Zaterdag 17/04/2021

BV's aan de drank

Jan Hoet heeft iets met eten en drinken. Na de met Ganda-ham behangen pilaren wil hij de artistiek verantwoorde mosselpot van de Brusselse kunstenaar Marcel Broodthaers in zijn collectie. Maar daar zijn veel centen voor nodig. Ter ondersteuning van een actie die genoeg geld in het laatje moet brengen, gaan in Gent vandaag twaalf Bekende Vlamingen vissen naar de ideale mosselwijn. Wij waren hen qua proeverij een paar dagen voor.

Op het moment dat u dit artikel consumeert, zitten twaalf BV's rond de proeftafel om dé mosselwijn van het S.M.A.K. te selecteren, die vanaf 1 juli ook daadwerkelijk onder dit exclusieve label zal worden verkocht. De voorbije maanden werden 260 droge witte bordeauxwijnen gewikt, om er uiteindelijk tien nader te gaan wegen. Doel van de operatie: geld inzamelen voor de uit 1966 daterende 'Grande casserole de moules' van Marcel Broodthaers (1924-1976), een 'object mangé' dat nu nog privé-bezit is van een Antwerpse familie en waar het Guggenheim-museum al dik twintig miljoen frank voor geboden heeft. De Sinjorenfamilie wil het kunstwerk voor tien miljoen frank wel in de artistieke keuken van het Gentse museum laten schitteren. De opbrengst van S.M.A.K.-mosselwijn moet daartoe bijdragen.

Mosselen dragen de ziltheid van de zee in zich en moeten eigenlijk zo onaangeroerd mogelijk op tafel belanden. Zoeken we naar een culinaire joint venture, dan komen we haast vanzelf uit bij wijnen waar een levendige aciditeit (fraîcheur) en een sec karakter centraal staan: muscadet, (sommige) chablis, Portugese vinho verde, Australische sémillion, mineralige Loirewijnen en natuurlijk Bordeaux sec of alle varianten op sauvignon-gedomineerde wijnen zonder uitbundig exotisme. Bij deze keuze moeten we één ding resoluut vermijden: de wijn mag geen eikvuist maken, want die mept de mosselen murw. Vanille, rokerige tannines of een overdreven mollige fruitigheid die veel van deze eikgelagerde wijnen dragen, vormen natuurlijke vijanden van onze casserolle.

Let wel: ook de bereiding speelt een rol: als u nogal royaal omspringt met lookteentjes en selder, uw mosselen graag laat bedwelmen door een ferme scheut wijn in de pot - of zelfs à la Provençale of à la crème gaat - zal de begeleidende wijn van een steviger kaliber moeten zijn. Wij vertrokken echter van een pan natuurmosselen en van de preselectie die op dit moment in de glazen van onze BV's vloeit:

Château Tour de Mirambeau, Bordeaux Sec, 1999 Duidelijk een sémillon-gedomineerd product, dat assistentie krijgt van sauvignon en muscadelle. Gevolg? Een groengele, glanzende kleur en een eerder floraal en rijp geurenpakket, waarin rijpe appelen domineren. Rijpheid markeert ook de smaak, die breder stroomt dan vorige wijnen, met opnieuw appelen en bloemen in de hoofdrol. Goed geproportioneerde sec, maar allesbehalve een mosselwijn.

Château Du Grand Mouëys, Bordeaux Sec, 1999 In ons glas een heldere, groengele wijn met grote intensiteit. Neus start met vinnige limoenfrisheid, héél sauvignon, met de typische kattenpisimpressies. Valt wat tegen in de smaakstart, maar verdappert opnieuw in het tweede stuk, met goede citrusvinnigheid. Gewoon degelijke sec, zonder veel poeha.

Château du Cros, Blanc de Sauvignon, Bordeaux Sec, 1999 Een eigenzinnige sec. Stralend, enorm transparant. Apart boeket: kruidig en floraal, met vooral impressies van groene specerijen. In de smaak een duidelijke terroirtoets, naast een mooie fraîcheur, goed gespannen. Aardse finale. Geen allemansvriendje, maar hier gebeurt wat in het glas.

