiseerd is in aansprakelijkheidsrecht en milieu. Dat legde gisteravond uit hoe alle burgers die dat willen risicoloos mede-eiser kunnen worden.

Competitiviteit

"Wij zijn geen clubje BV's, wel een groep die met een uiterst zinnige actie komt over het belangrijkste onderwerp dat nu speelt", benadrukt Stijn Meuris.

"Het punt waarop we nu zijn beland, een vreselijk en gevaarlijk dood punt, zes over twaalf, is het resultaat van allerlei opeenvolgende regeringen. Ze beseffen zeer goed wat er aan de hand is, geven dat ook toe en maken er afspraken over. Maar vervolgens doen ze daar niets mee. Heel raar. Op die manier verbreekt de overheid haar contract met de burger. En wij laten dat toe? Kom godverdomme uw eigen handtekening na, beste overheid."

Op de vraag of de nieuwe regering niet eerst een kans moet krijgen, antwoordt mede-initiatiefnemer en klimaatambassadeur Serge de Gheldere: "Deze regering heeft aangekondigd dat ze klimaatmaatregelen wil nemen, maar dat ze daarbij niet het risico wil lopen dat onze competitiviteit wordt aangetast. Dan houd ik mijn hart vast, want dat wil zeggen dat ze zich tot het absolute minimum zal beperken. Volgens het Europees Milieuagentschap zit België niet op koers om de klimaatdoelstellingen tegen 2020 te halen.

"Bovendien is de keuze tussen een competitieve industrie en een streng klimaatbeleid vals. Regio's die fossiele brandstoffen links hebben laten liggen en zijn overgestapt op een lage CO2-economie, staan er beter voor dan wij. Hoe lang heeft de asbestindustrie in ontkenning geleefd? Daar zijn ook rechtszaken voor nodig geweest."

►12-13

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234