Château de Bonhoste, Bordeaux Sec, 1999 Heel lichte kleurspiegel met vette tranenkaravaan. Vrij vieve aroma's, met vooral pompelmoeszeste. Pompelmoes en groene appel zijn aanvankelijk prominent aanwezig, maar vooral in het tweede stuk valt de smaakpuzzel in duigen. Schrale, korte finale. Cellier de la Bastide, Sauvignon, Bordeaux Sec, 1999 Geesteskind van de coöperatieve van Sauveterre, maar voor ons ongetwijfeld de Morele Winnaar. Royaal tranende, strogele wijn met een uit het glas opstuivend boeket van limoenen en pompelmoes, duidelijk het resultaat van macération pelliculaire (pelweking). Het limoenfestival gaat ongegeneerd verder in de mond: vet en zesty, maar tegelijk strak gespannen, met een mineralige onderbouw. Een moderne, nerveuze wijn waaraan het al lekker toeteren is van bij het aperitief. Zoek geen complexiteit of kilometerslange afdronk, maar instant fruitvrolijkheid. Een politiek incorrecte sauvignon voor traditionalisten. Château La Commanderie De Queyret, Sauvignon, Bordeaux Sec, 1999 Een naam die waarschijnlijk Vlaamse tongen breekt. Een van de bleekste, groengeel glanzende wijnen uit de collectie. Gulzig tranend. Boeket waarin het witte fruit domineert. Fris en pittig in de smaakkop, met groene appel en peer, maar gaandeweg vervelend: te rond, te toegankelijk, stressloos. Oppervlakkige finale. Quintet, Bordeaux Sec, 1999 Bordeaux kent sedert de jaren negentig talloze maakwijnen. Kundig in elkaar geknutseld door bedreven, maar niet écht gedreven wijnmakers. Quintet hoort ongetwijfeld in deze categorie thuis: het blijft allemaal zo braafjes en voorspelbaar. Er is van alles wat (aciditeit, rijp fruit), maar nooit wordt over het lijntje gesprongen. Intens lichtgeel, groen glanzend. Aroma's van zeer rijpe appel, veel ouder qua temperament dan de meeste collegawijnen. Sauvignon met kameelharen pantoffels. Geeuw Château du Bru, Sauvignon, Bordeaux Sec, 1999 Chaudfontaine? Perrier? Badoit? Bru? Ga met zo'n naam maar eens amok maken in het wijnlandschap. In ons glas belandt een strogele, intense wijn met aroma's van witte perzik. Ook in de mond gedomineerd door het wit fruit, mineralige accenten en een vrij volle smaak en finale. Maar opnieuw: niet echt de ideale mosselwijn. Eerder geschikt voor bij (lauwe, warme) geitenkaasjes & co. Château Belle-Garde, Bordeaux Sec, 1999 Een collier van vette tranen. Medium-strogeel. Een aromatisch buitenbeentje in dit gezelschap, met vooral kruidige tonen. Impressies van gedroogd hooi en rijpe ciderappeltjes. Daarna verrassend zestefris en pittig, heel nerveus met opnieuw appelen, maar toch voorzien van de nodige rondeur in het tweede stuk. Meer alcohol dan de vorige wijnen. Behoorlijk lange afdronk. Koppigaard. Zou me niet verwonderen dat bepaalde BV's deze wijn eruit pikken, maar ik zie hem gastronomisch toch vooral een niet-mosselparcours lopen. Château Thieuley, Bordeaux Sec, 1999 Aan het slot volgt onze tweede darling, maar dan wel in een totaal andere stijl. Duidelijk een combine tussen sauvignon en sémillon, waardoor de wijn rijker en floraler overkomt dan zijn uitbundige zesteneefjes. Transparant strogeel. Kiezelig boeket met lichte citrustoets, maar vooral ook witte vruchten. Introverter dan veel andere wijnen, eerder een Graves-type, met een hart van wit fruit, kruidig en strak mineralig. Lange, droge afdronk. Een (klein) heertje van stand.

Zelden werd het ons makkelijker gemaakt. Als ik een pasgeoogste mossel was, zou ik wel weten wie ik als de 'Cru Broodthaers' aan tafel zou wensen: de 'Cellier de la Bastide'. Ideaal voor al wie houdt van citrus-levendigheid en moderne sauvignon-zotheid. Introvertere types zullen beschaafd kirren bij de Château Thieuley. Als outsider tippen we op Château du Cros of zelfs Château Belle-Garde.

De ambitie van de actie 'Red de Mosselpot' is vóór 31 december tien miljoen frank te verzamelen. Voor dit doel worden tal van activiteiten opgezet, zoals een wijnveiling, de verkoop van de 'Mosselpot-cd', de collectebus in het S.M.A.K. en het mosselen met broodt-festijn. Er is ook een speciaal rekeningnummer geopend: 445-9999999-42.

Info: S.M.A.K., Hans Martens, tel: 09/240.76.54.

E-mail: hans.martens@gent.be

Meer informatie op: www.smak.be

BV's en Bordeaux

Aan S.M.A.K.-proefceremoniemeester Alain Bloeykens vroegen we tekst en uitleg over de degustatie. "Waarom we bordeaux hebben gekozen? Omdat Broodthaers als kunstenaar zelf een duidelijke relatie had met deze streek en zich er vaak door liet inspireren. Bovendien gaat het om de grootste productieregio van witte wijn. We kregen ruim 250 flessen binnen, waar we eerst een honderdtal eikgelagerde wijnen uithaalden."

Welk verdoken talent ziet Bloeykens tussen zijn twaalf BV's, onder wie Eddy Merckx, Herman Brusselmans, Jan Hoet, Bert Anciaux, Felice, Ingrid De Putter, Guy Mortier, Rob Van Oudenhoven en Jean Blaute? "Ik gok op Rob, Jan en Ingrid. Van Oudenhoven zal voor velen een verrassing zijn, want hij is een stiekeme levensgenieter met veel wijnkennis. Jan Hoet heeft eveneens veel feeling met het product en van Ingrid De Putter is geweten dat zij al lang met wijn begaan is. "

Een rasechte spuwer moet Brusselmans worden: "Hij heeft zijn alcoholverleden definitief afgezworen en beloofd de wijnen te selecteren louter op hun - en zijn - neus. We zijn benieuwd."

De brancards van de afdeling 'Spoedopname' staan ook al klaar: "Jean Blaute is een showbeest met een hart voor wijn, maar de vraag is of hij zijn grenzen kent. Voor elk optreden vraagt hij steevast twee glazen witte wijn, nadien mogen het volle flessen worden. En wat met Bert Ancieux, een notoir bierliefhebber? Loopt de wijn straks bij hem even makkelijk naar binnen? Over proevers als Mortier of Merckx heb ik geen oordeel, ik heb geen idee van hun capciteiten. Dat zijn de echte outsiders."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234